Η πανδημία που σημάδεψε το 2020 σε αριθμούς

Κρήτη
Η πανδημία που σημάδεψε το 2020 σε αριθμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χρονικό της πανδημίας σε Ελλάδα και Κρήτη

Όταν γιορτάζαμε, την 1η Ιανουαρίου, την έλευση μιας νέας δεκαετίας, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τι θα επιφύλασσε το 2020 για τον κόσμο; Η χρονιά που στιγματίστηκε από την πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν ξεκίνησε καλά, θέτοντας την Κρήτη, την Ελλάδα, την Ευρώπη και την υφήλιο αντιμέτωπες με τη φρίκη του κορωνοϊού.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Πρώτο κρούσμα στις 26/2

Η πανδημία του κορωνοϊού 2019-20 εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε και στην Ελλάδα από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 κι έπειτα, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού, σημαίνοντας την αρχή για μια σειρά από συνταρακτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων που σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες σχετιζόταν με ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Ιταλία, μια κύρια επιδημική εστία, και με μια ομάδα προσκυνητών που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και επαφές των ατόμων αυτών.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Η επιβολή του πρώτου lockdown

Ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στην Κρήτη καταγράφηκε στις 25 Μαρτίου. Από την αρχή του μήνα, όμως, ο χρόνος μετρούσε πλέον αντίστροφα για το κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καταστημάτων, καφέ, μπαρ, χώρων εστίασης, μουσείων, κινηματογράφων, τουριστικών καταλυμάτων κ.ά., που τέθηκε σε ισχύ από τις 14 Μαρτίου, αλλά και την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στα σούπερ-μάρκετ, που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου. Λίγο μετά ανακοινώθηκε μάλιστα και η υποχρεωτική καραντίνα όσων έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Από τις 16 Μαρτίου καθιερώθηκε καθημερινή απογευματινή τηλεοπτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας. Στις 17 Μαρτίου η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και την απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. σε πολίτες τρίτων χωρών, με ισχύ από τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Από τις 23 Μαρτίου, η Ελλάδα βιώνει μια διαφορετική καθημερινότητα, όπως την επέβαλε το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού. Το χρονικό της επιχείρησης “Μένουμε Σπίτι”, με τη μορφή καθολικού lockdown και την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που συνοδεύεται από “λουκέτα” σε καταστήματα, καφέ και παραλίες μέχρι τον εγκλεισμό στο σπίτι, δημιουργεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους. Σε διάγγελμά του στις 22 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον ερχομό αυτής της νέας πραγματικότητας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την επομένη (23 Μαρτίου). Από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι και τις 4 Μαΐου επιβλήθηκαν σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και τη μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια. Στη ζωή μας μπήκε η υποχρέωση αποστολής SMS στον αριθμό 13033 ή συμπλήρωσης γραπτής άδειας κατά την έξοδο από το σπίτι. Το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν τους κανόνες για χρήση μάσκας και άσκοπες μετακινήσεις ανέρχεται στα 150 ευρώ.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Το σχέδιο χαλάρωσης

Από 1 έως 10 Απριλίου ανακοινώθηκαν 697 νέα κρούσματα. Στις 28 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και 6 υφυπουργοί ανακοίνωσαν το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης και για την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων.

ΜΑΪΟΣ

Η άρση των περιορισμών

Από τις 4 Μαΐου τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των έκτακτων μέτρων, με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων από τον Ιούνιο και των τουριστικών επιχειρήσεων από τον Ιούλιο. Η χρήση μάσκας προσώπου από τους εργαζόμενους και από τους πολίτες στα ΜΜΜ, στα ταξί και σε ορισμένους κλειστούς χώρους έγινε υποχρεωτική από τις 4 Μαΐου. Τα χειρουργεία στα νοσοκομεία ξεκίνησαν εκ νέου, ενώ από τις 4 Μαΐου δημιουργήθηκαν μονάδες αποκλειστικά για τη φροντίδα ασθενών με COVID-19 στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Από τις 4 Μαΐου ήρθη η υποχρέωση αποστολής SMS στον αριθμό 13033 ή συμπλήρωσης γραπτής άδειας κατά την έξοδο από το σπίτι, που είχε επιβληθεί από τις 23 Μαρτίου.

Από τις 11 Μαΐου έγινε επανέναρξη λειτουργίας περισσότερων εμπορικών καταστημάτων και η επαναλειτουργία τους συνοδεύτηκε από υποχρέωση τήρησης μέτρων ατομικής προστασίας από τους εργαζόμενους και τους πελάτες, περιορισμούς αναφορικά με τον μέγιστο αριθμό πελατών εντός των καταστημάτων και την κατά περίπτωση υποχρεωτική χρήση μασκών και γαντιών μιας χρήσης.

Από τις 17 Μαΐου επετράπη η συμμετοχή πιστών στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας και άλλων ακολουθιών, και στις 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η επανέναρξη των μαθημάτων για τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τις 18 Μαΐου ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί κυκλοφορίας, με την απελευθέρωση της δυνατότητας μετακίνησης και εκτός της οικείας περιφερειακής ενότητας στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια. Οι μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τρένα και αεροπλάνα γίνονταν με συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής, που περιελάμβαναν όρια αναφορικά με τον μέγιστο αριθμό επιβατών, την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους επιβάτες και το προσωπικό, και την τήρηση κανόνων επιβίβασης και απολύμανσης. Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης (καφετεριών και εστιατορίων) πραγματοποιήθηκε από τις 25 Μαΐου, παρόλο που αρχικά είχε ανακοινωθεί η επαναλειτουργία από 1η Ιουνίου, με τήρηση μέτρων.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Δειλό άνοιγμα σε σχολεία και εστίαση

 Την 1η Ιουνίου άνοιξαν και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι θερινοί κινηματογράφοι, με μέγιστη επιτρεπτή πληρότητα 70%. Τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία επαναλειτούργησαν επίσης από την ίδια μέρα. Σε επόμενα στάδια εντός του Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η επαναλειτουργία των πάρκων αναψυχής, των θεματικών πάρκων και των ανοιχτών παιδότοπων, καθώς και των επιχειρήσεων εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, των καταλυμάτων διακοπών και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, τον Ιούνιο παρατηρήθηκε μια έξαρση κρουσμάτων σε συγκεκριμένους οικισμούς, όπως ο Εχίνος Ξάνθης, και σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες επιβλήθηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Τουρισμός με πρωτόκολλα

 Από την 1η Ιουλίου, που αναμενόταν και το άνοιγμα του τουρισμού, ίσχυσαν συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου και οδηγίες για τους ταξιδιώτες που θα επισκέπτονταν την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση στις 21 Ιουλίου, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από το άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου έως και τις 19 Ιουλίου εισήλθαν στη χώρα περίπου 920.000 άτομα από τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τις χερσαίες διαβάσεις και πραγματοποιήθηκαν περίπου 128.000 έλεγχοι δειγμάτων στους εισερχόμενους. Από αυτά, τα 295 βρέθηκαν θετικά, εκ των οποίων το 80% προέρχονταν από Βαλκανικές χώρες (κυρίως Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία). Έκτοτε ο αριθμός κρουσμάτων, νοσηλευμένων σε ΜΕΘ και θανάτων είναι σε άνοδο.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ξανά σε άνοδο

Η εξέλιξη του αριθμού κρουσμάτων, νοσηλευμένων και θανόντων είναι εκ νέου σε άνοδο. Το σύνολο των κρουσμάτων του ιού που είχαν επιβεβαιωθεί στη χώρα έως εκείνη την περίοδο ήταν 131.597, ενώ οι νεκροί 4.257.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ανησυχητικές ενδείξεις

Ο αριθμός κρουσμάτων ήταν πολλαπλάσιος του μέγιστου ύψους που είχε στα μέσα Απριλίου και ο αριθμός νοσηλευμένων σε ΜΕΘ και θανάτων ξεπέρασε τα επίπεδα με τον Απρίλιο, κατά τον οποίο είχαν ήδη επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα (lockdown).

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Δοκιμασία για το Σύστημα Υγείας

Τον Νοέμβριο, ο αριθμός νέων κρουσμάτων έφτασε ως και πάνω από 300 την ημέρα, ο αριθμός νεκρών ως και πάνω από 100 την ημέρα, και ο αριθμός διασωληνωμένων πάνω από 600 συνολικά. Τα νούμερα ξεπέρασαν τις δυνατότητες περίθαλψης που διαθέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και επιβλήθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα. Οι κύριες περιοχές στις οποίες παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων είναι η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Αττική. Στις 7 Νοεμβρίου, λοιπόν, επιβάλλεται δεύτερο καθολικό lockdown στην Ελλάδα, ενώ με πρόστιμο 300 ευρώ τιμωρούνται όσοι παραβιάζουν τους κανόνες για χρήση μάσκας και άσκοπες μετακινήσεις.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Η ελπίδα των εμβολίων

Μέσα σε δώδεκα μήνες, ο νέος κορωνοϊός παρέλυσε τις οικονομίες, προκάλεσε καταστροφές σε ολόκληρες κοινότητες και έκλεισε στα σπίτια τους όλους τους Έλληνες.

Στις 26 Δεκεμβρίου αναμένονταν τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εμβολιασμούς αρχίζοντας από τους ηλικιωμένους, το νοσηλευτικό προσωπικό και τις πιο ευάλωτες κατηγορίες. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει στην Κρήτη και στα 66 εμβολιαστικά κέντρα στην 7η Υ.ΠΕ. Με βάση τον προγραμματισμό, οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα και νεκροί

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας έως τις 22 Δεκεμβρίου ανέρχονταν σε 132.430, εκ των οποίων 52,5% άνδρες. Το διάστημα αυτό έχουν καταγραφεί συνολικά 4.340 θάνατοι, ενώ 491 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έως τις 22 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για έναν απολογισμό που θλίβει και πονάει. Παιδιά έχασαν τους γονείς τους, “έφυγαν” παππούδες και γιαγιάδες, συγγενείς θρήνησαν τον μοναχικό θάνατο συγγενών τους, καθώς οι επισκέψεις στο νοσοκομείο κρίνονταν υπερβολικά επικίνδυνες εξαιτίας του φόβου μετάδοσης της νόσου.

ΟΙ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ

Οι νεκροί στην Κρήτη ως τις 24 Δεκεμβρίου

Το νησί μας έως τις 22 Δεκεμβρίου μετρούσε 23 νεκρούς από την πανδημία. Στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού η Κρήτη κατέγραψε τρεις θανάτους από επιπλοκές του ιού. Από τους 23 νεκρούς, οι 15 ήταν άνδρες και οι 6 γυναίκες, ενώ δύο άτομα δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα ούτε ήταν μεγάλης ηλικίας. Ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στην Κρήτη καταγράφηκε στις 25 Μαρτίου, όταν την τελευταία του πνοή άφησε ένας 45χρονος Γερμανός καθηγητής στο ΠΑΓΝΗ. Αρκετούς μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 22 Ιουλίου, εξέπνευσε μία 78χρονη Ελληνοαμερικανίδα, που νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο και είχε έρθει με αεροδιακομιδή από τη Ρόδο. Στις 31 Αυγούστου σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στα Χανιά, όταν έφυγε από τη ζωή ένας 93χρονος, που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Χανίων, ενώ ακόμη μία ηλικιωμένη, και συγκεκριμένα μία 84χρονη, άφησε την τελευταία της πνοή στο Βενιζέλειο στις 20 Σεπτεμβρίου.

Μέσα στον Νοέμβριο καταγράφηκαν, συνολικά, 10 θάνατοι από κορωνοϊό στην Κρήτη: Στις 18 Νοεμβρίου εξέπνευσε ένας 83χρονος που νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο. Δύο θάνατοι καταγράφηκαν στις 20 Νοεμβρίου, όταν (το πρωί) έφυγε από τη ζωή ένας 90χρονος στο ΠΑΓΝΗ και (το μεσημέρι) ένας 72χρονος στο Βενιζέλειο. Στις 22 Νοεμβρίου, την τελευταία του πνοή άφησε ένας 85χρονος στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Στις 23 Νοεμβρίου εξέπνευσε μία 94χρονη στο Βενιζέλειο, ενώ τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου την τελευταία του πνοή άφησε ένας 86χρονος, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό και νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο.

Στις 27 Νοεμβρίου, δύο άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό άφησαν την τελευταία τους πνοή σε νοσοκομεία της Κρήτης: Πρόκειται για έναν 75χρονο που εξέπνευσε τα ξημερώματα της 27ης Νοεμβρίου στο Βενιζέλειο, όπου και νοσηλευόταν, καθώς και μία 88χρονη που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Χανίων. Στις 28 Νοεμβρίου εξέπνευσε στο Βενιζέλειο μία 59χρονη και μία ημέρα αργότερα, στις 29 Νοεμβρίου, την τελευταία της πνοή άφησε μία 91χρονη, που νοσηλευόταν στο ΠΑΓΝΗ. Στις 6 Δεκεμβρίου έφυγε από τη ζωή ένας 70χρονος που νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο Βενιζέλειο, καθώς και ένας 66χρονος που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Μία ημέρα αργότερα, στις 7 Δεκεμβρίου, την τελευταία του πνοή άφησε ένας 66χρονος που νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο. Στις 8 Δεκεμβρίου εξέπνευσε ένας 86χρονος, ο οποίος ήταν θετικός στον κορωνοϊό και νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Στις 12 Δεκεμβρίου την τελευταία του πνοή άφησε ένας 75χρονος στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου και νοσηλευόταν, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου εξέπνευσε στο Νοσοκομείο Χανίων - όπου και νοσηλευόταν - ένας 82χρονος. Στις 17 Δεκεμβρίου την τελευταία του πνοή άφησε ένας 86χρονος στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου και νοσηλευόταν. Ο ηλικιωμένος είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό και νοσηλευόταν στην Κλινική COVID του νοσοκομείου. Παρά τη διαρκή φροντίδα που λάμβανε από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Βενιζελείου, τελικά δεν τα κατάφερε και το πρωί της Πέμπτης άφησε την τελευταία του πνοή.

Την τελευταία του πνοή άφησε 78χρονος στο Βενιζέλειο νοσοκομείο τα ξημερώματα της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου κ.Τερζάκη: « ο 78χρονος είχε υποκείμενα νοσήματα και ΧΑΠ. Η αιτία θανάτου είναι πολυοργανική ανεπάρκεια συνεπεία κορωνοϊού.  Την ίδια μέρα το μεσημέρι, μια γυναίκα "έσβησε" , στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου λόγω κορωνοϊού. Η ηλικιωμένη νοσηλευόταν εδώ και μέρες στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου ωστόσο το νήμα της ζωής της κόπηκε.

Οι περισσότεροι νεκροί καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, που μετρά 16 θανάτους (11 στο Βενιζέλειο και 5 στο ΠΑΓΝΗ), ενώ ακολουθούν το Νοσοκομείο Χανίων με 3 νεκρούς και από 2 θύματα καταγράφηκαν στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Ρεθύμνου. Οι περισσότεροι νεκροί ήταν από 80 έως 89 χρονών (9 στο σύνολο), 5 νεκροί ήταν ηλικίας από 70 έως 80, και τέσσερις ήταν άνω των 90 χρονών. Χαρακτηριστικό για τη διασπορά των κρουσμάτων, όπως είχε παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποτελεί το γεγονός ότι, από τα 2.471 συνολικά κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Κρήτη από την αρχή της πανδημίας έως τις 16 Δεκεμβρίου, σχεδόν τα μισά (1.173) σημειώθηκαν τον μήνα Νοέμβριο, εύρημα που αποτυπώνει και τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού τον μήνα αυτό στο νησί μας.

Διαβάστε ΕΔΩ τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020, όπως τα κατέγραψε η εφημερίδα "Νέα Κρήτη"

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News