Διάσταση απόψεων… μετά το «μικρό» καλώδιο

Κρήτη
Διάσταση απόψεων… μετά το «μικρό» καλώδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διχογνωμία μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για το αν είναι πλέον διασυνδεμένο το νησί και για το ποιος πρέπει να έχει τη διαχείριση

Και τώρα τι μετά την ολοκλήρωση της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης; Θεωρείται ή δε θεωρείται διασυνδεμένο ηλεκτρικά πλέον νησί η Κρήτη; Και ποιος φορέας πρέπει να έχει την ευθύνη διαχείρισης του ηλεκτρικού συστήματος στο νησί μας;

Οι απόψεις διίστανται στις τάξεις των αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων φαίνεται να υπάρχει τη στιγμή αυτή μια διχογνωμία...

Σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, ο μεν ΔΕΔΔΗΕ φέρεται να θεωρεί ότι μετά την υλοποίηση της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης η Κρήτη παύει αυτομάτως να είναι μη διασυνδεμένη ηλεκτρικά περιοχή και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος ο ΑΔΜΗΕ με το που ξεκινήσει η μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων και άρα θα ξεκινήσει πρακτικά η λειτουργία του λεγόμενου μικρού καλωδίου.

Αντιθέτως, ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να θεωρεί ότι από τη στιγμή που το μικρό καλώδιο όταν ξεκινήσει να λειτουργεί θα είναι σε θέση να καλύψει μόνο κατά 30% τις ηλεκτρικές ανάγκες του νησιού, αυτό σημαίνει πως πραγματικά διασυνδεμένο νησί θα είναι η Κρήτη αφότου πάρει “σάρκα και οστά” και το μεγάλο καλώδιο.

Αυτό φαντάζει στον κοινό νου και ως το πιο λογικό, δεδομένου ότι μόνο με τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση θα είναι πλήρως καλυμμένη ενεργειακά η Κρήτη.

Πάντως, η πλευρά του ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται πιο διαλλακτική και ανοιχτή στο να υιοθετήσει την άλλη λογική, θέτοντας ωστόσο κάποια πρακτικά ζητήματα και προϋποθέσεις, όπως η μεταφορά του δικτύου μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος κατά μήκος του νησιού στα δικά του χέρια. Κάτι πάντως στο οποίο φαίνεται να “κλοτσάει”, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ.

Άκρως αποκαλυπτικό επί της διχογνωμίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι το δημοσίευμα του energypress.gr, που αναφέρει: «Διάσταση απόψεων υπάρχει ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για το πότε, μετά την ηλέκτριση της “μικρής” ηλεκτρικής διασύνδεσης, θα πρέπει να μεταφερθεί η ευθύνη διαχείρισης του συστήματος της Κρήτης από τον ΔΕΔΔΗΕ στον ΑΔΜΗΕ.

Η διχογνωμία πηγάζει από το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες νησιωτικές διασυνδέσεις που έχουν δρομολογηθεί ή τεθεί ήδη σε λειτουργία, το “Κρήτη-Πελοπόννησος” δε θα καλύπτει το σύνολο των φορτίων της Κρήτης, ώστε να παύσει αυτομάτως να αποτελεί μη διασυνδεδεμένο νησί. Επίσης από το γεγονός ότι δεν αναμένεται να γίνει άμεσα η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του δικτύου υψηλής τάσης του νησιού στον ΑΔΜΗΕ».

Ο ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζει ότι, ακόμη και αν το ποσοστό κάλυψης των φορτίων από το ρεύμα της διασύνδεσης Πελοπόννησος-Κρήτη θα είναι στα επίπεδα του 30%, η Κρήτη θα πρέπει να θεωρηθεί πλέον τμήμα του διασυνδεδεμένου συστήματος. Επομένως, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος ήδη από την έναρξη λειτουργίας της “μικρής” διασύνδεσης και όχι από την ηλέκτριση του καλωδίου Κρήτη-Αττική, η οποία τοποθετείται στο 2023.  

Ως επιχείρημα, ο ΔΕΔΔΗΕ επικαλείται καταρχάς παλαιότερη γνωμοδότηση της ΡΑΕ προς το ΥΠ.ΕΝ., στην οποία η Αρχή υποστηρίζει πως, με τη θέση σε λειτουργία της “μικρής” διασύνδεσης, το σύστημα της Κρήτης θα πρέπει να θεωρείται πλέον μέρος του ΕΣΜΗΕ και να απωλέσει το καθεστώς τού μη διασυνδεδεμένου νησιού.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Το δίκτυο υψηλής τάσης και η μεταβίβαση του παγίου

«Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζει πως υπάρχουν και τεχνικοί λόγοι που υπαγορεύουν η διαχείριση της Κρήτης να περάσει στον ΑΔΜΗΕ, με δεδομένο ότι ο Διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς θα έχει υπό την εποπτεία του τη λειτουργία και τη συντήρηση της “μικρής” διασύνδεσης.

Ο ΑΔΜΗΕ, από την πλευρά του, δεν αποκρούει την προοπτική να αναλάβει αυτός τη διαχείριση, αντιτείνει όμως ότι δεν μπορεί να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη σε πάγια που δεν του ανήκουν, δηλαδή στο δίκτυο υψηλής τάσης της Κρήτης, το οποίο ανήκει στον Όμιλο της ΔΕΗ. Επομένως υποστηρίζει πως θα πρέπει η ΔΕΗ να του πωλήσει άμεσα το δίκτυο, δηλαδή τη γραμμή μεταφοράς Χανιά-Λασίθι των 150 kV, και έτσι τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους φυσιολογικά», σημειώνεται ακόμα στο δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνεται, «προς το παρόν η ΔΕΗ δεν εμφανίζεται έτοιμη να κάνει μια τέτοια κίνηση άμεσα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, για το διάστημα από τη λειτουργία της “μικρής” διασύνδεσης μέχρι τη μεταβίβαση του παγίου στον ΑΔΜΗΕ, τη διαχείριση θα πρέπει να έχει ο ΔΕΔΔΗΕ. Πολλώ δεν μάλλον από τη στιγμή που ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ενταγμένη τη γραμμή μεταφοράς της Κρήτης στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του και, κατά συνέπεια, εισπράττει το σχετικό έσοδο για το συγκεκριμένο πάγιο, με βάση το WACC.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει προβλέψει ότι, όπως σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, θα είναι αυτός στον οποίο θα περάσουν οι υποδομές και θα έχει εντέλει τη διαχείριση. Γι’ αυτό, για παράδειγμα, έχει κατασκευάσει Κέντρο Ελέγχου στο Ηράκλειο», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News