Μετακινήσεις εκτός νομού: Τι ισχύει για την Πρωτοχρονιά - Πότε ενδέχεται να «ανοίξουν»

Κρήτη
Μετακινήσεις εκτός νομού: Τι ισχύει για την Πρωτοχρονιά - Πότε ενδέχεται να «ανοίξουν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε μπορεί να επιτραπούν οι ελεύθερες μετακινήσεις από Νομό σε Νομό

Παραμένει η απαγόρευση των μετακινήσεων από Νομό σε Νομό και την Πρωτοχρονιά, ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση, υπάρχει το ενδεχόμενο - ακόμη και εντός Ιανουαρίου - να ελευθερωθούν.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να ανοίξει δειλά τις μετακινήσεις από νομό σε νομό από τις 15 του μήνα και έπειτα.

Ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο. Τα κρούσματα αυξάνονται και αυτό φάνηκε χθες, μόλις αυξήθηκαν τα τεστ, ενώ από τις 10 Ιανουαρίου θα ξέρουμε τι έγινε στις γιορτές.

Τι ισχύει για την Πρωτοχρονιά

Η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό εξακολουθεί να ισχύει και την περίοδο των εορτών, καθώς βρίσκονται ακόμα σε ισχύ τα μέτρα του lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας, τουλάχιστον μέχρι την 7η Ιανουαρίου 2021.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις στις μετακινήσεις σε άλλον νομό. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται όσοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν. Αυτό θα γίνεται με την προβλεπόμενη διαδικασία, με την επίδειξη του Ε1 και του Ε9 ως έγγραφα μετακίνησης, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Επίσης, εξαιρούνται οι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπουδάζουν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους. Σε αυτούς θα επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

1) Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.

2) Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης

3) Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Σε αυτήν την περίπτωση πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

4) Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς

5) Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.

6) Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή.

Πηγή: ieidiseis.gr

(Φωτογραφία αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News