Επιτέλους ρυμοτομήσεις στην Αγία Τριάδα

Κρήτη
Επιτέλους ρυμοτομήσεις στην Αγία Τριάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσω μελέτης ο Δήμος Ηρακλείου επιχειρεί να επισπεύσει τώρα την εφαρμογή του νέου ρυμοτομικού σχεδίου της πολύπαθης, ιστορικής συνοικίας

Και να που ξεπροβάλλουν επιτέλους στον... ορίζοντα οι πολυσυζητημένες - εδώ και τόσα πολλά χρόνια - ρυμοτομήσεις στην Αγία Τριάδα, ώστε αρκετά στενά δρομάκια της ιστορικής συνοικίας του Ηρακλείου να διαπλατυνθούν, εξυπηρετώντας τόσο την κίνηση των διερχόμενων οχημάτων  και πεζών όσο και τις ανάγκες σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Ανάγκες που μέχρι τώρα σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτονται, καθώς είναι πραγματικά ζήτημα αν είναι εφικτή, σε περιπτώσεις ανάγκης, η διέλευση π.χ. πυροσβεστικών οχημάτων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν κίνδυνοι και ζητήματα δημόσιας ασφάλειας!

Οι σχετικές ρυμοτομήσεις που θα επιτρέψουν στη συνοικία να “αναπνεύσει” προβλέπονται με βάση το αναθεωρημένο ρυμοτομικό σχέδιο της Αγίας Τριάδας, το οποίο μετά από πολλές περιπέτειες, παλινωδίες και τραγελαφικές καθυστερήσεις θεσμοθετήθηκε, ως γνωστόν, πριν από μια περίπου τριετία.

Για να εφαρμοστεί ωστόσο στην πράξη το αναθεωρημένο ρυμοτομικό σχέδιο της ιστορικής και πολύπαθης αυτής συνοικίας, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες διαδικασίες που σχετίζονται με τοπογραφικές αποτυπώσεις, πράξεις προσκύρωσης και αποζημιώσεων. Όλα αυτά τα διαδικαστικά δρομολογούνται τώρα μέσω σύμβασης για την εκπόνηση σχετικής μελέτης που υπογράφτηκε χθες στον Δήμο Ηρακλείου και κατόπιν η Λότζια, που δείχνει να θέλει να επισπεύσει τις παρεμβάσεις, θα βάλει μπρος τις προβλεπόμενες ρυμοτομήσεις.

Αναλυτικότερα, υπεγράφη χθες το πρωί μια σημαντική σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης η οποία θα επιτρέψει στον Δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει στην εφαρμογή του αναθεωρημένου ρυμοτομικού σχεδίου στην Αγία Τριάδα.

Τη σύμβαση για το έργο “Τοπογραφική κτηματογραφική αποτύπωση και σύνταξη πράξεων προσκυρώσεως, ρυμοτομίας και αναλογισμού αποζημιώσεως στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, δήμου Ηρακλείου” υπέγραψαν ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας. Η σύμβαση είναι προϋπολογισμού 73.958,32 ευρώ και διάρκειας 12 μηνών. Αντικείμενό της είναι η επίσπευση της διαδικασίας ρυμοτόμησης σε συγκεκριμένους δρόμους της Αγίας Τριάδας, με σκοπό την εφαρμογή του αναθεωρημένου ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής. Και συγκεκριμένα, η επίσπευση διαδικασίας σύνταξης πράξης προσκυρώσεως, ρυμοτομίας και αναλογισμού αποζημιώσεως, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του από 17/7/1923 Ν. Δ/τος, όπως ισχύει σήμερα. Προκειμένου να γίνει η διαπλάτυνση των υφιστάμενων οδών στα προβλεπόμενα από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πλάτη, θα γίνουν οι διαδικασίες τακτοποίησης αναλογισμού και ρυμοτόμησεων, στα παρακάτω τμήματα (τα κτίσματα που θα ρυμοτομηθούν βαρύνουν τον Δήμο Ηρακλείου):

* Στην οδό Δελημάρκου, από την οδό Ντεντιδάκηδων έως την οδό 1778 και από την οδό Γιαμαλάκη έως και τις οδούς Γοργολαΐνη και Μαλεβιζίου,

* Στην οδό Γαβαλάδων, μεταξύ των Ο.Τ. 106, 107, 108, 109, 110 και 111,

* Στην οδό Σαββαθιανών, μεταξύ των Ο.Τ. 87, 99, 100, 97 και 98, των Ο.Τ. 99, 86, 100 και ΚΧ100Α, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων πεζόδρομων που συνδέονται με την οδό Σαββαθιανών μεταξύ των Ο.Τ. 86, 87 και 99 (οδός Σητείας) και μεταξύ των Ο.Τ. 103, 114, 121 και 115,

* Στην οδό Βαλέστρα, από την οδό Σαββαθιανών έως την οδό Μ. Παπαδοπούλου, μεταξύ των Ο.Τ. 121, 122, 127, 128, 129, 130Β, 130Α, 131 και 132Α,

* Στην πλατεία Ανωγειανάκη (ΚΧ 132Β και ΚΧ 120Α),

* Στην οδό Σαμουήλ Χάουζ, μεταξύ των Ο.Τ. 103, 104, 110, 111, 125, 105, 112, 113 και 114,

* Στη συμβολή των οδών Βαλέστρα-Σκορδυλών και Αντ. Συμιακού, μεταξύ των Ο.Τ. 117, 118, 328 και 115.

Η πολύπαθη αναθεώρηση...

“Εγκλωβισμένη” στο παλιό ρυμοτομικό του 1936

Η μελέτη αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου στην Αγία Τριάδα δρομολογήθηκε ώστε να θεσμοθετηθεί και με τη βούλα ένα νέο ρυμοτομικό σχέδιο για την εγκλωβισμένη στο παλιό ρυμοτομικό του 1936 (!) συνοικία, και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για παρεμβάσεις ανάπλασης στην “πνιγμένη” στα προβλήματα περιοχή.

Η μελέτη της Αγίας Τριάδας, η οποία σημειωτέον αποσπάστηκε από τη μελέτη της παλιάς πόλης για να “τρέξει” υποτίθεται πιο γρήγορα, κάτι που ουδέποτε φυσικά έγινε, αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 2005! Πέρασε τέσσερις φορές από τις “Συμπληγάδες” του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και τρεις φορές από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ και ενώ χρειάστηκαν μακρές διαβουλεύσεις και συνεδριάσεις ώστε να προκύψει η πολυπόθητη σύγκλιση μεταξύ ΥΠΕΚΑ και ΥΠ.ΠΟ. επί βασικών σημείων της μελέτης, όπως οι όροι δόμησης, οι ρυμοτομήσεις, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτηρίων κ.τ.λ.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μελέτη αποτέλεσε επί σειρά ετών πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπουργείων, που χρειάστηκαν κοντά μια δεκαετία για να καταλήξουν το 2015 σε μια “χρυσή τομή” ως προς το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η μελέτη ανάπλασης της ιστορικής συνοικίας της πόλης.

Η μελέτη ξεμπλόκαρε οριστικά τον Οκτώβριο του 2017, όταν και υπογράφτηκε από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την αναθεώρηση του ρυμοτομικού στην ιστορική όσο και πολύπαθη συνοικία του Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News