Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου: Μπαίνει «λουκέτο» στη ΜΕΘ κορωνοϊού;

Κρήτη
Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου: Μπαίνει «λουκέτο» στη ΜΕΘ κορωνοϊού;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραιτήθηκε ο Συντονιστής Covid-19 Ν. Μουδατσάκης

Διασωληνωμένη διακομίστηκε χθες στο Ηράκλειο νεφροπαθής ασθενής που νοσηλευόταν στην κλινική covid-19 του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Η διακομιδή κρίθηκε κρίσιμη στην περίπτωση της αιμοκαθαρόμενης γυναίκας, λόγω της επιβάρυνσης που είχε η υγεία της λόγω της πάθησης της.

Ωστόσο, μέχρι πρότινος η γυναίκα θα μπορούσε να νοσηλευτεί στην ΜΕΘ κορωνοϊού του Αγίου Νικολάου και δεν θα χρειαζόταν διακομιδή στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρεται αυτό ήταν το δεύτερο κρούσμα που διακομίστηκε τις τελευταίες μέρες στο Ηράκλειο, δείγμα του προβλήματος που έχει ανακύψει και εκτιμάται πως θα μεγαλώσει το επόμενο χρονικό διάστημα με την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που αποδυναμώνεται από ιατρικό προσωπικό.

Να σημειωθεί πως η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου ήταν η πρώτη στην Κρήτη που νοσήλευσε ασθενή με κορωνοϊό κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας. Ήταν τότε που 52χρονη γυναίκα από το Μακρύ Γιαλό διακομίστηκε ως πρώτο κρούσμα, νοσηλεύθηκε αρχικά στην κλινική και στην συνέχεια στη ΜΕΘ κορωνοϊού που λειτούργησε από τότε με δύο κρεβάτια και τελικά πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στην οικογένεια της.

Κλείνει ενώ υπάρχει έξαρση κρουσμάτων!

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ στην ΑΝΑΤΟΛΗ, κατά την παρούσα κρίσιμη περίοδο, όπου υπάρχουν δεκάδες καταγεγραμμένα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες στα ανατολικά του νομού, κλείνει η ΜΕΘ κορωνοϊού του Αγίου Νικολάου!

Σε μια χρονική συγκυρία που υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού και η πανδημία covid – 19 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το Λασίθι μένει για άλλη μια φορά απροστάτευτο, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για την στάση αυτή που τηρούν οι εκπρόσωποι της πολιτείας απέναντι σε αυτό τον τόπο.

Ενώ έχουν προκηρυχθεί μόνιμες θέσεις για τις ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, ανακοινώνεται η ενίσχυση των ΜΕΘ από το Υπουργείο Υγείας σε όλη την χώρα και μόνο το Λασίθι αγνοείται επιδεικτικά!

Ούτε μία θέση μόνιμου γιατρού για την ΜΕΘ του ΓΝΑΝ, αλλά αντίθετα αναμένεται να φύγουν και δυο στελέχη της.

Πρόκειται για σκανδαλώδη αβλεψία, αμέλεια ή ηθελημένη αδιαφορία; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα.

 Παραιτήθηκε ο Ν. Μουδατσάκης

Ωστόσο, οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι δραματικές, με αποτέλεσμα να καταθέσει παραίτηση ο Συντονιστής Covid-19 στα νοσοκομεία του Λασιθίου Νίκος Μουδατσάκης. Ανεξάρτητα αν η παραίτηση γίνει αποδεκτή ή όχι, και μόνο το γεγονός πως έχουμε οδηγηθεί σε τέτοιο σημείο σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, αποτελεί τεράστιο, ηθικό και πολιτικό ζήτημα.

Όσα έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια για να ανασχεθεί το κλίμα κατάρρευσης της δημόσιας υγείας στο νομό, γκρεμίζονται σαν κάστρα της άμμου από μια άστοχη και ακατανόητη απόφαση κάποιων να μην ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό η ΜΕΘ του Αγίου Νικολάου σε μια χρονική περίοδο που το Υπουργείο Υγείας προσλαμβάνει και μονιμοποιεί γιατρούς στις ΜΕΘ και ενισχύει με κρεβάτια τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη την Ελλάδα, εκτός του Λασιθίου.

Κι αυτό συμβαίνει ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη τοπική καραντίνα και ορισμένες περιοχές έχουν καταγράψει υψηλό ιικό φορτίο και δεκάδες κρούσματα.

Είναι προφανές πως το θέμα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, ούτε οι ευθύνες που υπάρχουν από αυτή την εξέλιξη. Είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις και μάλιστα άμεσες για τις επιλογές που αφήνουν τον ανατολικότερο νομό της Κρήτης την ώρα της δοκιμασίας, χωρίς ΜΕΘ Κορωνοϊού, ενδεχομένως στην πορεία και χωρίς τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και τα κανονικά κρεβάτια της Μονάδας.

Μ.Θραψανιώτης:  Μεγάλη ανησυχία για τη ΜΕΘ Αγίου Νικολάου!

«Σοβαρά ερωτήματα, προβληματισμό αλλά και έντονη ανησυχία  στους πολίτες του Λασιθίου δημιουργεί η παραίτηση του συντονιστή Covid -19 του  νομού, κ. Νίκου Μουδατσάκη.

Η αδιαφορία της κυβέρνησης της ΝΔ για τη στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας με προσωπικό, η προσπάθεια μετάθεσης των δικών της ευθυνών για το μεγάλο αριθμό θανάτων στους γιατρούς, και όχι στην έλλειψη ΜΕΘ, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κ. Κοντοζαμάνης δηλώνει ότι οι γιατροί αποφασίζουν αν θα στείλουν τους ασθενείς στις ΜΕΘ, οι ΜΕΘ περισσεύουν!

Ο κ. Πέτσας μας έλεγε ότι “αν ακούγαμε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει ένα σωρό λεφτά”. Αν κλείσει η ΜΕΘ - Covid 19 στον Άγιο Νικόλαο, θα δημιουργήσει  δυσλειτουργία και στα υπόλοιπα  Νοσοκομεία του νομού  και εύλογη ανησυχία σε μια περίοδο που τα κρούσματα  αυξάνονται και περιμένουμε το “Τρίτο Κύμα”. Λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, γίνονται φανερές οι συνέπειες των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ.

Περιμένουμε καθαρές και πειστικές απαντήσεις  από την Διοίκηση των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων,  την Υγειονομική Περιφέρεια  και κυρίως από το Υπουργείο Υγείας.

Προβλέπεται να ενισχυθεί ο νομός και η ΜΕΘ στον Άγιο Νικόλαο με την  τρέχουσα προκήρυξη για τις ΜΕΘ, ή  κινδυνεύει να κλείσει οριστικά όπως φημολογείται;».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωση του ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Θραψανιώτης.

Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News