Έρχονται «βαφτίσεις» οδών στο Ηράκλειο – Ποιοι δρόμοι αποκτούν όνομα

Κρήτη
Έρχονται «βαφτίσεις» οδών στο Ηράκλειο – Ποιοι δρόμοι αποκτούν όνομα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όνομα αποκτούν δεκάδες ανώνυμοι δρόμοι του Δήμου Ηρακλείου, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το δικό τους όνομα αναμένεται να αποκτήσουν προσεχώς μια σειρά από ανώνυμες οδοί σε διάφορα σημεία της πόλης του Ηρακλείου, αλλά και σε περιφερειακές περιοχές του δήμου, από τη Φοινικιά μέχρι τις Γούρνες Τεμένους και τον οικισμό του Προφήτη Ηλία.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου άναψε το "πράσινο φως" για μια σειρά από ονοματοθεσίες αλλά και... διορθώσεις ονομάτων οδών, με βάση το σχετικό πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής ονοματοδοσίας.

Η απόφαση

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει την ονοματοθεσία και μετονομασία οδών του Δήμου Ηρακλείου, πλην της περίπτωσης 1, σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής του άρθρου 8 του Ν. 3463/2006, το οποίο έχει ως εξής:

  1. «Αποσύρεται.
  2. Να δοθεί σε ένα από τους δύο ανώνυμους δρόμους που τέμνονται με την πλατεία του οικισμού Γουρνών Τεμένους το όνομα "Νίκου Σημαντηράκη" από τον ομώνυμο εκλιπόντα, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη μάχη των Ακουμίων με τους Τούρκους κατά την κρητική επανάσταση 1866-1869 με τον βαθμό του σημαιοφόρου, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 19/23.8.2018 απόφαση του Συμβουλίου της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου.
  3. Να δοθεί: α) στην κάθετη ανώνυμη οδό στην οδό "Εμμανουήλ Αντωνιάδη" στους Μαλάδες το όνομα "Ελλήνων" 14, β) στον ανώνυμο δρόμο που είναι κάθετος στην επαρχιακή οδό Προφήτη Ηλία το όνομα "Μπουρνόβα" και στον ανώνυμο δρόμο που είναι κάθετος στην προτεινόμενη με την παρούσα συνεδρίαση νέα ονοματοθεσία σε οδός "Μπουρνόβα" το όνομα "Αϊβαλή" από τις ομώνυμες ιστορικές πόλεις της Μικράς Ασίας όπως αποτυπώνεται στον χάρτη, γ) στους δύο κάθετους δρόμους στην οδό "Κουρητών", στη Φοινικιά, τα ονόματα "Μικράς Ασίας" και "Περγάμου" σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 21/13.9.2018 απόφαση του Συμβουλίου της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου.
  4. Να γίνει η μετονομασία της οδού "Αιγάγρου" σε "Εμμανουήλ Κουμπενάκη", από τον ομώνυμο ήρωα του αλβανικού μετώπου, το πατρικό σπίτι του οποίου βρίσκεται στον ομώνυμο δρόμο, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 25/15.11.2018 απόφαση του Συμβουλίου της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου, καθώς ο ιδιοκτήτης του μοναδικού σπιτιού της οδού συναινεί στην εν λόγω μετονομασία.
  5. Να δοθεί στην ανώνυμη οδό πλησίον της Αγίας Βαρβάρας το όνομα "Αξαρίου Μικράς Ασίας" από την ομώνυμη πόλη της Μικράς Ασίας, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 17/12.7.2018 απόφαση του Συμβουλίου της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου.
  6. Να δοθεί σε ανώνυμο δρόμο στη Φοινικιά το όνομα "Πολυνείκη", από το ομώνυμο πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 9/11.4.2019 απόφαση του Συμβουλίου της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου.
  7. Να δοθεί στην ανώνυμη οδό που ανήκει στην 4η Δημοτική Κοινότητα στον οικισμό Φορτέτσας (τοποθεσία Μαραθίτης), και συγκεκριμένα κάθετος της Ζωοδόχου Πηγής και "Ευρυμάνθου" (ανάμεσα), ένα μέρος του δρόμου που καταλήγει στην οδό "Αντίστασης" (επαρχιακό δρόμο Αγ. Σίλα), το όνομα "Αγγελάκη Δαβίδ", προς τιμήν του ομώνυμου εκλιπόντος, ο οποίος συμμετείχε ως δεκανέας στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, όπου τραυματίστηκε με συνέπεια τον ακρωτηριασμό του ποδιού του και τον θάνατό του σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 17/31.7.2018 απόφαση του Συμβουλίου της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου.
  8. Να δοθεί σε ανώνυμη οδό κάθετη στη λεωφόρο Κνωσού, που ξεκινάει από την περιοχή "Σπήλια" και έχει κατεύθυνση προς Σύλλαμο και συγκεκριμένα στον δρόμο που αρχίζει από το πρώην κέντρο διασκέδασης "Φεγγάρι club" ή παλιότερα "Renatta" και καταλήγει με κατεύθυνση προς Σύλλαμο 1,5 χιλιόμετρο περίπου νοτιοδυτικά σε αδιέξοδο δρόμο, το όνομα "Παναγίας Βουρλιώτισσας", καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων είναι πρόσφυγες από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας και έτσι θα τιμηθεί ο τόπος καταγωγής τους, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 19/12.9.2018 απόφαση του Συμβουλίου της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου.
  9. Να δοθεί: α) στον ανώνυμο δρόμο που βρίσκεται στην πάροδο της οδού "Γεωργίου Καραϊσκάκη", κάθετος της οδού "Παρμενίωνος", από ανατολικά προς δυτικά, το όνομα "καπετάν Γαγκιόλη (Εμμ. Σαριδάκη)" από τον ομώνυμο εκλιπόντα, ο οποίος υπήρξε αναγνωρισμένος αρχηγός της επαρχίας Πυργιωτίσσης, Κρητομάχος και Μακεδονομάχος, πιστός μέχρι τέλους συνεργάτης του Νταφώτη, και β) στον ανώνυμο δρόμο κάθετος στην οδό "Κλεάνθη" και παράλληλος της οδού "Παρμενίωνος", από Βορρά προς Νότο, που συνδέεται με την οδό "Γεωργίου Καραϊσκάκη", το όνομα "Αριστοφάνη Γ. Χουρδάκη" από τον ομώνυμο εκλιπόντα, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος και λαογράφος που αφιέρωσε τη ζωή του για την έκδοση του κρητικού παραμυθιού, βραβευμένος για την προσφορά του αυτή και από την Ακαδημία Αθηνών, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 27/3.12.2018 απόφαση του Συμβουλίου της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου.
  10. Να δοθεί στην ανώνυμη οδό που είναι κάθετη στην οδό "Ανθέων" και στη λεωφόρο Παπαναστασίου και παράλληλη της οδού "Εθνομαρτύρων", και συγκεκριμένα από τη συμβολή της οδού "Φρίξου" μέχρι τη συμβολή της λεωφόρου Παπαναστασίου, το όνομα "Αντιγόνης Γιαμπουλάκη, αγωνίστριας Εθνικής Αντίστασης", προς τιμήν της ομώνυμης εκλιπούσας, η οποία υπήρξε αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 ως μέλος των Εθνικών Οργανώσεων Εσωτερικού (ΕΟΕ)/Ψηλορείτης Γ. Πετρακογιώργη από 1/6/1941 έως 10/10/1944, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 17/13.12.2019 απόφαση του Συμβουλίου της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου.
  11. Να δοθεί στην ανώνυμη οδό που είναι κάθετη στην οδό "Ομήρου" και ανάμεσα στις οδούς "Δημοκρίτου" και "Κωστή Παλαμά" το όνομα "Ανωγείων", από τον ομώνυμο ιστορικό οικισμό του Ρεθύμνου σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 18/16.10.2019 απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού του Δήμου Ηρακλείου.
  12. Να δοθεί στην ανώνυμη οδό που είναι κάθετη στην οδό "Πυθαγόρα" και στην οδό "Παναγίου Τάφου" και νότια παράλληλη στην οδό "Γεωργίου Χατζηδάκη" στην περιοχή Αγίας Αικατερίνης το όνομα "Μονής Προυσού", από το ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται στον νομό Ευρυτανίας, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 2/17.10.2019 απόφαση του Συμβουλίου της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλείου.
  13. Να δοθεί στην ανώνυμη δημοτική οδό που βρίσκεται στον οικισμό Αγίου Βλάση, στην τοποθεσία Άνω Αλώνια, το όνομα "Αριάδνης", από το ομώνυμο πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας, κόρης του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα και της Πασιφάης, που είναι συνδεδεμένη με τον μύθο του Θησέα με τον Μινώταυρο και με τον θεό Διόνυσο, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 9/31.10.2018 απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλειών του Δήμου Ηρακλείου.
  14. Να δοθεί: α) στην ανώνυμη οδό που βρίσκεται στον οικισμό Αγίου Βλάση, στην τοποθεσία Μεζάρια, και αρχίζει από την επαρχιακή οδό και τελειώνει στη συμβολή με την οδό "Αντωνίου Μακρυγιαννάκη", το όνομα "Γεωργίου Καραϊσκάκη", προς τιμήν του ομώνυμου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και β) στην ανώνυμη οδό που βρίσκεται στον οικισμό Αγίου Βλάση, στην τοποθεσία Μεζάρια, και είναι πάροδος της προτεινόμενης με την παρούσα συνεδρίαση νέας ονοματοθεσίας ως "Γεωργίου Καραϊσκάκη" αδιέξοδος, το όνομα "Θεόδωρου Κολοκοτρώνη", προς τιμήν του ομώνυμου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 10/12.12.2018 απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλειών του Δήμου Ηρακλείου.
  15. Να δοθεί στην ανώνυμη οδό, που βρίσκεται σε πάροδο της οδού "Μάχης Κρήτης" (παλαιά εθνική οδό Ηρακλείου-Μοιρών), η οποία αρχίζει από το κτήριο του ΟΤΕ και καταλήγει στην αρδευτική γεώτρηση Βενεράτου, το όνομα "20ή Μαΐου 1941", προς τιμήν του άμαχου πληθυσμού που σκοτώθηκε κατά του βομβαρδισμούς της εν λόγω ημέρας, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 2/23.1.2017 απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Κερασίων του Δήμου Ηρακλείου».

Δρόμος προς τιμήν του Φαλκώνη

Και το πρακτικό της Επιτροπής ονοματοθεσίας του άρθρου 8 του Ν. 3463/2006, το οποίο ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, συνεχίζει έχει ως εξής:

  1. «Να γίνει διόρθωση σφάλματος αναφορικά με τη μετονομασία της οδού "Ειλειθυίας" σε οδό "Κωνσταντίνου Γεωργ. Μαυραντωνάκη (Φαλκώνης)", προς τιμήν του ομώνυμου εκλιπόντος, ο οποίος ήταν ένας εκ των σαμποτέρ του αεροδρομίου Καστελίου την 7η Ιουνίου 1942, σύμφωνα με την υπ' η αριθμ. 45/10.5.2017 απόφαση του Συμβουλίου της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλείου του Δήμου Ηρακλείου. Σημειώνεται ότι η ως άνω Δημοτική Κοινότητα είχε αναγράψει λανθασμένα το όνομα "Εμμανουήλ Κων/νου Μαυραντωνάκη ή Φαλκώνη", αντί του ορθού προαναφερόμενου ονόματος, με συνέπεια αυτό να καταχωριστεί λανθασμένα στο σχετικό πρακτικό της Επιτροπής ονοματοθεσίας».

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News