«Χρονιά ελπίδας και λύτρωσης το 2021»: Προβλέψεις και ευχές από τους βουλευτές Ηρακλείου

Κρήτη
«Χρονιά ελπίδας και λύτρωσης το 2021»: Προβλέψεις και ευχές από τους βουλευτές Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έλευση του εμβολίου θα αποτελέσει το πρώτο μέσο για να επανέλθουμε στην κανονικότητα που τόσο επιζητάει το σύνολο της ανθρωπότητας

«Το 2021 να αποτελέσει έτος ελπίδας» εύχονται ομόφωνα οι βουλευτές του Ηρακλείου, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους πως η έλευση του εμβολίου θα αποτελέσει το πρώτο μέσο για να επανέλθουμε στην κανονικότητα που τόσο επιζητάει το σύνολο της ανθρωπότητας. Ωστόσο, όπως τονίζουν, οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης θα εμφανιστούν μέσα στο 2021, πράγμα που σημαίνει πως είναι επιτακτικό να θωρακιστεί το δημόσιο Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα να αναδιοργανωθεί το κοινωνικό κράτος.

Το 2020 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Σε καμία περίπτωση η ανθρωπότητα δεν περίμενε πως θα ήταν ένα έτος υγειονομικής κρίσης. Η ανθρωπότητα “έκλεισε τις πόρτες του σπιτιού της” για να προφυλαχθεί από τον αόρατο εχθρό. Η COVID-19 εμφανίστηκε ως μια αιφνίδια απειλή και πραγματικά το αποτύπωμά της ήταν ορατό. Μαγαζιά έκλεισαν, ενώ η έλλειψη ρευστότητας ήταν υπαρκτή. Μια αβέβαιη κατάσταση κυρίευσε τους πάντες και τα πάντα, με ένα αίσθημα αποδιοργάνωσης και ανησυχίας να κυριαρχεί...

Προς τα τέλη του 2020 ο κόσμος είδε μια θετική εξέλιξη. Για πρώτη φορά, κυκλοφορεί το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού και πολλές χώρες σπεύδουν να υπογράψουν συμφωνίες ώστε να διοχετευτεί άμεσα εντός των εθνικών συνόρων τους σε επίπεδο δομών υγείας. Όλες οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις σπεύδουν να χειροκροτήσουν ένα κορυφαίο γεγονός, την παρασκευή του εμβολίου. Οι ελπίδες αναπτερώθηκαν και σίγουρα το 2021 θα αποτελεί ένα έτος αναδιοργάνωσης και επιστροφής στην κανονικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν εάν το 2021 θα σηματοδοτήσει το τέλος της υγειονομικής κρίσης και τι χαρακτηριστικά θα έχει η νέα κανονικότητα, όπως και όποτε αυτή εμφανιστεί. Οι απαντήσεις περιλαμβάνουν ναι μεν τις έννοιες της ελπίδας και της ελευθερίας, όμως “χτυπούν” το “καμπανάκι” στην κυβέρνηση ώστε να θωρακίσει το Σύστημα Υγείας και να συγκροτήσει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος φιλικό και οικείο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Προς αποφυγή πάσας παρεξήγησης, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” απευθύνθηκε και στο πολιτικό γραφείο του Λευτέρη Αυγενάκη, βουλευτή της Ν.Δ. Ηρακλείου και υφυπουργού Αθλητισμού, να στείλει τις δικές του απόψεις, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Μάξιμος Σενετάκης

«Στο χέρι όλων μας!»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Σενετάκης, στο ερώτημα εάν το 2021 θα σηματοδοτήσει το τέλος της υγειονομικής κρίσης, απάντησε: «Το τέλος της υγειονομικής κρίσης για το 2021 σηματοδοτήθηκε ήδη από το τέλος του 2020 με την παραλαβή των πρώτων δόσεων του εμβολίου και την έναρξη της επιχείρησης “Ελευθερία”. Είναι στο χέρι όλων μας, Πολιτείας και πολιτών, αν το οριστικό τέλος της κρίσης θα έρθει πιο σύντομα. Εθνική υποχρέωση της Πολιτείας είναι να οργανώσει και να διεκπεραιώσει το πρωτοφανές, για το Δημόσιο, εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού. Ατομική ευθύνη των πολιτών είναι συμβάλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος».

Στο ερώτημα τι είδους χαρακτηριστικά θα έχει η νέα κανονικότητα όποτε αυτή εμφανιστεί, ο κ. Σενετάκης αναφέρει: «Το χαρακτηριστικό της νέας κανονικότητας είναι η αναδιοργάνωση της ζωής μας στη βάση των όποιων απωλειών ή ζημιών προκάλεσε η πανδημία. Το ζητούμενο όμως είναι μέσα από αυτές τις απώλειες να εντοπίσουμε τα όποια θετικά. Σε πρώτη φάση είναι ήδη διακριτή μια διαφορετικού τύπου οργάνωση του κράτους, το οποίο, υπό ακραίες συνθήκες, έδειξε ότι μπορεί να είναι κοντά στον πολίτη».

Χάρης Μαμουλάκης

«Υπάρχει κι άλλος δρόμος»

«Το 2021, με την έναρξη της διαδικασίας του εμβολιασμού, η ανθρωπότητα θα έχει ένα ισχυρό όπλο απέναντι στην πανδημία. Όμως, όπως όλοι οι επιστήμονες επισημαίνουν, αυτό δε σημαίνει και το τέλος της. Γι’ αυτό και επιβάλλεται η Πολιτεία να θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες όλων των κλάδων που έχουν πληγεί και θα συνεχίσουν να βάλλονται από την πανδημία, τους εργαζόμενους που βλέπουν τα δικαιώματά τους να εξανεμίζονται, αλλά και όλες τις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας, όπως είναι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, για να περιοριστούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Η νέα κανονικότητα, όπως ήδη τη βιώνουμε, έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες, πρώτα και κύρια στον υγειονομικό τομέα. Οι χιλιάδες των νεκρών δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο. Ούτε όμως και η υπερπροσπάθεια των υγειονομικών και όλων των ανθρώπων της “πρώτης γραμμής”, που μένουν ακάλυπτοι από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Έχει επίσης σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, όπως και στη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Κι ενώ με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. οδεύουμε σε αδιέξοδο και τα περιθώρια αισιοδοξίας εξανεμίζονται, αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Υπάρχουν οι ρεαλιστικές, κοστολογημένες και με δυνατότητα άμεσης υλοποίησης προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τις έχουμε καταθέσει έπειτα από ενδελεχή μελέτη εγκαίρως, είναι άκρως αποτελεσματικές και αποτελούν το μόνο αντίδοτο απέναντι στην καταστροφική, σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Σωκράτης Βαρδάκης

«Η συγκρατημένη αισιοδοξία δε δικαιολογεί κανένα εφησυχασμό»

«Αποχαιρετάμε το 2020, ένα έτος κατά τη διάρκεια του οποίου άλλαξαν τα δεδομένα, όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα, σε όλους τους τομείς. Ένα έτος που μας αφήνει προίκα ένα ισχυρό υφεσιακό αποτύπωμα. Ευχής έργον είναι η κυβέρνηση να παραδειγματιστεί από τα σοβαρά της λάθη, που άφησαν την κοινωνία απροστάτευτη απέναντι στο δεύτερο κύμα πανδημίας και οδήγησαν την οικονομία της χώρας μας στα τάρταρα. Ως ΣΥΡΙΖΑ, όπως πράξαμε από την αρχή της πανδημίας, έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε να κρούουμε τον “κώδωνα” του κινδύνου για το επόμενο τετράμηνο και να προτείνουμε τρόπους ανάκαμψης της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δίνει την ευκαιρία, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η χρηστή διαχείριση και διαφάνεια, προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων. Απαιτείται όμως στο τραπέζι των συζητήσεων να υπάρξουν τρία κεντρικά σημεία: η αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, η ελάφρυνση του χρέους και η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους στο εσωτερικό του κράτους. Το οφείλουμε στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πλήττονται, από τις πολιτικές που ασκεί η Ν.Δ., ακόμα και αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η συγκρατημένη αισιοδοξία για μια καλύτερη χρονιά το 2021 δε δικαιολογεί κανένα εφησυχασμό, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η πανδημία δεν τελείωσε το 2020», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Νίκος Ηγουμενίδης

«Μόνο έτσι θα βγούμε όρθιοι από την υγειονομική κρίση»

«Όλοι θέλουμε, ευχόμαστε το 2021 να λήξει η υγειονομική κρίση. Ωστόσο η έξοδος από την κρίση απαιτεί εφαρμογή αριστερής, δημοκρατικής πολιτικής. Συγκεκριμένα:

  1. Μια υγειονομική στρατηγική για την εξάλειψη της πανδημίας που θα περιλαμβάνει:

* Αύξηση των δαπανών για την υγεία.

* Έλεγχο της διασποράς της COVID-19 με γενικευμένο testing και στοχευμένη πρόληψη.

* Μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

* Εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών με κορωνοϊό στις σύγχρονες θεραπείες.

* Μόνιμη ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών του δημόσιου Συστήματος Υγείας.

* Αναδιοργάνωση υπηρεσιών και δομών του ΕΣΥ.

* Ενίσχυση ΠΦΥ. Παροχή ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας.

  1. Στην οικονομία απαιτούνται αντισταθμιστικές παρεμβάσεις:

* Στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

* Ενίσχυσης της απασχόλησης και γενικότερα ανάκτησης της εργασίας.

* Αύξησης του εισοδήματος.

  1. Για την κοινωνία απαιτούνται μέτρα:

* Ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

* Εμβάθυνσης της δημοκρατίας.

Με αυτήν την πολιτική πρόταση, την κοινωνική συνοχή και αξιοπρέπεια, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και βγαίνουμε όλοι όρθιοι από τη μεγάλη υγειονομική-οικονομική κρίση», τόνισε στη “Ν.Κ.” ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

Βασίλης Κεγκέρογλου

«Το 2021 μπορεί να είναι η χρονιά της ελπίδας»

«Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά της πανδημίας του κορωνοϊού, με ένα θλιβερό απολογισμό εκατομμυρίων κρουσμάτων και θανάτων και τεράστια προβλήματα στην οικονομία σε κάθε χώρα και κοινωνία. Ταυτόχρονα όμως, ανέδειξε και τον εκφυλισμό του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου και κυρίως την απομάκρυνση της πολιτικής από τον σκοπό της: την υπηρέτηση του ανθρώπου και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών του.

Το 2021 μπορεί να είναι η χρονιά:

* Της ελπίδας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας με την αξιοποίηση του εμβολίου ως κοινωνικού αγαθού, χωρίς νέα λάθη και εφησυχασμό.

* Της αποκατάστασης του κοινωνικού κράτους και της αναγέννησης του ΕΣΥ, που λαβώθηκε από τις πολιτικές των τελευταίων ετών.

* Της αξιοποίησης και όχι απλά της ανάλωσης των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, τόσο για την επούλωση, σήμερα, των κοινωνικών πληγών, όσο και για να δρομολογηθεί το αύριο, με βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει υπεύθυνα και αξιόπιστα με ουσιαστικές προτάσεις και έλεγχο της κυβέρνησης για να επιτευχθεί το καλύτερο για τους πολίτες και τη χώρα», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Μανόλης Συντυχάκης

«Ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν κάνουν “διάλειμμα”»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης υπογραμμίζει στη “Ν.Κ.”: «Το 2020 ο ελληνικός λαός, όπως και οι λαοί σ’ όλο τον κόσμο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαπίστωσαν τη γύμνια του δημόσιου Συστήματος Υγείας και την ίδια στιγμή τον παρασιτικό ιδιωτικό τομέα να θησαυρίζει σε βάρος τους.

Η επείγουσα ανάγκη για τη θωράκιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού, που θα είναι - έτσι κι αλλιώς - μια μακροχρόνια διαδικασία.

Η περιπέτεια αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει. Τα περιοριστικά μέτρα θα τερματιστούν και η πανδημία θα νικηθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι τελειώνουν και οι δυσκολίες για τον λαό. Η επιστροφή στη λεγόμενη “κανονικότητα” θα φανερώσει τη νέα επίθεση στον λαό που ήδη διαμορφώνεται με βάση την πρόταση-τερατούργημα “Πισσαρίδη”, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να την εμφανίσει ως “τεχνοκρατική” και “ταξικά ουδέτερη”.

Υπαγορεύει τις ανάγκες του κεφαλαίου για πιο σύγχρονες και εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης, ακόμη πιο ευέλικτη και φθηνή εργασία και επέκταση της τηλεργασίας, της απλήρωτης δουλειάς. Θα φανερώσει την επιδείνωση των όρων ζωής, ακόμα και την καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων-μικρών επαγγελματιών και αγροτών. Ξεκινά την επίθεση από την υπονόμευση εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων γυναικών και ανδρών, στο όνομα της “συμφιλίωσης εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων” και επεκτείνεται μέχρι τις αντιδραστικές αλλαγές σε Υγεία-Παιδεία και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Είναι μέτρα-προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα κατευθυνθεί για τη στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Να γιατί εξαπατούν συνειδητά τον λαό όσοι ανακαλύπτουν στην επεκτατική πολιτική της Ε.Ε. μια δήθεν “προοδευτική”, “φιλολαϊκή” στροφή.

Για να καλύψει την αντιδραστική πολιτική με το πέπλο της “εθνικής ομοψυχίας”, η Ν.Δ. αξιοποιεί όχι μόνο την προίκα των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝ.ΑΛ., των άλλων αστικών κομμάτων, που παίζουν τον ρόλο μιας χρήσιμης - για το σύστημα - αντιπολίτευσης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ στέλνει το μήνυμα: Ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν κάνουν “διάλειμμα”!

Δίνει όλες του τις δυνάμεις με “οργανωμένη απειθαρχία” για να μείνει όρθιος ο λαός. Να οργανώσει την αντεπίθεσή του για θωράκιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη δημόσια και δωρεάν, και μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού. Για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι. Για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι αξιοπρεπές εισόδημα, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών».

Γιώργος Λογιάδης

«Δύσκολη η επόμενη μέρα»

«Η ιστορία εξελίχθηκε μέσα από κρίσεις και πανδημίες οι οποίες θα υπάρχουν πάντα. Εξαρτάται από τον καθένα μας η διαχείρισή τους. Κορυφαίοι παγκοσμίως επιστήμονες τονίζουν ότι δεν έχει επέλθει το τέλος της πανδημίας παρά την έλευση του εμβολίου.

Τα χαρακτηριστικά της νέας “κανονικότητας” τα βλέπουμε δυστυχώς από τώρα. Η επόμενη μέρα θα βρει την Ελλάδα με χρεωκοπίες, “λουκέτα”, πλειστηριασμούς, περικοπές συντάξεων, μισθών και δημόσιων δαπανών για υγεία και παιδεία, επιβολή νέων φόρων και περαιτέρω απώλεια δημοκρατικού ελέγχου με σκληρή αστυνόμευση για την καταστολή της αυξανόμενης αντίδρασης και οργής του κόσμου σε όλα αυτά. Ευτελισμός, στον οποίο μας έχουν οδηγήσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Θα είμαστε αιωνίως πτωχευμένοι. Το αναφέρει άλλωστε και η έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2021: “Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας σε κίνδυνο πτώχειας για το 2019 αγγίζει το 42%”. Το πέμπτο και πιο σκληρό μνημόνιο είναι ήδη εδώ, όπως αναδεικνύει το ΜέΡΑ25.

Ένα παραπάνω όταν συνεχώς από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης, τονίζει ότι “κάθε δαπάνη έχει και φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν στο μέλλον να την πληρώσουν”. Τι σημαίνει αυτό; Οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Η όποια στήριξη θα πάει στους πολύ μεγάλους και δε θα διαχυθεί σε όλο το σώμα της κοινωνίας. Ερημοποίηση της χώρας, εθνικισμός».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News