Τα δικαστικά και αστυνομικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Κρήτη το 2020

Κρήτη
Τα δικαστικά και αστυνομικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Κρήτη το 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκλήματα και σημαντικές δίκες

Πλούσιο ήταν το 2020 το αστυνομικό και το δικαστικό ρεπορτάζ σε επίπεδο Κρήτης: Δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά στο νησί μας δεν έλειψαν τα στυγερά εγκλήματα, ενώ μέσα στο έτος που αποχαιρετάμε σε λίγες ημέρες εκδικάστηκαν ουκ ολίγες πολύκροτες υποθέσεις που συγκλόνισαν τα προηγούμενα χρόνια την Κρήτη, και όχι μόνο.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 

Εκτέλεση μπροστά στη σύζυγο 

Ο 79χρονος Κώστας Χατζάκης δολοφονείται στην είσοδο του σπιτιού του, στις Μοίρες Ηρακλείου. Δράστης είναι ένας 52χρονος πρώην γυμναστής, ο οποίος “εκτέλεσε” τον αείμνηστο Χατζάκη πυροβολώντας τον στο κεφάλι, μπροστά στα μάτια της συζύγου του. Ο 52χρονος μετέβη έξω από το οίκημα όπου διέμενε η εν διαστάσει σύζυγός του. Η τελευταία ζούσε σε μια γκαρσονιέρα, την οποία νοίκιαζε από τον 79χρονο. Ο δράστης ζήτησε από τον εγγονό τού θύματος να μιλήσει με το άτομο που νοικιάζει το σπίτι στην εν διαστάσει γυναίκα του. 

Ο ηλικιωμένος εμφανίστηκε μαζί με τη σύζυγό του απέναντι στον 52χρονο, ο οποίος λίγα δευτερόλεπτα αργότερα άνοιξε πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας τον Κώστα Χατζάκη και τραυματίζοντας τη γυναίκα του. Ο δράστης συνέχισε να πυροβολεί, με τις σφαίρες να καταλήγουν εντός του οικήματος, την ώρα που στο σημείο βρίσκονταν ο ανήλικος εγγονός του θύματος μαζί με άλλους ανήλικους φίλους του. Μετά τη σύλληψή του, ο 52χρονος εμφανίστηκε μετανιωμένος, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε αντίληψη τού τι έπραττε λόγω της επήρειας του αλκοόλ. 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 

Η τραγωδία στα Περάμπελα 

Ο 73χρονος Μανόλης Φινοκαλιώτης πέφτει νεκρός έχοντας πληγεί θανάσιμα από κυνηγετικό όπλο που κρατούσε ένας 43χρονος συντοπίτης του, στα Περάμπελα, κοντά στις Κουρούνες Λασιθίου. Ο ηλικιωμένος βρισκόταν στα Περάμπελα, όπου βρίσκεται το σπίτι και το ποιμνιοστάσιο της οικογένειάς του, μαζί με τον γιο του και τον γαμπρό του. Ο 43χρονος φέρεται να πέρασε με το αυτοκίνητό του μπροστά από τους τρεις συγγενείς και να πυροβόλησε εναντίον τους με κυνηγετικό όπλο. Ο άτυχος ηλικιωμένος φέρεται να βρήκε ακαριαίο θάνατο, ενώ ο γιος του τραυματίστηκε βαριά στην κοιλιά. Εξάλλου, από την ένοπλη επίθεση τραυματίστηκε - ελαφρύτερα - και ο 52χρονος. Αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη του, ο 43χρονος “γκάζωσε” το αυτοκίνητό του και απομακρύνθηκε από το σημείο, ωστόσο λίγα 24ωρα αργότερα παραδόθηκε στην Αστυνομία. 

ΜΑΪΟΣ 

Σοκ στα Ανώγεια 

Διπλή τραγωδία στα Ανώγεια, όπου ο 63χρονος μαντιναδολόγος Λευτέρης Καλομοίρης και ο 30χρονος Γιώργος Ξυλούρης πέφτουν νεκροί, με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους. Όλα φαίνεται ότι ξεκίνησαν όταν ο 30χρονος ενεπλάκη σε καβγά με τον 29χρονο γιο του Λευτέρη Καλομοίρη. Λίγο αργότερα, σύμφωνα με τον 29χρονο κατηγορούμενο, ο 30χρονος πυροβόλησε θανάσιμα τον πατέρα του. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, βλέποντας τον 30χρονο να έχει δολοφονήσει τον πατέρα του, “εκτελεί” τον Γιώργο Ξυλούρη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πατέρα του τελευταίου, δεν ήταν ο γιος του αυτός που σκότωσε τον 63χρονο: Σύμφωνα με τον πατέρα του 30χρονου, ο 29χρονος ήταν αυτός που σκότωσε τόσο τον πατέρα του, όσο και τον Γιώργο Ξυλούρη. Πάντως, πριν από μερικές εβδομάδες, τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης έδειξαν ότι η σφαίρα που έπληξε τον αείμνηστο Καλομοίρη προήλθε από το όπλο που κρατούσε ο Ξυλούρης. Ο 29χρονος παραμένει προφυλακισμένος μέχρι σήμερα. 

Ένοχος για τον φόνο στη Σητεία

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου κηρύσσει ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση τον 38χρονο Κρητικό, ο οποίος τον Μάρτιο του 2019 είχε σκοτώσει την εν διαστάσει σύζυγό του, στην πόλη της Σητείας, την ώρα που στο ίδιο σπίτι βρίσκονταν τα δύο ανήλικα παιδιά τους, ηλικίας - τότε - 6 και 18 μηνών. Στον συζυγοκτόνο επιβλήθηκε ομόφωνα ποινής ισόβιας κάθειρξης.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 

Ισόβια για την εν ψυχρώ εκτέλεση 

Ισόβια κάθειρξη επιβλήθηκε στον 62χρονο άνδρα, ο οποίος τον Μάιο του 2019 εκτέλεσε εν ψυχρώ τον 43χρονο πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ορθουνίου Πλατανιά, Κώστα Κατσουλάκη, έξω από το κατάστημα του τελευταίου στο Βαμβακόπουλο Χανίων. Το φονικό σημειώθηκε στις 16 Μαΐου του 2019: Ο δράστης εισήλθε στο εσωτερικό του καταστήματος, ωστόσο ο αείμνηστος Κατσουλάκης τον αντιλήφθηκε και προσπάθησε να διαφύγει. Ο 62χρονος τον πρόφτασε στην είσοδο της επιχείρησης και τον “εκτέλεσε” πυροβολώντας τον πισώπλατα και από κοντινή απόσταση. 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Φονική επίθεση με μαχαίρι 

Ένας 51χρονος άνδρας επιτίθεται σε κατάσταση αμόκ στη μητέρα του και την αδερφή του με μαχαίρι, μέσα στο σπίτι της οικογένειας, στον Μασταμπά Ηρακλείου. Η 86χρονη γυναίκα βρίσκει φρικτό θάνατο, ενώ η δίδυμη αδερφή του δράστη τραυματίζεται σοβαρά. Ο ίδιος ο δράστης τραυματίστηκε κι εκείνος με μαχαίρι, ενώ φέρεται να είχε καταναλώσει ποσότητα ναρκωτικών χαπιών και εισήχθη σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 51χρονος αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. 

Στραγγαλισμός ζευγαριού 

Ένας 82χρονος Κρητικός και η 79χρονη σύντροφός του δολοφονούνται - όπως όλα δείχνουν - από αλλοδαπό άνδρα. Αρχικά, η 79χρονη βρέθηκε στραγγαλισμένη μέσα στο σπίτι της στο Πασακάκι Χανίων, έχοντας μια πετσέτα κουζίνας στον λαιμό της και τα επόμενα 24ωρα εντοπίστηκε νεκρός και ο άτυχος σύντροφός της, ο οποίος φέρεται να έπεσε - και αυτός - θύμα στραγγαλισμού. Η σορός του γέροντα εντοπίστηκε μέσα σε βαλίτσα, σε δωμάτιο πίσω από το σπίτι όπου διέμενε το ζεύγος. Σύμφωνα με τις Αρχές, δράστης του διπλού φονικού είναι ένας αλλοδαπός, ο οποίος ενοικίαζε διαμέρισμα ιδιοκτησίας της εκλιπούσης, και ο οποίος εξαφανίστηκε μετά το έγκλημα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο δράστης άρπαξε 10.000 ευρώ από το σπίτι της 79χρονης και στη συνέχεια έγινε “καπνός”.

Η δίκη για τον φόνο Ίτον 

Ο 28χρονος Χανιώτης που είχε βιάσει και σκοτώσει την 60χρονη βιολόγο Σουζάν Ίτον, τον Ιούλιο του 2019, κρίνεται ομόφωνα ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου. Μετά από μια πολύωρη διαδικασία, η οποία διήρκεσε περίπου δέκα ώρες, η Έδρα κήρυξε ένοχο τον νεαρό Κρητικό τόσο για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όσο και γι’ αυτό του βιασμού. Παρά το ότι στην απολογία του ο 28χρονος υποστήριξε πως δεν προέβη σε σεξουαλικές πράξεις με την αείμνηστη επιστήμονα, το δικαστήριο δεν πείστηκε και του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία και ποινή κάθειρξης 13 ετών για τον βιασμό. 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 

Δίκη για τον φόνο με το μαχαίρι 

Ο “πέλεκυς” της Δικαιοσύνης πέφτει βαριά πάνω σε μια 45χρονη Γαλλοαλγερινή, η οποία φέρεται να σκότωσε τον 56χρονο σύντροφό της με ψαλίδι, μέσα σε ξενοδοχείο στον Τσούτσουρα Ηρακλείου, τον Ιούλιο του 2019: Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου έκρινε - ομόφωνα - ένοχη την κατηγορούμενη για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της επέβαλε ισόβια κάθειρξη. 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 

Δίκη για την απαγωγή Λεμπιδάκη 

Οι κατηγορούμενοι που δικάζονται σε δεύτερο βαθμό για την εμπλοκή τους στην υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη πέφτουν στα “μαλακά”: Το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης κρίνει αθώους τρεις εκ των κατηγορουμένων, ενώ στους υπόλοιπους 9, που κηρύσσονται ένοχοι, επιβάλλονται ποινές οι οποίες κυμαίνονται από 5 έως 8 έτη. 

Ένοχοι και οι τρεις 

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης κρίνει εκ νέου ένοχους τους 3 Κρητικούς, που είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για τη φρικτή δολοφονία του Κώστα Προβιδάκη, τον Μάρτιο του 2014, στο Αντισκάρι της Μεσαράς. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ένοχους και τους τρεις άνδρες για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Στους δύο εξ αυτών επιβάλλεται ποινή ισόβιας κάθειρξης (όπως πρωτόδικα), ενώ στον τρίτο κατηγορούμενο επιβλήθηκε κάθειρξη 15 ετών. 

(Κεντρική φωτογραφία αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020, όπως τα κατέγραψε η εφημερίδα "Νέα Κρήτη"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News