Κρήτη

Ανασχηματισμός: Έκπληξη για τους Κρητικούς η αντικατάσταση Βορίδη - «Μας είχε βοηθήσει»

Αγρότες της Κρήτης σχολιάζουν την αλλαγή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αν και ουσιαστικά αναβάθμισε τον Μάκη Βορίδη τοποθετώντας τον στο υπουργείο Εσωτερικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντούτοις έκπληξη προκάλεσε η αντικατάστασή του. Μάλιστα, εντελώς άγνωστος αλλά και ξένος προς τον πρωτογενή τομέα είναι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” κατέγραψε χθες τις πρώτες αντιδράσεις αγροτικών στελεχών στην Κρήτη.

Ο Σπήλιος Λιβανός ήταν συμμαθητής του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Κολέγιο Αθηνών. Εκλεγμένος βουλευτής από την Αιτωλοακαρνανία και με σπουδές στην Οικονομία.

«Μας βοήθησε ο Βορίδης»

Παρά τις αρχικές αντιπαραθέσεις του με τον απερχόμενο υπουργό, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης σήμερα μόνο θετικά μπορεί να θυμηθεί.

«Ο Μάκης Βορίδης άκουγε τα προβλήματα και δεν ήταν ο “ξερόλας”... Και θα πω ως παράδειγμα τον COVID. Η θερμοκηπιακή καλλιέργεια της Κρήτης μόνο πήρε ενισχύσεις λόγω COVID χάρη στην ομαδική δουλειά του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου. Ενώ ο Βορίδης στην αρχή έλεγε πως δεν έπαθαν ζημιά τα θερμοκήπια, εμείς του αποδείξαμε το αντίθετο με στοιχεία. Άλλαξε άποψη. Μας υποσχέθηκε την ενίσχυση και την πήραμε»...

«Τον πήρε στον λαιμό του»

«Έπρεπε να φύγει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Στρατάκος, ο οποίος ως γενικός γραμματέας συμβούλευε τον Βορίδη με λάθος τρόπο και μας αδίκησαν», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κουντούρας Γιώργος Χαλκιάς.

«Όσο για τον ίδιο τον κ. Βορίδη, ήταν ένας διαβασμένος και έξυπνος πολιτικός. Και έπαιξε έναν πολύ καλό ρόλο στη σύνταξη του φακέλου της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ. Να εξασφαλίσει η Ελλάδα όσο περισσότερα χρήματα γίνεται. Στα υπόλοιπα που έγιναν; Δυστυχώς το επιτελείο του και ο ίδιος ακόμα μας αδίκησε ως προς τα χρήματα για τον κορωνοϊό, καθώς ήταν ελάχιστα και του το είχαμε αποδείξει».

Καταλήγοντας, λέει πολύ καλά λόγια για την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, τονίζοντας πως το γεγονός ότι παραμένει στη θέση της είναι καλό για τους αγρότες.

«Βορίδης και Αραχωβίτης, οι καλύτεροι»

Χωρίς να εξετάζει κόμματα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης τονίζει: «Ο Μάκης Βορίδης της Ν.Δ. είναι από τους καλύτερους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με τον Σταύρο Αραχωβίτη του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε ό,τι αφορά τον Βορίδη, μπορεί στην αρχή να μην ήταν γνώστης των αγροτικών θεμάτων, αλλά διάβασε και έμαθε πάρα πολλά. Μας εκπροσώπησε πολύ σημαντικά στις Βρυξέλλες και έφερε λεφτά στους αγρότες: Έφερε 25 εκατομμύρια ευρώ την απόσταξη κρίσης, που υιοθετήθηκε πρώτη φορά στα χρονικά. Έφερε τον “πράσινο” τρύγο, που υιοθετήθηκε πρώτη φορά στα χρονικά. Έκανε μεταρρυθμίσεις με το υπουργείο Οικονομικών και το Εργασίας και η φορολόγηση έπεσε στο 9%. Βοήθησε πάρα πολύ με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή για τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων. Βοήθησε πάρα πολύ με το νομοσχέδιο για τους εργάτες γης. Και ήταν αυτός που προχώρησε στην απόφαση να μην καταργηθεί το ταμείο ανεργίας για τους ανέργους εκείνους που θα δουλέψουν στην ύπαιθρο».

«Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά πολιτικής»

Από την πλευρά του, εντελώς αρνητικός «με την πολιτική και όχι με τα πρόσωπα» δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης.

«Η θέση μας είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εξοντώσει τη μικρομεσαία αγροτιά. Και όποιος υπουργός καταφέρει να μας κάνει να σταματήσουμε να παράγουμε οι πραγματικοί αγρότες, αυτός παίρνει και τα περισσότερα εύσημα. Ο κ. Βορίδης ήταν πάρα πολύ μακριά από τη γνήσια παραγωγή του πρωτογενούς τομέα. Λοιπόν δεν περιμένουμε τίποτα από ’δω και πέρα. Προχωρούν το σχέδιό τους. Και θα το δούμε να εφαρμόζεται σε βάρος μας και μέσα από τη νέα αγροτική πολιτική των Βρυξελλών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια