N. Τζανάκης: «Αν το ελατήριο εκτιναχθεί, θα έχουμε πάλι κλείσιμο για δύο μήνες τουλάχιστον»

Κρήτη
N. Τζανάκης: «Αν το ελατήριο εκτιναχθεί, θα έχουμε πάλι κλείσιμο για δύο μήνες τουλάχιστον»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πάλι κλείσιμο για 2 μήνες τουλάχιστον, αν το ελατήριο εκτιναχθεί»

Τρία διαφορετικά σενάρια που ενδέχεται γίνουν πραγματικότητα τον Ιανουάριο παρουσίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης. Σε ανάρτησή του στο facebοok δεν απέφυγε να παρουσιάσει την πιο εφιαλτική εκδοχή με εκτίναξη των κρουσμάτων στα 5000 ημερησίως έως τέλος Γενάρη και 1000-1200 διασωληνωμένους διευκρινίζοντας όμως ότι αποφεύγει να τρομάζει τους πολίτες με τις προβλέψεις.

Aκόμη μιλώντας στο Open τόνισε σύμφωνα με το in.gr τον κίνδυνο να υπάρξει lockdown τουλάχιστον δύο μηνών, εάν υπάρξει «εκτίναξη στο ελατήριο» του κορωνοϊού, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν το ελατήριο εκτιναχθεί, θα έχουμε πάλι κλείσιμο για δύο μήνες τουλάχιστον».

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή, τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 50.000 – 60.000.Ο καθηγητής σημείωσε πως «τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί στα 500 με 600», τονίζοντας: «Ευτυχώς το αποτύπωμα των γιορτών δεν ήταν εκρηκτικό». 

Αναλυτικά η ανάρτησή του κ.Τζανάκη στο Facebook: «Αποφάσισα να τρέξω 3 διαφορετικά σενάρια και να τα απεικονίσω τα αντίστοιχα βραχυχρόνια προβλεπτικά μοντέλα όσο πιο απλά μπορούσα στο παρακάτω γραφικό.

Το πρώτο σενάριο αφορά την εξέλιξη της πανδημίας εφόσον εξακολουθούσαμε να εφαρμόζαμε τα μέτρα Νοεμβρίου ανελλιπώς.

Το δεύτερο παριστάνει την κατάσταση που διαμορφώθηκε με την χαλάρωση των μέτρων από 15/12 και την επίδραση των εορτών. Το τρίτο σενάριο αφορά την υποθετική στρατηγική άρσης κάθε μέτρου και εξέλιξη των πραγμάτων σε μια φυσική πορεία καλπάζουσας μορφής μετάδοσης του ιού…. Η στατιστική μεθοδολογία βασίστηκε σε συναρτήσεις μη γραμμικών μοντέλων τα οποία είχαν όλα εξαιρετική προσαρμογή και σταθερότητα. Από την ανάλυση ζητήθηκε βραχυχρόνια πρόβλεψη 20 ημερών. Τα πρώτα 2 προβλεπτικά μοντέλα είναι πολύ ενδιαφέροντα και επιλέξιμα ως στρατηγική… Το πρώτο φυσικά να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, αλλά που συνεπάγεται την ολική οικονομική και κοινωνική απομόνωση, ανεργία κλπ. Το δεύτερο προβλεπτικό μοντέλο, είναι αυτό που ζούμε τώρα και κατ’ ουσία παριστάνει την επίδραση της μερικής άρσης των μέτρων από 15/12 και το αποτύπωμα των εορτών….θα ήταν ευχής έργο να συνεχιστεί και να εξελιχθεί όπως αποτυπώνεται στην ανάλυση αυτή πράγμα που είναι στο χέρι μας….

Το τρίτο σενάριο το χαρακτηρίζω εφιαλτικό καθότι προβλέπει εκτίναξη των κρουσμάτων στα 5.000 ημερησίως έως τέλος Γενάρη με τουλάχιστον 15.000 νοσηλευόμενους σε βαριά κατάσταση και 1.000-1.200 διασωληνωμένους. Το χαρακτηρίζω εφιαλτικό διότι θα συνοδεύεται σταθερά με 250 θανάτους ημερησίως (7500 θάνατοι μηνιαίως) και με πλήρη κατάρρευση των νοσοκομείων. Όπως έχετε παρατηρήσει στις αναρτήσεις μου δεν συνηθίζω να τρομάζω απλώς θέλω να τονίσω ότι υπό της παρούσες συνθήκες η ολική κατάργηση των lockdowns είναι μια ουτοπία…. Η νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί από την Δευτέρα θα αρχίσει να δίνει το αποτύπωμα της σε 10-15 ημέρες…. Εύχομαι και ελπίζω με την υπεύθυνη στάση όλων μας (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, υγιεινή χεριών) να επιτρέψουμε στην οικονομία και την κοινωνία να επανέλθει ως ένα βαθμό χωρίς επιπτώσεις…. Έως ότου ο Θεός των εμβολίων να κάνει το θαύμα του…. Stay safe».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News