Καιρός: Ισχυρές βροχές & χιονοπτώσεις στην Κρήτη - Πού σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Κρήτη
Καιρός: Ισχυρές βροχές & χιονοπτώσεις στην Κρήτη - Πού σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικά ύψη βροχής καταγράφονται μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 18/01/2021 στην Κρήτη

Με την κακοκαιρία να βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κρήτη, σημαντικά είναι τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου στο νησί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr και τον μετεωρολόγο Κ. Λαγουβάρδο.

Πιο συγκεκριμένα μεγάλα ύψη βροχής δέχτηκε ο νομός Χανίων το απόγευμα της Δευτέρας. Ειδικότερα στην Ασή Γωνιά Χανίων 76 χιλιοστά νερού, στον Λέντα Ηρακλείου 53, στο Ασκύφου Χανίων 47, Βρύσες Χανίων 44, Κάμποι Κεραμιών Χανίων 39, Φαλάσαρνα Χανίων 39, Φαλάσαρνα Χανίων 39, Χανιά - Νεροκούρος 35, Άγιοι Πάντες Χανίων 33.

Ακολουθεί ο χάρτης που παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχόπτωσης, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr:

Ο καιρός την Τρίτη

Βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Βελτιωμένος καιρός και άνοδος της θερμοκρασίας στην υπόλοιπη χώρα. Βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων έως 6 μποφόρ στα πελάγη και 7 μποφόρ στο Αιγαίο. Περιορισμένη ορατότητα, ομίχλες και ισχυρός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021, στις Σποράδες, στην Εύβοια και κυρίως στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και κυρίως στην Κρήτη, Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στην Κρήτη. Βελτιωμένος καιρός θα επικρατήσει στην υπόλοιπη χώρα.

Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες, ενώ παράλληλα θα εκδηλωθεί τοπικά ισχυρός παγετός ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία όπου τοπικά θα είναι ολικός

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -16 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -9 έως 5, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από -7 έως 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -5 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 9 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -1 έως 6 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 3-4 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις και περιορισμένη τοπικά ορατότητα τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -3 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερες.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης και σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (Α.Α. 2/2021/17-01-2021/1315 B) της ΕΜΥ/ΕΜΚ, με ισχύ έως και το βράδυ της Τρίτης 19-01-2021, προβλέπεται για την Κρήτη:

Από το βράδυ Κυριακή (17-01-2021) νέα επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά:

  1. Τις χιονοπτώσεις έως αύριο Δευτέρα (18-01-2021) στα ορεινά και ημιορεινά.
  2. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.
  3. Τους θυελλώδεις ανέμους ανατολικών διευθύνσεων εντάσεως 7 έως 8 μποφόρ την Δευτέρα.

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

100  ΕΛΑΣ

199  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

112  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Δείτε περισσότερες οδηγίες προστασίας ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News