Lockdown: Έφερε ανώμαλη προσγείωση... στην τιμή της ντομάτας - Αγωνιούν οι παραγωγοί

Κρήτη
Lockdown: Έφερε ανώμαλη προσγείωση... στην τιμή της ντομάτας - Αγωνιούν οι παραγωγοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλειστή εστίαση και λοκντάουν... συρρίκνωσαν τις τιμές παραγωγού

Όχι μόνο δεν πούλησαν καλύτερα στις ημέρες των γιορτών, αλλά είδαν το εισόδημά τους από την ντομάτα (και όχι μόνο) να... συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα οι παραγωγοί της Κρήτης, καλώντας την κυβέρνηση να καθίσει και να συζητήσει μαζί τους για ένα νέο πακέτο ενισχύσεων, λόγω των ζημιών από τον COVID-19.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί των θερμοκηπιακών προϊόντων “πλήρωσαν ακριβά” την κλειστή εστίαση σε συνδυασμό με την καραντίνα και τις απαγορεύσεις των συναθροίσεων στα ρεβεγιόν, με περισσότερους από εννέα συνδαιτυμόνες!

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης ήταν κατηγορηματικός: «Οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες. Η εστίαση εντελώς κλειστή. Οπότε, τα προϊόντα που δε φεύγουνε σε εξαγωγή αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με εκείνα που φεύγουν στην εξαγωγή»...

Όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής, «στα εξαγώγιμα προϊόντα, τουλάχιστον καλύπτουμε το κόστος παραγωγής. Γιατί αυτή τη στιγμή στην ντομάτα δεν καλύπτεις ούτε το κόστος παραγωγής».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού στην ντομάτα, ο Μανόλης Ορφανουδάκης μας είπε: «Δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα έμειναν και απούλητες ντομάτες. Και αυτές που πουλήθηκαν “έπιασαν” 30 με 40 λεπτά το κιλό. Και σήμερα που μιλάμε το κόστος παραγωγής αγγίζει και να μη σας πω ότι ξεπερνάει και τα 40 λεπτά το κιλό»...

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κρητική ντομάτα δε θα πάει εύκολα στο εξωτερικό. Και αν πάει, θα πάει στις Βαλκανικές χώρες. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για ένα προϊόν πιο ευαίσθητο στις μετακινήσεις, σε σχέση με το αγγούρι και την πιπεριά. Αλλά τουλάχιστον οι βαλκανικές χώρες έπαιρναν ντομάτα από τη Θεσσαλονίκη. Τώρα, λόγω του COVID και με τα προβλήματα που υπάρχουν στα σύνορα, προτιμούν οι άλλες χώρες να πάρουν ντομάτα από χώρες όπως την Τουρκία, που η κατάσταση είναι πιο χαλαρή. Δηλαδή το ίδιο του κάνει του Βούλγαρου αν πάει από Τουρκία να πάρει ντομάτες με το αν πάει από τη Θεσσαλονίκη. Άρα, για τους λόγους αυτούς, σε αυτή τη φάση θα προτιμήσει την Τουρκία»...

Στο μεταξύ, επειδή είναι φτηνή η κρητική ντομάτα έχουν, τουλάχιστον, περιοριστεί οι εισαγωγές ντομάτας από τρίτες χώρες. «Δεν είναι όμως μόνο η ντομάτα. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η πιπεριά, που παρόλο που φεύγει στην εξαγωγή, ο μέσος όρος της τιμής της είναι γύρω στα 70 λεπτά το κιλό, όπου απλά αγγίζει το κόστος», μας είπε ο κ. Ορφανουδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ιδιαίτερη η Κρήτη στοχεύει στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δηλαδή εμείς φυτεύουμε Αύγουστο, για να μπορούμε να έχουμε το “πικ” της παραγωγής μας μέσα στον Δεκέμβριο. Και αυτό δε γίνεται μόνο επειδή είναι οι γιορτές. Γίνεται και για τον λόγο ότι δύσκολα παράγουν οι άλλες περιοχές, που λόγω του καιρού δεν μπορούν να μας συναγωνιστούν ούτε στην ποιότητα, ούτε στο κόστος. Αλλά φέτος, με το να είναι κλειστή η εστίαση, με το να μην υπάρχει ουσιαστικά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι όπως το είχαμε συνηθίσει, αντιμετωπίσαμε πρόβλημα. Ούτε οι ταβέρνες ψώνισαν, ούτε τα σπίτια απορρόφησαν. Οπότε η ζήτηση περιορίστηκε πολύ και έτσι περιορίστηκε πάρα πολύ και η τιμή».

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΔΕΣ

Θα διεκδικήσουν ενισχύσεις

Τι θα γίνει όμως από τώρα και μετά; Θα διεκδικήσουν από την κυβέρνηση ενισχύσεις οι παραγωγοί των θερμοκηπιακών προϊόντων της Κρήτης;

«Εμείς ήδη πήρα λεφτά του CIVID. Πήραμε δηλαδή 540 ευρώ στο στρέμμα την ντομάτα, 230 ευρώ στο στρέμμα στο αγγούρι και 250 ευρώ στο στρέμμα στη μελιτζάνα. Αλλά σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για αποζημίωση, γιατί η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη. Εμείς το λέμε ενίσχυση. Μετά τα νέα προβλήματα, θα πρέπει να μπούμε σε μια συζήτηση τέτοια και να ανοίξουμε και τη βεντάλια, γιατί έμειναν αρκετά προϊόντα έξω από αυτές τις ενισχύσεις, όπως είναι οι πιπεριές και άλλα προϊόντα. Και θα πρέπει να το ξαναδούμε, γιατί ουσιαστικά δεν άλλαξε κάτι», σύμφωνα με τον Μανόλη Ορφανουδάκη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News