Στο «έλεος του Θεού» χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι

Κρήτη
Στο «έλεος του Θεού» χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ζητούν - Όσα καταγγέλλει ο Σωκράτης Βαρδάκης

Την προηγούμενη μέρα έλεγε στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «δε θα μείνει κανένας εποχικός εργαζόμενος αβοήθητος από την κυβέρνηση» και αμέσως την επόμενη μέρα, στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός απέρριπτε την πρόταση τροπολογίας 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και μάλιστα, ήταν η δεύτερη συνεχόμενη απόρριψη της πρότασης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και αφορούσε στην ενίσχυση χιλιάδων εποχικών εργαζόμενων, που έχουν μείνει μέχρι σήμερα έξω από οποιοδήποτε μέτρο στήριξης, καθώς και έξω από το ταμείο ανεργίας!

«Θα καταθέτω διαρκώς την πρόταση αυτή, μέχρι να την κάνουν δεχτή. Δεν μπορεί να αδιαφορούν με αυτόν τον τρόπο για τα προβλήματα επιβίωσης χιλιάδων οικογενειών», δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, εμφανώς αγανακτισμένος, ο Ηρακλειώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

«Σταματήστε επιτέλους να κυβερνάτε με αλχημείες και ψέματα» είναι το μήνυμα του ιδίου, ενώ μετά την απόρριψη της πρότασης νομοθετικής ρύθμισης σε νομοσχέδιο, που συζητήθηκε και ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, καταγγέλλοντας: «Χωρίς κανένα εισόδημα αφήνει η κυβέρνηση χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους. Τους εγκαταλείπει στην τύχη τους και αγνοεί επιδεικτικά τόσο τις επιστολές των Εργατικών Κέντρων και των σωματείων, αλλά και τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Προτείναμε ως κόμμα λύση, καταθέτοντας νομοθετική ρύθμιση, η οποία απορρίφθηκε δύο φορές, αν και έλυνε το πρόβλημα της ένταξης στο επίδομα ανεργίας των συγκεκριμένων εργαζομένων. Την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση επανακαταθέσαμε με την αλλαγή του υπουργού στο αρμόδιο υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου για το παραπάνω θέμα, δεσμεύτηκε για την επίλυση του προβλήματος», είπε ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Στα δημοσιογραφικά mail μάλιστα, ο Ηρακλειώτης βουλευτής κοινοποίησε και το λιγκ του επίμαχου βίντεο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει θετικές απαντήσεις στον Νίκο Χατζηνικολάου ως προς τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν μείνει «στο έλεος του Θεού», αφού εδώ και μήνες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ και οι οικογένειές τους βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας.

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πρέπει να κάνει δεκτή την κατατεθείσα τροπολογία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έστω και εκ των υστέρων, και να επιλύσει πάραυτα το θέμα. Πρέπει να καταλάβετε, κύριε υπουργέ, ότι αφορά την επιβίωση χιλιάδων εποχικά εργαζομένων», είπε ο Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζοντας ξεκάθαρα ότι, ως έχει το δικαίωμα, θα συνεχίσει να καταθέτει τη συγκεκριμένη πρόταση τροπολογίας μέχρι να την αποδεχτεί επιτέλους ο Κωστής Χατζηδάκης.

Οι νέοι επιδοτούμενοι

Όμως, το “κακό” δε φτάνει μόνο ως εδώ. Σύμφωνα με χθεσινή ερώτηση του Σωκράτη Βαρδάκη στη Βουλή, «απορρίπτονται (και) οι νέοι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι από την επιδότηση ανεργίας»!

Συγκεκριμένα, την απόρριψη των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων από την επιδότηση ανεργίας στηλιτεύουν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μέσω ερώτησης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, δεδομένων των συνθηκών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν λόγω υγειονομικής κρίσης, προβλέφθηκε, σύμφωνα με τον Νόμο 4722/20, άρθρο 17, κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα η χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας με 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας.

«Για τους νέους όμως, που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας, τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς φαίνεται ότι, πέραν των 50 ενσήμων που πρέπει να έχουν, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησης έτη ως νέοι επιδοτούμενοι, κάτι το οποίο φυσικά, λόγω συγκυριών και συγκεκριμένα λόγω πανδημίας κατά το έτος 2020, κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις, αν όχι ανέφικτο, τουλάχιστον δύσκολο. Σημειώνεται μάλιστα ότι οι πρακτικές αυτές δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των εποχικά εργαζόμενων που επλήγησαν, μεταξύ των υπόλοιπων εργαζομένων, βαριά από την αρχή της έναρξης της πανδημίας, σε σημείο να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης», όπως τονίζεται στο κείμενο.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καλούν τον αρμόδιο υπουργό, κατ’ εξαίρεση για το έτος 2020, να μεριμνήσει για τους νέους εποχικά εργαζόμενους που φέτος θα λάβουν πρώτη φορά ταμείο ανεργίας, ώστε η ένταξη στο ταμείο ανεργίας να πραγματοποιηθεί με τα 50 ένσημα και όχι με τα επιπλέον 80 που ζητά ο ΟΑΕΔ.

Αντιδράσεις Εργατικών Κέντρων

«Η συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από 44 βουλευτές, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου κ. Σωκράτη Βαρδάκη, καθώς είναι αίτημα των Εργατικών Κέντρων και των σωματείων εποχικών εργαζομένων, ο υπουργός και η κυβέρνηση, προκλητικά, δεν την έφεραν ούτε καν για συζήτηση στη Βουλή», καταγγέλλουν και τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου.

Και συνεχίζουν: «Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες υπήρξε παρέμβασή μας στον δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος έθεσε σχετικό ερώτημα στον πρωθυπουργό, που δεσμεύτηκε δημόσια και πανελλαδικά για τη στήριξη όλων αυτών των ανέργων (https://youtu.be/I0-9IaTZa3o).

Είναι θλιβερό, παρά τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, να πετιούνται “στον κάλαθο των αχρήστων” χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι, να τιμωρούνται νέοι άνθρωποι, άνθρωποι που υπηρέτησαν την πατρίδα να εξαιρούνται από το ταμείο ανεργίας και έγκυες γυναίκες που, παρά τις δυσκολίες, συμβάλλουν στο μείζον εθνικό ζήτημα της υπογεννητικότητας.

Καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, να στηρίξει τους παραπάνω ανέργους, ειδάλλως θα δημιουργηθεί αντίδραση, κοινωνική αναταραχή και σύγκρουση με συνδικάτα των νομών μας».

Επιστολή στο νέο υπουργό

Στο μεταξύ, η διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Ηρακλείου, σε επιστολή στον νέο υπουργό Εργασίας Σωτήρη Χατζηδάκη, διατυπώνουν τα αιτήματα, ζητώντας: «Επίδομα ειδικού σκοπού σε όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα το είδος της σύμβασής τους, που είναι εκτός των μέτρων μέχρι σήμερα (συμβάσεις ορισμένου χρόνου), και καταβολή όλων των επιδομάτων και δώρων που δεν τους έχουν καταβληθεί έως τώρα.

Παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν ή παρατάθηκαν από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Άμεση καταβολή των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ στους συναδέλφους που έχουν κάνει αίτηση, καθώς είμαστε ήδη στον Ιανουάριο και δεν έχουν ακόμα εξεταστεί οι αιτήσεις του Νοεμβρίου (24.000) και οι αιτήσεις του Δεκεμβρίου (12.000), σε επίπεδο Κρήτης.

Να κατατεθούν τα ένσημα από το κράτος για το χρονικό διάστημα που είναι σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας των συναδέλφων στο ΕΦΚΑ, διότι χάνονται επιδόματα και η δυνατότητα υγειονομικής ασφάλισης, αφού το σύστημα δεν τα εμφανίζει.

Να αναγνωριστεί η συλλογική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό ως υποχρεωτική, γιατί εκτός του γεγονότος ότι θα ρύθμιζε το εργασιακό τοπίο και τα δικαιώματά μας, χάσαμε το δικαίωμα επαναπρόσληψης και τη μονομερή αίτηση υπαγωγής στην αποζημίωση ειδικού σκοπού».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News