Κρήτη

Επίσκοπος Κνωσού: «Η Εκκλησία δεν ανοίγει πόλεμο με κανέναν» - Ανοικτές με αυστηρά μέτρα οι εκκλησίες

Ανοιχτοί οι ναοί αύριο και στην Κρήτη για περιορισμό αριθμό πιστών

Η Εκκλησία της Κρήτης δεν επιδιώκει καμία σύγκρουση με την Πολιτεία, ανέφερε ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

Ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι «αυτό που επεδίωξε και η δική μας Εκκλησία είναι να εφαρμοστεί και αύριο το πρωί, αυτό που εφαρμόστηκε την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στους ναούς μας». Δηλαδή «να δοθεί η δυνατότητα σε ένα ορισμένο αριθμό πιστών 25 στους ναούς και 50 στους Μητροπολιτικούς και Καθεδρικούς, τηρουμένων των μέτρων: Αποστάσεων και χρήση μάσκας, να εκκλησιαστούν κατά τη Θεία Λειτουργία».

Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε «και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας - όπως και η Εκκλησία της Ελλάδας - από χθες τα μεσάνυχτα απέστειλε τόσο στην Αρχιεπισκοπή όσο και στις Ιερές Μητροπόλεις συγκεκριμένες εντολές για όλες της Ενορίες του νησιού, προκειμένου να μην υπάρξουν και να μην παρατηρηθούν προβλήματα, τα οποία θα επιφέρουν δυσκολίες».

Τόνισε ότι αυτό που «θέλουμε το πρωί, τηρουμένων των μέτρων, να υπάρξει ο εκκλησιασμός, να τελεστεί ο Μεγάλος Αγιασμός, ο οποίος νωρίς το πρωί θα εξέλθει του ναού, ώστε θα μπορούν όλοι οι άνθρωποι και εκείνοι που θα περάσουν για προσκύνημα αλλά και εκείνοι που θα εκκλησιαστούν, να λάβουν με ασφάλεια τον αγιασμό, να φωτίσουν τα σπίτια τους, αλλά να φωτιστούν και εκείνοι».

Μάλιστα ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε ότι «είναι καιροί που χρειάζεται να συγκλίνουμε και όχι να ψάχνουμε αιτίες και αφορμές αποκλίσεων ή αποστάσεων».

Ο Επίσκοπος Κνωσού διευκρίνισε επίσης πως στον Άγιο Μηνά και στον Άγιο Τίτο θα επιτραπεί η είσοδος έως 50 προσώπων, τηρουμένων των μέτρων και των αποστάσεων, «άλλωστε τα μέτρα επιτρέπουν στους συγκεκριμένους ναούς έναν εκκλησιασμό ενός τέτοιου αριθμού ανθρώπων, χωρίς να επιφέρουν κίνδυνο».

Επίσης γνωστοποίησε ότι η Θεία Λειτουργία τα τελειώσει νωρίτερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η εντολή της Ιεράς Συνόδου είναι να τελεστούν νωρίτερα οι Θείες Λειτουργίες στους ναούς, ώστε νωρίτερα να έχει γίνει η απόλυση. Το αργότερο 9:30 θα έχει ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι χωρίς φόβο να περάσουν να λάβουν τον Μεγάλο Αγιασμό και να πάνε στα σπίτια τους».

Διευκρίνισε επίσης για τους εξωτερικούς χώρους πώς «έχουμε καλέσει τους ανθρώπους να μην συνωστιστούν εξωτερικά. Αυτό που θέλουμε να είναι να πολεμήσουμε τον συνωστισμό και τον συγχρωτισμό των ανθρώπων γι’ αυτό παρακαλούμε τους ανθρώπους, ο καθένας να πράξει κατά συνείδηση, κατά την καρδιά του, αλλά και με υπευθυνότητα. Η ορθόδοξη στάση είναι η υπεύθυνη στάση».  

Κλείνοντας τόνισε πως «να επικαλεστούμε το φωτισμό του Θεού, με προσοχή αγάπη και αλληλοσεβασμό», ενώ εκείνος όπως είπε θα πάει μόνος του να ρίξει τον Σταυρό, «μόνος μου, ιδιωτικός», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην παρουσιάστρια του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων, Κατερίνα Σαλαπάτα. «Δεν νομίζω ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο οποιονδήποτε άνθρωπο».

Καθησυχάζοντας όλους εκείνους που αισθάνονται στεναχωριούνται, ο Θεοφιλέστατος κλείνοντας είπε: «Θα αγιαστούν οι θάλασσες, θα ρίξουμε λίγο αγιασμό. Να μην έχει κανείς στεναχώρια. Την ίδια στιγμή που θα προσευχόμαστε για την υγεία όλων των ανθρώπων».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια