«Ιερά Οργή» της Εκκλησίας της Κρήτης για τους κλειστούς ναούς τα Θεοφάνια

Κρήτη
«Ιερά Οργή» της Εκκλησίας της Κρήτης για τους κλειστούς ναούς τα Θεοφάνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντάρτικο» από τη Σύνοδο για τις εκκλησίες - Οδηγίες για το άνοιγμά τους

“Αντάρτικο” κατά της απόφασης της κυβέρνησης για κλειστούς ναούς τη μέρα των Θεοφανίων ξεκίνησαν τόσο η Εκκλησία της Ελλάδας, όσο και η Εκκλησία της Κρήτης, δηλώνοντας με αποφάσεις τους ότι θα προχωρήσουν στο άνοιγμα των ναών βάσει της προηγούμενης ΚΥΑ (15ης Δεκεμβρίου).

Οι οικείες Σύνοδοι θεωρούν ότι απλώς θα προχωρήσουν στην εφαρμογή των συμφωνημένων (βάσει των οποίων εκδόθηκε η προηγούμενη ΚΥΑ), ωστόσο η κυβέρνηση δεν το βλέπει έτσι. Την εφαρμογή αυτής της απόφασης ζητάει η Εκκλησίας της Κρήτης, σύμφωνα με τις δηλώσεις στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κνωσού κ.κ. Πρόδρομου Ξενάκη.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τους ναούς λίγα 24ωρα πριν, καθώς φοβήθηκε πως ενδεχόμενος συνωστισμός μπορεί να προκαλέσει μαζικά κρούσματα COVID-19. Απέναντι σε αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση αποφάσισε να αντικαταστήσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση όπως εκδόθηκε τη 15η Δεκεμβρίου, στη βάση της οποίας προβλέπονταν υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε πιστοί να προσέρχονται στις ημέρες των εορτών (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια) στις εκκλησίες. Λίγα 24ωρα πριν, η κυβέρνηση κατήργησε τη συγκεκριμένη απόφαση προκαλώντας την έκπληξη των εκπροσώπων της Εκκλησίας της Κρήτης.

«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης ομολογουμένως εξεπλάγη από τις πρόσφατες εξαγγελίες του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τις αλλαγές που είχαν θεσμοθετηθεί για τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου. Στην ΚΥΑ της 15ης Δεκεμβρίου είχε θεσμοθετηθεί η δυνατότητα εκκλησιασμού συγκεκριμένου αριθμού πιστών ανά τετραγωνικά μέτρα τις ημέρες των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων. Με θλίψη και η Εκκλησία της Κρήτης ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ανακοίνωσε την απόφαση χωρίς να υπάρξει επικοινωνία, αιτιολόγηση, με την Εκκλησία της Ελλάδας», αναφέρει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης.

«Δε δημιουργούμε αντάρτικο»

Σε καμία περίπτωση η Εκκλησία της Κρήτης δε θα κάνει αντάρτικο, διαμηνύει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης, ενώ υποστηρίζει πως η Εκκλησία της Κρήτης επιθυμεί να εφαρμοστούν τα μέτρα όπως η ίδια η κυβέρνηση εγγυήθηκε στα μέσα του Δεκέμβρη.

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, ύστερα από διαβούλευση των αρχιερέων και από ομόφωνη απόφαση, απέστειλε σημείωμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και στις Ιερές Μητροπόλεις, ώστε οι ναοί της Μεγαλονήσου να λειτουργήσουν όπως λειτούργησαν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Συγκεκριμένα, στους μητροπολιτικούς ναούς πρέπει να παρευρίσκονται μέχρι 50 άτομα με τις ανάλογες αποστάσεις και τα προβλεπόμενα μέτρα (χρήση μάσκας κ.λπ.). Και οι υπόλοιποι ναοί να έχουν μέχρι 25 άτομα. Η Εκκλησία της Κρήτης δε δημιουργεί αντάρτικό. Έρχεται και πληροί αυτά που συνεφώνησαν με την κυβέρνηση πριν από 20 μέρες. Δε ζητάμε ειδική μεταχείριση», αναφέρει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος Ξενάκης.

Το ανακοινωθέν

Μάλιστα, η Εκκλησία της Κρήτης εξέδωσε ανακοινωθέν όπου εκφράζει την αδυναμία της να αποδεχτεί την απαγόρευση όπως την επιβάλλει η Πολιτεία, ενώ κάνει σαφές πως το δικαίωμα της θρησκευτικής λατρείας δεν πρέπει να περιστέλλεται με τρόπο αδιάκριτο.

«Η Εκκλησία της Κρήτης αδυνατεί να αποδεχθεί την απαγόρευση της Πολιτείας, σχετικά προς τη στέρηση της συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λειτουργία της εορτής των Θεοφανίων και για τον λόγο αυτό στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης, οι Ιεροί Ναοί θα λειτουργήσουν την ημέρα των Θεοφανίων, τηρουμένων των μέτρων, όπως ακριβώς τα Χριστούγεννα (25 πρόσωπα στους μικρούς ναούς και 50 πρόσωπα στους μητροπολιτικούς και καθεδρικούς Ιερούς Ναούς και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα πού προβλέπει η ΚΥΑ). Η Εκκλησία της Κρήτης θα διασφαλίσει με υπευθυνότητα, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, την τήρηση των μέτρων και κατά τη μεγάλη αυτή εορτή.

Η άσκηση του θεμελιώδους και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της θρησκευτικής λατρείας δεν μπορεί να περιστέλλεται αδιάκριτα στα πλαίσια οριζόντιων και γενικών μέτρων, ο όποιος επιβαλλόμενος περιορισμός οφείλει να είναι αναλογικός σε σχέση με τα μέτρα που ισχύουν σε λοιπές δραστηριότητες και να μην οδηγεί στην ολική απαγόρευση της λατρείας», αναφέρει το ανακοινωθέν.

«Η Εκκλησία της Κρήτης έλαβε τις αποφάσεις της. Έδωσε τις εντολές της στην Αρχιεπισκοπή και στις Μητροπόλεις. Και η Αρχιεπισκοπή και οι Μητροπόλεις οφείλουν να πράξουν την ομόφωνη Συνοδική Απόφαση. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα υπάρξουν εισηγήσεις προκειμένου τα πράγματα να οδηγηθούν σε άκρα και σε συγκρούσεις. Ως Ελλάδα, έχουμε έναν κοινό εχθρό, τον κορωνοϊό. Η άποψη της Εκκλησίας της Κρήτης είναι αυτή και εμείς ζητάμε να εφαρμοσθούν αυτά που αποφασίστηκαν στις 15 Δεκεμβρίου», καταλήγει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης.

Η Εκκλησία της Ελλάδας

Αξίζει να σημειωθεί, μεταξύ άλλων, πως την απόφασή της να διατηρήσει ανοικτούς τους ναούς και να λειτουργήσουν τα Θεοφάνια σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί προ των εορτών και είχαν περιληφθεί σε ΚΥΑ έκανε γνωστή μετά την έκτακτη συνεδρίασή της και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία έλαβε χώρα χθες.

Έτσι, επιμένει ότι, παρά τα νέα κυβερνητικά μέτρα, οι ναοί θα λειτουργήσουν με 50 άτομα οι μητροπολιτικοί, με 25 οι μεγάλοι και με τους περιορισμούς του 1 ατόμου ανά 15 τετραγωνικά οι υπόλοιποι, και πάντα με τους περιορισμούς που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News