Τι μας περιμένει το 2021 - Οι εκτιμήσεις από νέους επιστήμονες της Κρήτης

Κρήτη
Τι μας περιμένει το 2021 - Οι εκτιμήσεις από νέους επιστήμονες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαισιόδοξοι για το τι θα φέρει η νέα χρονιά εμφανίζονται νέοι επιστήμονες της Κρήτης

Δυσοίωνο βλέπουν το 2021 νέοι επιστήμονες, όπως εκφράστηκαν μέσα από την εφημερίδα “Νέα Κρήτη”. Εργασιακή επισφάλεια, οικονομική εξαθλίωση και αργά βήματα για να επανέλθει η κανονικότητα είναι τα χαρακτηριστικά του 2021.

Συγκεκριμένα, η “Νέα Κρήτη” επιχείρησε να διερευνήσει το νέο έτος που έχει φτάσει εδώ και λίγες μέρες, απευθυνόμενη σε νέους επιστήμονες. Είναι νέα παιδιά, ηλικίας κάτω των 30, με σπουδές πάνω στη Νομική και Πολιτική Επιστήμη.

Σε αυτούς απευθύνθηκε ώστε να παρουσιάσει στους αναγνώστες την εικόνα του 2021, όπως την αντικρίζει η νέα γενιά επιστημόνων.

Ωστόσο, οι απόψεις δεν εμφορούνται από αισιοδοξία. Με λόγο ρεαλιστικό και χωρίς να κρύβονται, μιλούν για ένα 2021 όπου το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης θα είναι πιο ορατό από ποτέ. Οι απόψεις τους είναι αξιοσημείωτες.

Παναγιώτης Κελεμάνης, δικηγόρος

«Επιστροφή σε μια νέα πραγματικότητα»

«Ζοφερό αναμένεται το μέλλον για τις περισσότερες επαγγελματικές ομάδες. Η “εισβολή” και η αναγκαστική χρήση του διαδικτύου ακόμα και για καθημερινές αγορές αντικειμένων από τους πολίτες καθιστούν δύσκολη την ύπαρξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ρεαλιστικά δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη διάθεση που επιθυμεί να λειτουργήσουν η κυβέρνηση, και όλα αυτά συνοδευόμενα από πενιχρή οικονομική στήριξη, ενώ απεναντίας δεν έχουν δοθεί φορολογικά κίνητρα ή έστω και μια περίοδος “χαλάρωσης” από τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, παρά μόνο την περιβόητη στην πρώτη περίοδο καραντίνας “αναστολή” καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Ο ιδιωτικός τομέας καλείται σε μια νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα να σταθεί και πάλι στα πόδια του, με μόνη στήριξη αυτή των κυβερνητικών υποσχέσεων».

Κώστας Λαπίδης, δικηγόρος

«Χρονιά σημαντικών αποφάσεων»

«Μπορεί το 2020 να αποτελεί μια από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων ετών και όλοι να νιώθουμε με την παρέλευσή της μια μεγάλη ανακούφιση, όπως όμως κάθε ασθενής θέλει χρόνο και θεραπεία για να αναρρώσει, έτσι και η ελληνική πραγματικότητα θέλει τον χρόνο και την κατάλληλη πολιτική για να επανέλθει σταδιακά στη λεγόμενη κανονικότητα, η οποία κανονικότητα μπορεί να μην επέλθει και ποτέ με τη μορφή που τη γνωρίζαμε και απλά να μιλάμε για μια νέα πραγματικότητα με καινούργια δεδομένα. Το μεγάλο στοίχημα για τη νέα χρονιά είναι η διαχείριση των δεδομένων που δημιούργησε η υγειονομική και η οικονομική κρίση».

Νίκος Κοκολάκης, πολιτικός επιστήμονας

«Ο αντίκτυπος της COVID-19»

«Αναμφίβολα, οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, την οποία, δυστυχώς, θα εξακολουθήσει να βιώνει και το 2021 ολόκληρη η ανθρωπότητα, θα είναι πολυεπίπεδες/πολυδιάστατες και με πολλές προεκτάσεις. Θα πρέπει, όμως, να αναφερθεί ότι η όποια εκτίμηση και κρίση θα πρέπει να διατυπώνεται με επιφύλαξη, για τον λόγο ότι πραγματευόμαστε ένα νέο δυναμικό φαινόμενο που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Ωστόσο, θα μπορούσαμε συνοπτικά να αναφέρουμε ότι ο αντίκτυπος που θα αφήσει ο COVID-19 την επόμενη μέρα θα είναι μεγάλος τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ειδικότερα, ως απότοκο της πανδημίας έχουμε ήδη διαπιστώσει τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά».

Ηλίας Παππάς, πολιτικός επιστήμονας

«Η μεγαλύτερη μεταπολεμική πρόκληση»

«Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ευρώπη και τον κόσμο ένα αίσθημα ασφαλείας και συνεχούς ευημερίας - με διαφορετικές ταχύτητες - είχε εμπεδωθεί. Η διαδικασία αδιάληπτης προόδου, έστω κι αν διακόπηκε από μικρές τοπικές κρίσεις ή τη γενικευμένη οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, συνεχιζόταν. Ο κορωνοϊός ήρθε για να αποδείξει την αλληλεξάρτηση και την τρωτότητά μας ως κοινωνικό σύνολο και για πρώτη φορά μετά τον Β’ Π.Π. να μετράμε παγκόσμιες απώλειες. Η ραγδαία πρόοδος της επιστήμης μάς φέρνει πιθανόν την ελπίδα το 2021. Η παγκόσμια κοινωνία μας, όμως, οφείλει να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες των απόνερων της πανδημίας με τρόπο γενναίο, ανάλογο με εκείνον του New Deal ή εκείνον της ανοικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον Β’ Π.Π. Ας είναι λοιπόν το 2021 η χρονιά της μεγάλης επανεκκίνησης».

Μύρων Κουτάντος, πολιτικός επιστήμονας

«Δύσκολη κατάσταση»

«Αδιαμφισβήτητα, δεν υπάρχει κανένας τομέας ανεπηρέαστος. Οικονομία, υγεία, πολιτική, διαπροσωπικές σχέσεις, τα πάντα γύρω μας έχουν εμφανείς πάνω τους τις επιπτώσεις της πανδημίας. Και σίγουρα δεν μπορεί κανείς να περιμένει να αφήσουμε κάτι τέτοιο πίσω μας σύντομα. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατό να επανακάμψουμε τόσο άμεσα και να προσδοκούμε να επανέλθουμε σε μια “φυσιολογικότητα” ήδη από το 2021. Βεβιασμένες κινήσεις θα έχουν μόνο αντίθετο αποτέλεσμα, την επιπλέον παράταση αυτής της δυσάρεστης, για όλους μας, κατάστασης. Εμφανέστατα είναι μια κατάσταση δύσκολη για όλους μας, και προφανώς θέλουμε να επιστρέψουμε στο όπως γνωρίζαμε τη ζωή πριν την πανδημία, αλλά πρέπει να έχουμε υπομονή και επιμονή και πίστη στις δυνάμεις μας».

Στέλλα Καντιδάκη, διεθνολόγος-πολιτική επιστήμονας

«Δυσοίωνος ο καινούργιος χρόνος»

«Δυστυχώς, δυσοίωνος μοιάζει ο καινούργιος χρόνος με αλληλένδετη σχέση της οικονομίας με τον κορωνοϊό, που προκαλεί ύφεση, παρόμοια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι σημαντικότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης, η ανεργία, η οικονομική εξαθλίωση, το κλείσιμο επιχειρήσεων, η κατάθλιψη, οι αυτοκτονίες, οι κοινωνικοί διαχωρισμοί...

Δε φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα σύντομα, παρά την έγκριση του εμβολίου. Κι αυτό διότι, για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, πέρα από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σημαντική είναι και η αποδοχή του από τον πληθυσμό. Όσο δεν εμβολιάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, τόσο παρατείνεται η επιστροφή στην κανονικότατα, την οποία όλοι επιθυμούμε διακαώς».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News