Για δεύτερη φορά… πρώτο κουδούνι – Ο φόβος κράτησε κλειστά σχολεία

Κρήτη
Για δεύτερη φορά… πρώτο κουδούνι – Ο φόβος κράτησε κλειστά σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτω από πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας χτύπησε χθες το πρώτο κουδούνι για το 2021 στα σχολεία της Κρήτης

Με ανησυχία και προβληματισμό και από την άλλη ανακούφιση γιατί η παρατεταμένη καραντίνα και η διαδικτυακή εκπαίδευση άλλαξε την ζωή τους ,αφήνοντας τα σε μια μοναχική καθημερινότητά, επέστρεψαν χθες Δευτέρα, για το.. δεύτερη φορά «πρώτο σχολικό κουδούνι» της χρονιάς,  οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών.

Οι περιπτώσεις απουσιών που ήταν περιορισμένς  ταυτίζονταν με άλλες καταστάσεις και πάντως όχι οι μαθητές να απέχουν από τα μαθήματα λόγω της ανησυχίας για τον covid, αφού οι γονείς παρά τον αρχικό προβληματισμό ,εξέφρασαν μάλλον θετική άποψη, ότι τα παιδιά τους επιστρέφουν στον φυσικό χώρο της μάθησης και εγκαταλείπουν τις οθόνες κινητών, tablet και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Για πρόχειρη επιστροφή και μέτρα όπως αυτά που ίσχυαν όταν έκλεισαν τα σχολεία , εκανε λόγο ο  πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Γιώργος Μακράκης ο οποίος όπως τόνισε ότι καμία από τις προτάσεις τους δεν εισακούστηκε και πως τα σχολεία  με πολυπληθή τμήματα , ελλιπές προσωπικό καθαριότητας και εκπαιδευτικούς χωρίς τεστ, μάλλον δεν θα πρέπει να θεωρούνται θωρακισμένα.

Πάντως οι μικροί μαθητές έδειξε ότι περίμεναν πώς και πώς το σχολικό κουδούνι για να συναντήσουν και πάλι τις παρέες τους, ακόμη και με την τήρηση των προστατευτικών μέτρων που πλέον σε μεγάλο βαθμό έχουν γίνει κανονικότητα για τα παιδιά.

Ιεράπετρα : Άνοιξαν παρά τις αντιδράσεις

Παρά την επιστολή του δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη που ζητούσε από την κυβέρνηση αναστολή της επανέναρξης λειτουργίας των σχολείων και τους προβληματισμούς του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας “Μαρία Λιουδάκη”, όλα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία άνοιξαν ξανά χθες το πρωί, με τους μικρούς μαθητές να δίνουν το “παρών” και να συμπεριφέρονται σαν να είναι η πρώτη ημέρα της σχολικής περιόδου.

«Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσαν το άνοιγμα των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων και των δομών ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων - ακόμα και στις επιδημιολογικά “κόκκινες” περιοχές - χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο εδώ και δέκα μήνες για την ασφαλή λειτουργία τους.

Η πάγια θέση της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, είναι η ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων με διασφάλιση της υγείας των μελών της σχολικής κοινότητας και της δημόσιας υγείας συνολικά. Έχουμε επισημάνει πως η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί θέλουμε να βρεθούμε με τους μαθητές μας στον φυσικό και ζωτικό χώρο, που δεν είναι άλλος από τα σχολεία. Ωστόσο, θα πρέπει να συναντηθούμε πάλι με όρους υγιεινής και ασφάλειας.

Η βιαστική και πρόχειρη ανακοίνωση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων στις 2 Ιανουαρίου, πριν ακόμη εκφραστεί και η θετική - κατά πλειοψηφία - εισήγηση της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείο Υγείας, μας προβληματίζει ως προς το γεγονός πως δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, που τα σχολεία παρέμεναν κλειστά, όπως και το χρονικό διάστημα από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι το τέλος Αυγούστου, η κυβέρνηση δεν έπραξε απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση της αραίωσης των τμημάτων και τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με την αξιοποίηση αιθουσών που δε χρησιμοποιούνται και την εύρεση χώρων. Παράλληλα, δεν έχει γίνει καμία επιπλέον πρόσληψη στο προσωπικό της καθαριότητας, καθώς όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις και το προσωπικό δεν επαρκεί για την απολύμανση και καθαριότητα των χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων...», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας “Μαρία Λιουδάκη”.

Στο Παλαίκαστρο

Ανησυχία επικρατεί στο Παλαίκαστρο Σητείας και κατ’ επέκταση σε όλο τον δήμο για το άνοιγμα των σχολείων μετά το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε λόγω των πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού που κατεγράφησαν. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παλαικάστρου με απόφασή του είπε «όχι» στην προσέλευση των παιδιών στο σχολείο. Έτσι, τα σχολεία στον δήμο Σητείας μπορεί να άνοιξαν, αλλά ελάχιστοι ήταν οι... θαρραλέοι γονείς που έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη, λίγοι ήταν οι μαθητές που επανήλθαν στις σχολικές τάξεις, καθώς προφανώς λόγω των αυξημένων κρουσμάτων οι γονείς τους δίστασαν να τους επιτρέψουν να πάνε σχολείο. Εξάλλου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παλαικάστρου είχε ανακοινώσει ότι οι γονείς δε θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη που μίλησε στο neakriti.gr, «κάποια σχολεία άνοιξαν στον δήμο Σητείας και κάποια έμειναν κλειστά όπως στο Παλαίκαστρο. Μονοψήφιοι ήταν οι αριθμοί μαθητών που πήγαν στο σχολείο και φυσικό είναι να υπάρχει η αγωνία των γονέων». Στη Σητεία πάντως χθες βρέθηκε και συνεργείο του ΕΟΔΥ για τα τεστ στους δασκάλους που το επιθυμούν.

Τα αποτελέσματα των 197 rapid tests που διενεργήθηκαν χθες το πρωί σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής στη Σητεία, καθώς και σε βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων, της καθαριότητας και σε υπεύθυνους κυλικείων βγήκαν και έφεραν χαμόγελα, καθώς και τα 197 ήταν αρνητικά.

Ωστόσο τρία άτομα από τα τέσσερα που υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, βγήκαν θετικά στον κορωνοϊό.

https://www.youtube.com/watch?v=lsQrRiLRD4Y?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1Δεκάδες τα rapid tests

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή Σητείας, σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Διδασκόντων χθες είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν 120-130 rapid tests. Aπό τις 10:30 χθες το πρωί, στον χώρο του κολυμβητηρίου της πόλης, διενεργούνταν rapid tests COVID-19 από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ΕΕΕΕΚ καθώς και το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων. Παράλληλα όμως, προβληματισμός επικρατεί για τις άσκοπες μετακινήσεις πολιτών στον δήμο παρά το γεγονός ότι έχει επιβληθεί “σκληρό” lockdown. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη, «παραβατική συμπεριφορά πάντα θα υπάρχει και τώρα κάποιοι θεωρούν πως δεν πρέπει να συνετιστούν. Πρόκειται για επιπολαιότητα και ελπίζουμε να είναι λίγοι αυτοί που συμπεριφέρονται έτσι».

Στο Μαλεβίζι

Πανέτοιμα υποδέχτηκαν τα σχολεία του Μαλεβιζίου τους μικρούς μαθητές της πρωτοβάθμιας, αλλά και της προσχολικής εκπαίδευσης. Το “πρώτο κουδούνι” χτύπησε με ασφάλεια και όλα κύλησαν ομαλά. Ο Δήμος Μαλεβιζίου είχε διευθετήσει τις προηγούμενες ημέρες όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί να υποδεχτούν τα παιδικά χαμόγελα, έπειτα από την περίοδο παύσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων, που προηγήθηκε. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκαν εγκαίρως καθαρισμοί, προμήθειες υγειονομικού υλικού, καθώς και η τοποθέτηση του προσωπικού καθαριότητας, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, «τα σχολεία μας υποδέχτηκαν με ασφάλεια τούς μαθητές των δημοτικών και τα νήπια. Με ενδελεχή καθαριότητα, με το απαραίτητο προσωπικό καθαρισμού και με υγειονομικό υλικό σε κάθε αίθουσα. Προέχει η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μας. Καλή αρχή στο νέο έτος, παιδιά»!

Το “πρώτο κουδούνι” για το νέο έτος χτύπησε με ασφάλεια σε δημοτικά και νηπιαγωγεία και για τον σκοπό αυτό συνεχής ήταν η συνεργασία του αντιδημάρχου Παιδείας Χαράλαμπου Κουτσογιάννη και του προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Μενέλαου Σκουλούδη με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και το αυτοτελές Τμήμα Παιδείας του Δήμου. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο προγραμματισμός του ΔΟΚΑΠΠΑΜ, με την πρόεδρο Μαρίνα Βογιατζή, την αντιπρόεδρο Έφη Βολανάκη και τα στελέχη του Οργανισμού να μεριμνούν για την ετοιμότητα των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Την αντίθεσή του στο ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας άνοιξαν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια», εκφράζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου “Δ. Θεοτοκόπουλος”, ο οποίος οργανώνει σειρά διαμαρτυριών, αρχής γενομένης από μεθαύριο Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, στις 2 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης. «Τα “διαφημιζόμενα” μέτρα του υπουργείου Παιδείας για αερισμό των αιθουσών, αποστάσεις και διαφορετικές εισόδους και εξόδους για την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών - όπου μπορεί να εφαρμοστεί - είναι αυτονόητες ενέργειες που πράττουν όλοι οι εκπαιδευτικοί. Δυστυχώς, τα σχολεία άνοιξαν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έκλεισαν πριν δύο μήνες. Κατά συνέπεια ένα νέο ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολικών μονάδων θα είναι καταστροφικό πρώτα και κύρια για τα παιδιά. Δε θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την υγεία τη δική μας και των μαθητών μας. Για τον λόγο αυτόν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Δ. Θεοτοκόπουλος” και “Φαιστός” θα πραγματοποιήσουμε: i) παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, και ώρα 2 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και ii) παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, και ώρα 2 μ.μ., στον Δήμο Ηρακλείου για τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, με:

α) Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15, και με ένα μαθητή ανά θρανίο, έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους.

β) Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν. 4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας.

γ) Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία και όχι 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

δ) Επιπλέον εκπαιδευτικούς στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία.

ε) Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Για τη θωράκιση της διά ζώσης λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, που το επιθυμούν, στον εθνικό εμβολιαστικό σχεδιασμό.

στ) Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

ζ) Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, και άμεσα γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.

η) Κάλυψη όλων των αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό εκπαιδευτικών και μαθητών.

θ) Προσαρμογή των εκπαιδευτικών αντικειμένων και μαθημάτων για ουσιαστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εφόσον απαιτηθεί ξανά.

ι) Μείωση της ύλης των μαθημάτων (ας αναλογιστούν το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα, οι μαθητές των μικρών τάξεων), ώστε έπειτα από δύο σχολικά έτη με τεράστια ζητήματα λειτουργίας και με την τηλεκπαίδευση να μην καλύπτει το σύνολο των μαθητών, αλλά ούτε και να μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία, να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο επόμενο σχολικό έτος δίχως μαθησιακά κενά και ανισότητες.

ια) Άμεση δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν την εικόνα της διασποράς του ιού στις σχολικές μονάδες από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News