Σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία θα εμβολιάζονται οι ηλικιωμένοι - Η εικόνα των εμβολιασμών στην Κρήτη

Κρήτη
Σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία θα εμβολιάζονται οι ηλικιωμένοι - Η εικόνα των εμβολιασμών στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοντά στους 3000 οι εμβολιασμοί στην Κρήτη

Οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιάζονται και σε Κέντρα Υγείας και σε νοσοκομεία, όπως διευκρινίζεται από το Υπουργείο Υγείας μετά και την αναφορά δημοσιευμάτων για εμβολιασμούς μόνο σε νοσοκομεία.

Ήδη άρχισε η αποστολή των πρώτων γραπτών μηνυμάτων στην άυλη συνταγογραφηση. Μέσα σε 72 ώρες όσοι λάβουν το σχετικό μήνυμα θα πρέπει, σε περίπτωση που συμφωνούν με το προτεινόμενο ραντεβού, να στείλουν τον κωδικό, που θα τους έχει σταλεί στο 13034.

Τα ραντεβού μπορούν να κλείνονται και στο φαρμακείο ή το ΚΕΠ της γειτονιάς τους, καθώς και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Σημειώνεται ότι από τις 16 Ιανουαρίου, αντί για τις 20/1 που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, ξεκινούν οι εμβολιασμοί των πολιτών από 85 ετών και άνω, για τους οποίους από χθες ξεκίνησε η διαδικασία των ραντεβού.

 Στόχος είναι να πραγματοποιούνται 30.000 εμβολιασμοί καθημερινά. Παράλληλα, σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε 18 νησιά και ακολουθούν ακόμη 13 νησιά της χώρας στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι εμβολιασμοί στην Κρήτη

Σε επίπεδο Κρήτης και  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,  μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr, συνολικά από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών έχουν διεξαχθεί συνολικά 2912 εμβολιασμοί ενώ αναλυτικότερα για χθες Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν οι εξής εμβολιασμοί: 220 στο Ηράκλειο, 70 στο Ρέθυμνο και 64 στο Λασίθι και 39 στα Χανιά.

Η τελική λύση είναι ο εμβολιασμός, επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι τόσο γρήγορος όσο ελπίζαμε καθώς δεν υπάρχουν πολλά εμβόλια. Γι’ αυτό όπως σημείωσε πρέπει να δοθεί μάχη να αυξηθεί η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής εμβολίων, να γίνει σωστή οργάνωση και σχεδιασμός της επιχείρησης αυτής.

Ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι είναι απρόβλεπτος αυτός ο ιός και η κινητικότητα του πληθυσμού δημιουργεί νέες εστίες ακόμη και μικρά χωριά της επικράτειας.

Οι ειδικοί φοβούνται μια νέα έξαρση της πανδημίας, ωστόσο δίνουν έμφαση στον εμβολιασμό του πληθυσμού προκειμένου να θωρακιστεί η κοινωνία απέναντι στον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής ΑΠΘ Χημικός Μηχανικός Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ1 τόνισε ότι το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη είναι μειωμένο ωστόσο περιμένουν τα αποτελέσματα για την Πρωτοχρονιά, τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι είναι πιθανόν να υπάρξει αύξηση λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και του ανοίγματος της αγοράς. Ο κ. Σαρηγιάννης πρότεινε να γίνονται αυξημένα τεστ προληπτικά ώστε «να μπορέσουμε να σπάσουμε τις αλυσίδες των ασυμπτωματικών».

ert

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News