Κρήτη

Αγροτικές ενισχύσεις: Το ακατάσχετο «πήγε περίπατο»

Αποκαλυπτικός προς την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, για τις κατασχέσεις των... “ακατάσχετων” ενισχύσεων

Κατασχέσεις ενισχύσεων λόγω αγροτικών χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο καταγγέλλουν οι παραγωγοί, σε επικοινωνία τους με τους αγροτικούς φορείς. Μάλιστα, τόσο στις επιδοτήσεις, όσο και στις ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού, υπάρχουν νόμοι που θεωρητικά διασφαλίζουν το ακατάσχετο των χρημάτων αυτών, έως 7.000 ευρώ στις επιδοτήσεις και στο 100% στις κορωνοενισχύσεις των ελαιοπαραγωγών και των παραγωγών σε άλλες καλλιέργειες!

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, αποκάλυψε καταγγελίες παραγωγών, που αναφέρουν πως οι τράπεζες τούς δεσμεύσουν τα χρήματα επειδή χρωστάνε και, για να τους τα αποδεσμεύσουν, τους εξαναγκάζουν να πάνε στα τραπεζικά ιδρύματα, να κάνουν συγκεκριμένη αίτηση. Αυτή η αίτηση αποστέλλεται στους νομικούς των τραπεζών, οι οποίοι στη συνέχεια, με τη σειρά τους, αποφασίζουν και εγκρίνουν την αποδέσμευση των χρημάτων των παραγωγών, αλλά ουσιαστικά... κατόπιν εορτής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη των αναγκών των αγροτικών νοικοκυριών, σε τέτοιες χρονιάρες μέρες!

«Το φαινόμενο αυτό έχει καταγγελθεί και σε μας εδώ στο Ηράκλειο. Και γι' αυτό είμαστε σε διαβουλεύσεις με όλα τα τραπεζικά ιδρύματα. Όμως, θα πρέπει να θυμίσω ότι υπάρχει ο Νόμος 4314 του 2014, και το άρθρο 32 μιλάει για ετήσιο ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ. Πάρα πολλά τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, όμως, δεν το έχουν υιοθετήσει και ταλαιπωρούν τέτοιες άγιες μέρες τους παραγωγούς», τονίζει κατηγορηματικά και με αγανάκτηση στην εφημερίδα μας ο Μύρων Χιλετζάκης. Και συνεχίζει καταγγέλλοντας: «Ο νόμος αυτός όμως ψηφίστηκε το 2014 και τροποποιήθηκε το 2017 με το άρθρο Α265. Οι τράπεζες δε θέλουν να το υιοθετήσουν. Και ταλαιπωρούν τον κόσμο. Κατηγορώ δημόσια όλα τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, γιατί φαίνεται η πίστωση από πού προέρχεται. Και όμως, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους παραγωγούς που χρωστούν χρήματα είτε στις τράπεζες, είτε στην εφορία και αλλού. Και τους βάζουν να υποβάλλουν αιτήσεις προς τους νομικούς συμβούλους. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό σήμερα με την καραντίνα και τα μέτρα που εφαρμόζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή...

«Να διπλασιαστεί το ακατάσχετο»

«Ζητάμε από την ηγεσία του υπουργείου να ξαναδεί με ευλάβεια το κομμάτι που λέγεται "ακατάσχετο των ενισχύσεων". Εφόσον εισπράττουμε συγκεκριμένες μέρες τον χρόνο, τα 7.500 ευρώ όχι μόνο να εφαρμοστούν ως προς το ακατάσχετο, αλλά να οριστούν στα 15.000 ευρώ, αφού το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ ανά έτος ισχύει και για τους μισθούς των άλλων εργαζομένων της χώρας (με ακατάσχετο στα 1.250 ευρώ τον μήνα)»...

Την κατηγορηματική του αυτή θέση εκφράζει στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης. «Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν ακατάσχετο ετησίως στα 15.000 ευρώ για να μπορέσουν να ζήσουν. Γιατί να μην έχουν οι αγρότες, αλλά να έχουν μόνο 7.500 ευρώ και αυτά να μην τα εφαρμόζουν τα τραπεζικά ιδρύματα;», διερωτάται ο συνεταιριστής. «Όταν εμένα μπαίνει η κορωνοενίσχυση σήμερα και μου τα δεσμεύει η τράπεζα, και πρέπει να "κάνω γράμμα" και να προωθηθεί το "γράμμα", και λόγω του κορωνοϊού δεν μπορώ να μπω στο κατάστημα για να προωθήσω το "γράμμα", και επειδή υπάρχει ο κορωνοϊός δε λειτουργεί η νομική υπηρεσία, τι γίνεται; Θα περάσουν οι αγρότες αυτοί τις γιορτές στο σπίτι τους πολύ φτωχικά, ενώ κάνει να πάρουν χρήματα»...

Αγρότες Ιεράπετρας - Καταγγέλλουν κατασχέσεις και στο κορωνοβοήθημα

Την ίδια ώρα, κατασχέσεις ενισχύσεων κορωνοϊού καταγγέλλουν και οι αγρότες της Ιεράπετρας.

«Παρά τις δηλώσεις του υπουργού κ. Βορίδη και το άρθρο 146 του σχετικού νόμου για ακατάσχετο και αφορολόγητο ενισχύσεων λόγω COVID-19 στον πρωτογενή τομέα, βλέπουμε ότι η κρατική μηχανή δεν εφαρμόζει τη σχετική απόφαση. Μάλιστα οι περισσότερες δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών έγιναν για οφειλές προς την εφορία και ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ», όπως επισημαίνουν, έχοντας στείλει και σχετική επιστολή με αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος ζητά από τον υπουργό να προβεί σε ενέργειες ώστε να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί στους οποίους έχουν ήδη κατασχεθεί χρήματα προς εφορία, πιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικά ταμεία. Όπως τονίζεται στην επιστολή, οι συγκεκριμένες εξαγγελίες σχετικά με το ακατάσχετο και αφορολόγητο αυτής της ενίσχυσης δεν έτυχαν καθολικής εφαρμογής, καθώς, όπως τονίζουν οι αγρότες, «έως και σήμερα (πέντε μέρες μετά την καταβολή) ουδεμία δημόσια υπηρεσία, ασφαλιστικό ταμείο και πιστωτικό ίδρυμα έχει επίσημη ενημέρωση για αυτό το άρθρο που έχει ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και έχει δημοσιευτεί ήδη σε ΦΕΚ από τις 23/12/2020».

Αναλυτικά η επιστολή των αγροτών της Ιεράπετρας αναφέρει τα εξής: «Έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια, ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης λόγω COVID-19 σε αγροτικά προϊόντα, επιβεβαιώνοντας έτσι και τη δέσμευσή σας για τη χρονική στιγμή καταβολής. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ΔΕΝ μας επιτρέπουν να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για αυτό.

Ο λόγος γίνεται για τις εξαγγελίες σας σχετικά με το ακατάσχετο και αφορολόγητο αυτής της ενίσχυσης, που δεν έτυχαν καθολικής εφαρμογής. Έως και σήμερα (πέντε μέρες μετά την καταβολή) ουδεμία δημόσια υπηρεσία, ασφαλιστικό ταμείο και πιστωτικό ίδρυμα έχει επίσημη ενημέρωση για αυτό το άρθρο που έχει ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και έχει δημοσιευτεί ήδη σε ΦΕΚ από τις 23/12/2020.

Για τον λόγο αυτό, αναγκαζόμαστε να αποστείλουμε εμείς τη σχετική ενημέρωση, χωρίς να επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να παρακάμψουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, η ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο για αναστολή αυτής της οικονομικής ρευστότητας στην αγορά. Από τα παραπάνω, σας καλούμε με προσωπική σας παρέμβαση να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες ώστε να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί στους οποίους έχουν ήδη κατασχεθεί χρήματα προς εφορία, πιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικά ταμεία».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια