Σε εξέλιξη η κακοκαιρία - Θυελλώδεις άνεμοι και στην Κρήτη

Κρήτη
Σε εξέλιξη η κακοκαιρία - Θυελλώδεις άνεμοι και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψυχρό μέτωπο σαρώνει τη χώρα με τοπικά έντονα φαινόμενα - Αναλυτική πρόγνωση έως την Παρασκευή

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα κακοκαιρία στην Ελλάδα, με την Κρήτη να επηρεάζεται και εκείνη από τους θυελλώδεις ανέμους.

Ειδικότερα, οι άνεμοι σήμερα στα πελάγη φτάνουν μέχρι και τα 9 Μποφόρ, ενώ, ισχυροί άνεμοι πνέουν και στην Κρήτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, τα δρομολόγια των πλοίων αναμένεται να διεξαχθούν κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους (στις 21:00 και 21:30 η αναχώρηση των πλοίων προς Πειραιά και στις 15:15 η αναχώρηση του πλοίου προς Σαντορίνη).

Παρόλα αυτά, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς, καλό είναι να επικοινωνήσουν νωρίτερα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, ή με τους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες.

Πάντως, σήμερα Δευτέρα, αναμένονται τοπικές βροχές και στο νησί μας.

Το ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά κατά τη διάρκεια της Δευτέρας , προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ορεινά τμήματα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ήδη έχουν αποτυπωθεί σημαντικά ύψη βροχής στα δυτικά τμήματα της Ελλάδας.

(Οι κορυφές των νεφών  και τα έντονα φαινόμενα που δημιουργεί το ψυχρό μέτωπο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 04/01, όπως αποτυπώνεται από το μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, μετά από την επεξεργασία της εικόνας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr)

Σύντομη η κακοκαιρία

Τα φαινόμενα όμως θα έχουν σύντομο χαρακτήρα, αφού σταδιακά και από τα δυτικά γρήγορα οι βροχές θα εξασθενήσουν.

Κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Δευτέρας, στις περιοχές που εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης τοπικά ισχυρών φαινομένων συμπεριλαμβάνονται η Θεσσαλονίκη και η Αττική (κυρίως στα δυτικά τμήματα).

(Τα εκτιμώμενα ύψη βροχόπτωσης τις πρωινές, μεσημεριανές, απογευματινές, βραδινές ώρες της Δευτέρας)

Πάνω από 8 Μποφόρ οι άνεμοι

Παράλληλα, η διέλευση του ψυχρού μετώπου, θα προκαλέσει πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ.

(Οι εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις, πορτοκαλί αποχρώσεις, και οι επικρατούσες διευθύνσεις των ανέμων για τη Δευτέρα)

Σε ισχύ το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το Έκτακτο Δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με αυτό, σήμερα και αύριο:

Α. Ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, θα επηρεάσουν:

Τη Δευτέρα: Από τις πρωινές ώρες την κεντρική Στερεά, τη δυτική και την ανατολική Πελοπόννησο, με εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες και την κεντρική Μακεδονία κατά διαστήματα. Από τις μεσημβρινές ώρες την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την ανατολική Μακεδονία, την Εύβοια, τις Σποράδες και πρόσκαιρα τη Θεσσαλία με εξασθένηση των φαινομένων αργά τη νύχτα της Δευτέρας. Από τις απογευματινές ώρες τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι βόρειες Κυκλάδες.

Την Τρίτη: Τις πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα.

Β. Τη Δευτέρα στο Αιγαίο θα πνέουν νοτίων διευθύνσεων θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 και πιθανώς στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα το βράδυ έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα.

Μάλιστα, σε ισχύ βρίσκεται και το Έκτακτο Δελτίο Θυελλωδών Ανέμων της ΕΜΥ.

Γ. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν: Έως το μεσημέρι της Δευτέρας στα ορεινά της βορειοδυτικής ηπειρωτικής χώρας. Από τις απογευματινές έως και τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας στα ορεινά της Θράκης.

Ο καιρός σήμερα στην Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 14 έως 18 και στη βόρεια Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή

Τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το απόγευμα στα Δωδεκάνησα, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά έως τις πρωινές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία, από τα βόρεια, ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές, στα βορειότερα πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες και στα ηπειρωτικά ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Στα δυτικά, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στις βορειότερες περιοχές μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα, αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες με τοπικές βροχές από το απόγευμα στα βόρεια και πιθανόν στο ανατολικό Αιγαίο. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στ πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Στο Ιόνιο, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά και χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές, στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με πιθανότητα για τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί και στα κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα νότια και πτώση στα βόρεια.

(Φωτογραφία Unsplash)

Πατήστε ΕΔΩ για συνεχή ενημέρωση για τον καιρό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News