Αγροτικές επιδοτήσεις: Μετάθεση πληρωμών για την… νέα χρονιά

Κρήτη
Αγροτικές επιδοτήσεις: Μετάθεση πληρωμών για την… νέα χρονιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρονιά «μπάχαλο» το 2020 ως προς τις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Για τη νέα χρονιά, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, μετατίθεται η πληρωμή των υπόλοιπων χρημάτων των άμεσων ενισχύσεων έτους 2020, μετά τις περικοπές που έγιναν κατά την πληρωμή της δεύτερης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης. Δηλαδή, σε επόμενη πληρωμή κατά τη νέα χρονιά, θα πληρωθεί το υπόλοιπο 3% της Βασικής, το 5% του “Πρασινίσματος” και το 10% της Ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας.

Το μόνο που έχει ανακοινωθεί από το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, είναι ότι τα χρήματα θα επιστραφούν στους δικαιούχους, σε επόμενη πληρωμή, κατά τη νέα χρονιά και μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.

Οι περικοπές αυτές - εντελώς απροειδοποίητα - προκάλεσαν τις αντιδράσεις των παραγωγών, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, καθώς καταβλήθηκαν το 90% επί του συνόλου της Βασικής Ενίσχυσης, το 95% του “Πρασινίσματος” και το 90% της Ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής Ηλικίας. Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε το υπόλοιπο 7% της Βασικής Ενίσχυσης, δηλαδή περίπου 70 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς.

Η Βασική Ενίσχυση, ύψους περίπου 290 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκε σε 599.646 δικαιούχους, αντιστοιχεί πλέον σε ποσοστό 97% του συνολικού δικαιούμενου ποσού. Στο εν λόγω ποσό συμπεριλαμβάνονται περίπου 40 εκατ. ευρώ, που αφορούν χορήγηση δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος. Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, το σύνολο της Βασικής Ενίσχυσης που έχει καταβληθεί ανέρχεται στο ποσό των περίπου 989 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μάκης Βορίδης, για να αμβλύνει τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών έσπευσε να ανακοινώσει την πίστωση των έκτακτων μέτρων στήριξης της ελιάς καλαμών, της εαρινής πατάτας και των κηπευτικών Κρήτης, της εξισωτικής αποζημίωσης και της ειδικής στήριξης στους κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς.

Οι πληρωμές αυτές έγιναν μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ειδικότερα, δόθηκαν κορωνοενισχύσεις σε έξι κατηγορίες προϊόντων:

* 12 εκατ. ευρώ περίπου για τις επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Καλαμών.

* 2,9 εκατ. ευρώ περίπου για το πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης.

* 11,5 εκατ. ευρώ περίπου για την ανοιξιάτικη πατάτα.

* 5,5 εκατ. ευρώ περίπου για τη θερμοκηπιακή ντομάτα Κρήτης.

* 1,3 εκατ. ευρώ περίπου για τα θερμοκηπιακά αγγούρια Κρήτης.

* 355.000 ευρώ περίπου για τη θερμοκηπιακή μελιτζάνα Κρήτης.

Ο υπουργός ενέκρινε, επίσης, την πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης και της έκτακτης ενίσχυσης των δικαιούχων ελαιοπαραγωγών του Μέτρου 21 “Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Το συνολικό ύψος που ξεκίνησε να πιστώνεται από την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων ανέρχεται συνολικά σε 248.935.503,18 ευρώ - αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 14.197.251,05 ευρώ - και αφορά σε 372.435 δικαιούχους.

ΧΑΝΙΑ

«Άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων σε αγροτοκτηνοτρόφους»

Να πληρωθούν άμεσα τα χρωστούμενα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν, αλλά και το πιο βασικό να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, απαιτεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων.

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι όλη της η προσοχή και τα μέτρα που παίρνει είναι για να στηρίξει τους βιομήχανους, τους μεγαλοξενοδόχους και τους εφοπλιστές. Μετά τη χορήγηση των αγροτικών ενισχύσεων που πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι είδαν ότι τελικά δεν πιστώθηκαν όλα τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, όπως περίμεναν να γίνει», σημειώνει και προσθέτει: «Η κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες ειδικά τον τελευταίο χρόνο είναι απελπιστική. Πέρυσι είχαμε μια καταστροφική χρονιά για το λάδι με δεκάδες εκατομμύρια ζημιά για τους ελαιοπαραγωγούς των Χανίων, για την οποία δεν πήραν καμία αποζημίωση. Η τιμή του λαδιού βυθίστηκε στα τάρταρα, αφού ήταν ποιοτικώς υποβαθμισμένο. Φέτος που είναι μια καλή χρονιά σε σχέση με την ποιότητα, η τιμή παραμένει χαμηλά, αφού τα 2,60 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση, για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας είναι κάτω του κόστους παραγωγής. Τα κτηνοτροφικά προϊόντα μένουν απούλητα ή πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Οι ζημιές που έγιναν από τις πλημμύρες του 2019, όπου καταστράφηκαν ολόκληρες εκτάσεις από δενδρώδεις καλλιέργειες, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα.

Οι αγρότες περίμεναν με την αποπληρωμή των ενισχύσεων να καλύψουν κάποια από τα έξοδα που τους “πνίγουν”, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν. Απ’ ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει και σε συνθήκες πανδημίας κατά γράμμα την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ, που στοχεύει στη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια και το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News