«Έσπασε» ρεκόρ το… καλοκαιράκι στην Κρήτη - Πότε ξανάρχεται ο «χειμώνας»;

Κρήτη
«Έσπασε» ρεκόρ το… καλοκαιράκι στην Κρήτη - Πότε ξανάρχεται ο «χειμώνας»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτική πρόγνωση για όλη την εβδομάδα - Συνεχίζεται η μεταφορά σκόνης και οι ισχυροί άνεμοι στην Κρήτη

Ένα ιδιότυπο… «καλοκαίρι» ζουν από χτες οι Κρητικοί, αφού το μεσημέρι του Σαββάτου η θερμοκρασία στην Κρήτη «άγγιξε» μέχρι και τους 27 βαθμούς Κελσίου!

Ειδικότερα, σύμφωνα με το meteo.gr, περιοχές της Κρήτης - και συγκεκριμένα, των Χανίων - βρέθηκαν στις περιοχές της χώρας με τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Τα… κοντέρ «έσπασε» η περιοχή Νεροκούρου στα Χανιά, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 26,8 βαθμούς Κελσίου και ακολούθησαν το κέντρο των Χανίων, ο Πλατανιάς, τα Φαλάσαρνα, οι Άγιοι Πάντες και το Ακρωτήρι με θερμοκρασίες από 26,1 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

(Η δορυφορική εικόνα, καθώς επίσης και οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες του Σαββάτου, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών)

Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι νοτιάδες και μεταφορά σκόνης θα συνεχιστούν, σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι και αύριο, Δευτέρα.

Από την Τρίτη, λοιπόν, αναμένεται να επανέλθουμε στα… φυσιολογικά - για την εποχή - επίπεδα, αφού η θερμοκρασία θα ξεκινήσει να σημειώνει πτώση, ενώ, θα ξεκινήσουν και οι βροχές σε αρκετά τμήματα της χώρας. Την Πέμπτη, μάλιστα, δεν αποκλείονται και οι… χιονοπτώσεις.

Έκτακτο Δελτίο θυελλωδών ανέμων

Σε ισχύ εξακολουθεί, πάντως, να βρίσκεται μέχρι και σήμερα, Κυριακή, και το Έκτακτο Δελτίο θυελλωδών ανέμων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ο καιρός σήμερα στην Κρήτη

Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνές.

Οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι τοπικά 7 και στις Κυκλάδες τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Ο καιρός στην Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από αργά το απόγευμα στα δυτικά.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.

Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά.

Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα νοτιοανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία στα δυτικά σε δυτικών διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Νεφώσεις με βροχές και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Αιγαίο.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις νυχτερινές ώρες.

Στο Αιγαίο αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ στα δυτικά θα σημειωθούν βροχές και χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά και πιθανόν στα ημιορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ βαθμιαία θα εξασθενήσουν και στα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις νυχτερινές ώρες.

(Φωτογραφία Unsplash)

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική πρόγνωση του καιρού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News