ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στην Βουλή για τον άμεσο ανασχεδιασμό του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Κρήτη
ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στην Βουλή για τον άμεσο ανασχεδιασμό του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνυπογράφει την ερώτηση και ο Νίκος Ηγουμενίδης με δήλωση για την περίπτωση της Κρήτης

Κοινή ερώτηση για την άμεση ανάγκη ανασχεδιασμού του ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ’ κατέθεσαν σήμερα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η ερώτηση – που κατατίθεται με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας Τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος βουλευτή Θ. Πέρκα – επισημαίνει ότι «από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου που πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Προγράμματος ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ’, παρακολουθούμε έκπληκτοι να καταρρίπτεται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πάντα όσον αφορά την ταχύτητα εξάντλησης των πόρων και διακοπής  της διαδικασίας».

Ειδικά για την Κρήτη, η ερώτηση -συνυπογράφεται μεταξύ άλλων και από τον βουλευτή Ηρακλείου Νίκο Ηγουμενίδη-  αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Μέχρι σήμερα, η Κρήτη κερδίζει το βραβείο της ‘πιο γρήγορης Περιφέρειας’, με την πλατφόρμα να ‘κλείνει’ μόλις σε 14 λεπτά της ώρας και με το συνολικό προϋπολογισμό να εξανεμίζεται εν ριπή οφθαλμού».

Υπογραμμίζεται στην ερώτηση επίσης ότι για το θέμα που έχει προκύψει «πυκνώνουν οι αντιδράσεις, τόσο από τον τεχνικό κόσμο που για μια ακόμα φορά απαξιώνεται η δουλειά του, όσο και από τους πολίτες που μπορεί να συγκέντρωσαν τα δικαιολογητικά και κατέβαλαν και αμοιβή συμβούλου/μηχανικού για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, αλλά τελικά έμειναν εκτός των ωφελουμένων».

Όπως επισημαίνεται, «η Κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο στη διάθεσή της και τη συσσωρευμένη εμπειρία από τα προηγούμενα Προγράμματα για να σχεδιάσει σωστά το νέο ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ’ και να φέρει, έστω και αργοπορημένα, ένα Πρόγραμμα δίκαιο, με ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, το οποίο θα ωφελεί κατά προτεραιότητα τα χαμηλά εισοδήματα και θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για στις καταγγελίες που καταγράφονται: «Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από όλες τις περιοχές που ήδη εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, καταφτάνουν καταγγελίες για διαμόρφωση ολιγοπωλιακών συνθηκών από τοπικά μεγαλογραφεία που μισθώνουν χρήστες του συστήματος ανά την Ελλάδα, με στόχο την εισαγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων αιτήσεων μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο του συστήματος, πράγμα εύκολο να ελεγχθεί αν αναζητηθούν οι IP από τις οποίες έγιναν οι αιτήσεις για κάθε περιοχή. Εξ άλλου, το γεγονός επιβεβαιώνεται και από σχετικές διαφημιστικές καταχωρήσεις μεγάλων εταιριών – ομίλων (π.χ. Praktiker κ.α.). Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα μικρά τεχνικά γραφεία καλούνται να δουλέψουν για να αμειφθούν με πιθανότητες joker».

Ειδικά για το θέμα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε ότι: «την ώρα που η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για το «Εξοικονομώ», οι πολίτες παρακολουθούν όχι απλώς την αποτυχία του προγράμματος, αλλά και μια σειρά από ερωτηματικά που διακυβεύουν και την αξιοπιστία των όρων που τηρήθηκαν. Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις απέναντι σε όσους μέσα σε ελάχιστα λεπτά – με κορυφαίο το παράδειγμα της Κρήτης – είδαν τις ελπίδες τους να καταχωρηθούν επιτυχώς στο πρόγραμμα να εξανεμίζονται».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης ο ανασχεδιασμός και η βελτίωση του Προγράμματος, έπειτα και από τις αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου και των πολιτών;

Έχει ελέγξει το Υπουργείο τις καταγγελίες για προνομιακή επιτυχή ένταξη προτάσεων στο πρόγραμμα συγκεκριμένων συμβούλων ή πολλαπλών επιτυχών εντάξεων από μία ηλεκτρονική διεύθυνση (IP); Πόσες εγκεκριμένες αιτήσεις αντιστοιχούν ανά σύμβουλο και ανά IP σε κάθε Περιφέρεια;

Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών φαινομένων που παρατηρήθηκαν;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News