Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ: Παγκρητια διαδικτυακή σύσκεψη σωματείων υγείας

Κρήτη
Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ: Παγκρητια διαδικτυακή σύσκεψη σωματείων υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά τι ειπώθηκε στη σύσκεψη

Παγκρήτια διαδικτυακή σύσκεψη σωματείων υγείας πραγματοποιήθηκε χθες, 22 Δεκέμβρη, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ : «Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος και ένα μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΥ Ηρακλείου, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της 7ης ΥΠΕ, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου.

Κατά τη σύσκεψη έγινε αναφορά στα κοινά προβλήματα και τις χρόνιες ελλείψεις των δημόσιων δομών υγείας της 7ης ΥΠΕ, που είναι συνέπεια της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας.

Επισημάνθηκαν ιδιαίτερα η σοβαρή υποστελέχωση, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), η ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο απέναντι στην πανδημία, αφού δεν έχουν αξιοποιηθεί οι δέκα αυτοί μήνες για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων.

Μεταφέρθηκε ακόμη ο προβληματισμός για τον περιορισμό των non-COVID λειτουργιών των δημόσιων δομών υγείας (δέσμευση κλινών για περιστατικά COVID, μείωση των τακτικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων κλπ), που ενέχει κινδύνους για την αντιμετώπιση χιλιάδων ασθενών.

Τονίστηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των υγειονομικών έκανε περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για ένταξή μας στα ΒΑΕ. Σχετικά με τον εμβολιασμό, εκφράστηκε η ανησυχία των μελών των ΔΣ για την ανεπαρκή προετοιμασία και στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων και την ελλιπή ενημέρωση του προσωπικού και του πληθυσμού για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των νέων εμβολίων.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υγειονομικών που συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν στα αιτήματα για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενίσχυση της ΠΦΥ, ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Αποφασίστηκε να οργανωθούν ταυτόχρονες δράσεις και κινητοποιήσεις σε δομές υγείας της Κρήτης και να γίνει παρέμβαση στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ με σκοπό τη διεκδίκηση άμεσης ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας της περιοχής μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News