Κρήτη

Σήμα SOS για τους εποχικά εργαζόμενους: Χιλιάδες εκτός ταμείου ανεργίας

Ζητούν άρση της αδικίας από τον ΟΑΕΔ

Απαράδεκτη εξαίρεση χιλιάδων εργαζομένων από το ταμείο ανεργίας καταγγέλλουν τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης και της Ρόδου, που ζητούν από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ να αποκαταστήσει την αδικία, λαμβάνοντας σχετική απόφαση. Την επιστολή τους αυτή την κοινοποιούν τόσο στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, όσο και στον υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη.

Ενώ και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙ.ΝΑΛ., Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά στα αρμόδια Υπουργεία, την επιστολή των πέντε (5) Εργατικών Κέντρων Κρήτης και της Ρόδου, με την οποία ζητούν την αντιμετώπιση προβλημάτων που υφίστανται για την απόδοση του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους.

Ειδικότερα, ο κ. Κεγκέρογλου ζητά:

α) Να χαρακτηριστούν και φέτος ως εποχικοί όλοι όσοι χαρακτηρίστηκαν πέρυσι ως εποχικοί, ανεξάρτητα με το αν φέτος οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολήθηκαν, δεν απέλυσαν το 75% των εργαζομένων για την χειμερινή περίοδο.

β) Για τους νέους εποχιακά εργαζόμενους που φέτος θα λάβουν πρώτη φορά ταμείο ανεργίας, την ένταξη τους στο ταμείο ανεργίας με τα 50 ένσημα και όχι με τα επιπλέον 80 που ζητά ο ΟΑΕΔ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, προς την εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, καταγγέλλει τον απερχόμενο υπουργό Γιάννη Βρούτση για «έλλειψη επικοινωνίας μαζί μας», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι με τον Κωστή Χατζηδάκη θα υπάρχει επικοινωνία και ελπίζει, όπως λέει, να είναι μια επικοινωνία εποικοδομητική για τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, η ανοικτή επιστολή των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων της Κρήτης απευθύνεται στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, κοινοποιείται στους συναρμόδιους υπουργούς και τίθεται υπόψη των τοπικών βουλευτών Δωδεκανήσου και Κρήτης.

Η επιστολή

Αναλυτικότερα, οι πρόεδροι των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων της Κρήτης και της Ρόδου αναφέρουν στην εν λόγω επιστολή:

«Κύριοι, σας ζητάμε ως Διοικητικό Συμβούλιο ΟΑΕΔ να πάρετε απόφαση για δύο κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίες απορρίπτονται από την επιδότηση ανεργίας ενώ τηρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.

Αναλυτικά ζητάμε:

1) Να χαρακτηριστούν και φέτος εποχικοί αυτοί που και πέρυσι χαρακτηρίστηκαν ως εποχικοί, ανεξάρτητα με το αν οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολήθηκαν δεν απέλυσαν το 75% των εργαζομένων. Αυτό έγινε για τον λόγο ότι, όπως γνωρίζετε, οι επιχειρήσεις δεν προσέλαβαν το σύνολο των εργαζομένων, αλλά ένα μικρό μέρος αυτών. Άρα η ποσόστωση δεν έχει καμία εφαρμογή για φέτος.

2) Επίσης, για τους νέους που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά ανεργία. Εκεί, όπως και φέτος, πρέπει να έχουν 50 ένσημα ως εποχικοί, ο ΟΑΕΔ τους ζητά παράλληλα να έχουν και 80 ένσημα ως νέοι ασφαλισμένοι, πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω συγκυριών. Ζητάμε λοιπόν την απόρριψη του αιτήματος του ΟΑΕΔ για τα 80 ένσημα και την ένταξη και των νέων ασφαλιζόμενων στα 50 ένσημα.

Με την απόφαση αυτή δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ, διότι οι εργαζόμενοι των παραπάνω κατηγοριών υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας. Γνωρίζετε κι εσείς ότι είναι δίκαιο το αίτημά μας, καθώς η υπαιτιότητα δεν είναι των εργαζομένων, αλλά δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση».

«Είναι τραγική η κατάσταση»

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς έκανε λόγο για κοινωνικό πρόβλημα χιλιάδων ανθρώπων, που βρίσκονται στην τραγική, όπως λέει, κατάσταση αυτή, επισημαίνοντας ότι μπορεί, αν πραγματικά έχει τη βούληση, η ίδια η διοίκηση του ΟΑΕΔ με μία απόφασή της να βγάλει τους ανθρώπους αυτούς από την κατάσταση αυτή, εντάσσοντάς τους στο ταμείο ανεργίας.

«Εμείς συγκεντρώνουμε στοιχεία και θα τα παρουσιάσουμε σύντομα, σύμφωνα με τα οποία είναι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που για πολλούς λόγους δεν έχει μέχρι σήμερα καμία στήριξη από την κυβέρνηση. Υπάρχουν περιπτώσεις νέων ανθρώπων, που δούλεψαν πρώτη φορά. Κάποιοι, ενώ δούλεψαν πρώτη φορά, η επιχείρησή τους δε θεωρήθηκε ως εποχική, ειδικά με τη διαδικασία πρόσληψης και αναστολής που έκαναν για τους εργαζόμενούς τους. Έχουμε και περιπτώσεις για παράδειγμα ανθρώπων που υπηρέτησαν την πατρίδα. Π.χ., αν ήταν κάποιος ξενοδοχοϋπάλληλος το 2018 στον επισιτισμό και το 2019 πήγε φαντάρος, το 2020 δούλεψε ξανά, δεν μπαίνει στο ταμείο ανεργίας, δηλαδή “τιμωρείται” επειδή όσο ήταν φαντάρος δεν είχε ένσημα! Είχαμε ανάλογες περιπτώσεις γυναικών που είχαν μείνει έγκυες το 2018 και γέννησαν. Δεν έχουν σήμερα τα ένσημα και δεν έχουν μπορέσει να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων αυτών. Εμείς λοιπόν ζητάμε να εντάξει και αυτούς τους ανθρώπους στο ταμείο ανεργίας», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

«Για μας, μπορεί αυτό να γίνει και με μία απλή απόφαση διοικητή. Τώρα, εάν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, ας την κάνουν. Ας εισηγηθεί ο ίδιος ο διοικητής»...

“Βέλη” κατά του πρώην υπουργού - «Ο Βρούτσης δεν ήθελε διάλογο»

Στο μεταξύ, ως προς την ανάληψη καθηκόντων στο υπουργείο Εργασίας από τον Κωστή Χατζηδάκη, ο Στέλιος Βοργιάς λέει στην εφημερίδα μας: «Ο καθένας κρίνεται στην πράξη. Το θέμα για μας δεν είναι οι άνθρωποι, είναι οι πολιτικές. Και οι πολιτικές μέχρι τώρα ήταν λάθος. Αλλά από την άλλη, ο Βρούτσης ως άνθρωπος είναι ανεπίτρεπτο, ενώ είναι υπουργός, να μη συζητάει και να μην ακούει τις απόψεις των κοινωνικών φορέων. Ποτέ δε μας άκουσε. Υπήρχαν ζητήματα. Ακόμα και στελέχη άλλων υπουργείων δεν άκουγε. Όχι ότι περιμένουμε κάτι σημαντικό με τον Χατζηδάκη, αλλά τουλάχιστον ζητάμε μια ευκαιρία να δώσει τη δυνατότητα να δικαιολογήσουμε με επιχειρήματα τα λάθη που έχουν γίνει. Και να υπάρξει σωστός διάλογος προς όφελος όλων. Δεν είναι κυβέρνηση μίας συγκεκριμένης μερίδας Ελλήνων. Είναι για όλους τους Έλληνες»...

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια