Κορωνο-βοήθημα στους παραγωγούς και αναμπέλωση

Κρήτη
Κορωνο-βοήθημα στους παραγωγούς και αναμπέλωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι διεκδικήσεις της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς

Αμέσως μετά τις γιορτές αρχίζουν οι πιέσεις από την Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης για τη διεκδίκηση κορωνοβοηθήματος στον τομέα των σταφυλιών όλων των ποικιλιών, αλλά και κονδυλίων για την αναμπέλωση στην Κρήτη, που ως υπόθεση έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα, όμως “μπλόκαρε” και πάλι εξαιτίας της πανδημίας.

Όλες οι διεκδικήσεις, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ Πρίαμος Ιερωνυμάκης, όχι μονάχα δεν έρχονται σε “ρήξεις” με την Αθήνα, αλλά αντιθέτως βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, αφού, σε αντίθεση με το παρελθόν (βλέπε Βαγγέλη Αποστόλου επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ), ο σημερινός υπουργός έχει εκφράσει ήδη θετικές θέσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα.

«Εμείς ως Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης λέμε πως τα αμπέλια, είτε επιτραπέζιας χρήσης είναι είτε σταφιδάμπελα, είτε είναι οινάμπελα, πρέπει να μπουν στην κορωνοενίσχυση κατά το νέο έτος. Και αυτό θα το διεκδικήσουμε. Και πρέπει να μπουν διότι, λόγω της πανδημίας, υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα στη σταφίδα, όπως υπήρξε πρόβλημα και στο επιτραπέζιο και στο κρασί», είπε ο συνδικαλιστής.

«Ο Βορίδης τα βλέπει θετικά αυτά τα ζητήματα. Εμείς λοιπόν, μόλις μπει το νέο έτος, θα κάνουμε ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση για τον αμπελώνα σε όλες τις ποικιλίες», πρόσθεσε.

Αναμπέλωση, σε καλό δρόμο

«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ως προς την αντιμετώπιση από πλευράς υπουργού. Ας θυμηθούμε πώς μας αντιμετώπιζε ο κ. Αποστόλου επί ΣΥΡΙΖΑ. Και λέω ο Αποστόλου, γιατί ο Αραχωβίτης δεν πρόλαβε να χειριστεί τέτοιες υποθέσεις. Το μόνο που ενδιέφερε τον Αποστόλου ήταν να μας βάλει άσχημες φορολογίες. Δεν κουβέντιαζε καθόλου καν για αναμπέλωση στην Κρήτη. Η μελέτη είχε πάει από την Περιφέρεια, αλλά ούτε καν την άνοιξε. Σήμερα λοιπόν καθόμαστε και κουβεντιάζουμε. Είμαστε σε ένα πλάνο. Ο υπουργός έχει υποσχεθεί. Σίγουρα ο κορωνοϊός έχει πάει πίσω κάποια πράγματα. Εμείς με την έναρξη της νέας χρονιάς θα δούμε πού βρισκόμαστε και θα διεκδικήσουμε»...

Ιδιαίτερα στα επιτραπέζια σταφύλια, σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, «υπάρχουν ποικιλίες που είναι εμπορεύσιμες πλέον και τα σταφύλια τους ζητούνται από την αγορά. Και πρέπει να εμπλουτίσουμε με αυτές τον κρητικό αμπελώνα. Μπορούμε λοιπόν να πάμε σε μια αναμπέλωση που να συμπεριλαμβάνει από πολύ πρώιμες ποικιλίες έως πάρα πολύ όψιμες. Να υπάρχει δηλαδή ένα μεγάλο άνοιγμα στην αγορά, που να επιλέγονται οι ποικιλίες ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και πάντα μέσα στα δεκάδες μικροκλίματα που ήδη υπάρχουν στο νησί μας. Η μελέτη στη διάθεση του υπουργείου υπάρχει. Και το θέμα είναι να διεκδικήσουμε και τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης τονίζει την ανάγκη να αποφύγουμε τα τεράστια λάθη του παρελθόντος. «Έχουν φυτευτεί αμπέλια χωρίς να υπάρχουν μελέτες και για παράδειγμα έχουμε ποικιλίες που φυτεύτηκαν σε ακατάλληλες περιοχές, με αποτέλεσμα τεράστια ζημιά για τον παραγωγό. Γι’ αυτό πρέπει να οδηγηθούμε μπροστά με βάση τα ανάλογα επιστημονικά δεδομένα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο “βασιλιάς” όλων είναι η σουλτανίνα, που είναι η μόνη ποικιλία που μπορεί να ευδοκιμήσει σχεδόν παντού».

Με βάση τις δεσμεύσεις Βορίδη, σήμερα περιμένουμε να πληρωθούν οι δικαιούχοι του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης συνολικού ύψους 248 εκατομμυρίων ευρώ, και οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί του μέτρου 21 συνολικού ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News