Σε ισχύ από σήμερα και πάλι αυστηρό lockdown – Τα σκληρά μέτρα που επιστρέφουν

Κρήτη
Σε ισχύ από σήμερα και πάλι αυστηρό lockdown – Τα σκληρά μέτρα που επιστρέφουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου 2021 είναι απόφαση του Πρωθυπουργού

Σε ισχύ από τα ξημερώματα η αυστηροποίηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και για μια εβδομάδα, μέχρι δηλαδή τις 06:00 της Δευτέρας, 11 Ιανουαρίου, με την επαναφορά του αυστηρού lockdown και την αναστολή της λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα,

Από τα ξημερώματα της Κυριακής, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00, ενώ σταματά το click away στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος. Φυσικά, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι και όσοι έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Εντατικοί θα εξακολουθήσουν να είναι οι αστυνομικοί έλεγχοι στην Κρήτη για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Με «φόντο» και την απόφαση για «σκληρό» lockdown ως τις 11 Ιανουαρίου, ο ελεγκτικός μηχανισμός και στην Κρήτη θα παραμείνει στους δρόμους.

Όπως ανέφερε στην ΚΡΗΤΗ TV ο Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου, Στέλιος Καρακούδης, γίνονται πάρα πολύ συχνοί και πυκνοί έλεγχοι στις μετακινήσεις των συμπολιτών μας. Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τους κανόνες που προβλέπονται».

Αναλυτικά τι ισχύει από σήμερα στις 6:00 το πρωί

Τέλος στο click away

Ξανακλείνουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ

Δεν επιτρέπεται το κυνήγι και το ψάρεμα

Δεν θα γίνει αγιασμός των υδάτων στα Θεοφάνεια

Από τις 9 μέχρι 5 το πρωί επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών, με εξαίρεση εργαζομένους και μετακίνηση σε φαρμακείο ή νοσοκομείο.

«Στόχος το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου»

Όπως είπε από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας, «στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση.

Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους».

Παράλληλα, μετά τις ανακοινώσεις κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν «η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου 2021 είναι απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για προληπτικούς λόγους. Στόχος να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία μας όλων των βαθμίδων».

Το παρασκήνιο της απόφασης

Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ του MEGA, η απόφαση για επιβολή αυστηρού lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πολιτική και ελήφθη προσωπικά από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως διαμηνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης το τελευταίο 48ωρο είχε μιλήσει με πολλούς επιστήμονες, ενώ έβλεπε στοιχεία και έβλεπε και τη μεγάλη κινητικότητα στους δρόμους.

Σύμφωνα με το MEGA, ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να προστεθεί η εβδομάδα των Θεοφανίων σε αυτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο λόγος είναι πως για να φανούν τα πεπραγμένα της εβδομάδας των Θεοφανίων, έπρεπε να φτάσουμε στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ο κ, Μητσοτάκης ήθελε έως τις 14-15 Ιανουαρίου να έχει μια συνολική εικόνα για τις γιορτές, ώστε να μπορέσει να αποφασίσει -και εν συνεχεία να ανακοινώσει- τα βήματα που θα ακολουθήσει η χώρα μας στη συνέχεια.

Έτσι λοιπόν, αποφάσισε να «σταματήσει» εδώ τη γιορτινή περίοδο, ούτως ώστε να μπορεί στα μέσα Ιανουαρίου και να πάρει τις αποφάσεις για την επόμενη ημέρα.

Αλλαγή στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Νέα δεδομένα δημιουργεί από σήμερα 3/1 η επιστροφή σε αυστηρότερο lockdown με την αστυνομία να αλλάζει τα σχέδια της για τους ελέγχους και τα μπλόκα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι αρχές προχωρούν σε νέο επιχειρησιακό σχέδιο με μπλόκα σε «κόκκινες περιοχές» για την κινητικότητα και το συγχρωτισμό.

Το παραπάνω συνεπάγεται στοχευμένους ελέγχους σε περιοχές με αύξηση κρουσμάτων.

Πέντε είναι τουλάχιστον οι περιοχές που βρίσκονται σε αυτή την φάση στο «μικροσκόπιο».

Αναλυτικότερα πρόκειται για τον Ασπρόπυργο, (ο οποίος βρίσκεται σε καθεστώς lockdown ήδη εδώ και τουλάχιστον 2 εβδομάδες) το Ίλιον, το Περιστέρι, το Κερατσίνι και το Μενίδι.

Από τα 34 συνολικά αστυνομικά μπλόκα που βρίσκονται καθημερινά στην Αττική, 20 θα έχουν, όπως φαίνεται, μια στόχευση στις συγκεκριμένες επιβαρυμένες περιοχές.

Αυτό περιλαμβάνει, περιμετρικές «αποστειρώσεις» κεντρικών οδών με αυτό να σημαίνει ότι αυτές θα κυκλωθούν με τουλάχιστον 5 ή 6 μπλόκα που θα ελέγχουν τις αιτίες μετακινήσεις, έλεγχο για αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00-05:00, και απομάκρυνση πολιτών από πλατείες και δημόσιους χώρους.

Παράλληλα θα υπάρχουν περιπολίες για αποτροπή του «click away» και επιτήρηση σε εκκλησίες.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στη σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων και θα υπάρχει και καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις της εορταστικής περιόδου και ειδικά των Χριστουγέννων σε ό,τι αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Τίποτα δεν είναι απόλυτο. Σίγουρα θα γίνει μια πρώτη λεπτομερής εκτίμηση τη Δευτέρα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής.

Ακόμη καλύτερη εικόνα αναμένεται να υπάρχει την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, οπότε θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι εκτός από το άνοιγμα των σχολείων να επανέλθει και η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών.

Αναφορικά με τις εκκλησίες, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Απώτερος στόχος, άλλωστε, αποτελεί στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News