Πρίαμος Ιερωνυμάκης: ««Χάθηκε το 50% των επιδοτήσεων που έπαιρναν αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί»

Κρήτη
Πρίαμος Ιερωνυμάκης: ««Χάθηκε το 50% των επιδοτήσεων που έπαιρναν αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο πληρώνονται οι δικαιούχοι της εξισωτικής - «Να τελειώνουμε με τα κακώς κείμενα της ΚΑΠ»  

Στον απόηχο των περικοπών, οι... τμηματικές επιστροφές των κομμένων επιδοτήσεων, μαζί με τις νεότερες κορωνοπληρωμές, καλά κρατούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης έδωσε στη δημοσιότητα μέσω της εμφάνισής του από το βήμα της Βουλής. Έτσι, για σήμερα περιμένουμε την πληρωμή των παραγωγών του πακέτου ενίσχυσης λόγω Covid-19 στο πρώιμο καρπούζι, στην ανοιξιάτικη πατάτα και στα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης, συνολικού ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης, την περασμένη Δευτέρα, με ένα επιπλέον κονδύλι 70 εκατομμυρίων ευρώ, επιστράφηκε το 7% από το κομμένο 10% της βασικής ενίσχυσης. Απομένει ένα 3% από τα κομμένα χρήματα, ένα 5% από το “πρασίνισμα” και το 10% που είχε κοπεί από τους νεοεισερχόμενος γεωργούς νεαρής ηλικίας.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με όσα ο ίδιος ο υπουργός υποστηρίζει, αύριο θα πληρωθούν οι δικαιούχοι του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης, συνολικού ύψους 248 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί του μέτρου 21, συνολικού ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ. Κλείνοντας, ο υπουργός αναφέρθηκε στη διάταξη που φέρνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία καθίστανται αφορολόγητες και ακατάσχετες οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες λόγω COVID-19, προκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει την ευαισθησία του στους αγρότες.

«Οσμή σκανδάλου»

Πάντως, για... «οσμή σκανδάλου στην εξόφληση της βασικής ενίσχυσης των αγροτών για το έτος 2020» κάνουν λόγο πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Αγροτικού Σταύρος Αραχωβίτης, αλλά και οι Κρητικοί βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Παύλος Πολάκης.

Μεταξύ των άλλων ερωτούν:

- Γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στη βάση και του νέου επιτελικού κράτους, δεν προχώρησε έγκαιρα στους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι πραγματικοί δικαιούχοι ενίσχυσης και ποιοι όχι, αντί να προχωρήσει σε οριζόντια περικοπή των ενισχύσεων, που θα επηρέαζε το σύνολο των δικαιούχων και μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο, που η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο;

- Για την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα προβλήματα που οδήγησαν σε αυτή την αρνητική κατάσταση.

- Για την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα στην τεχνολογική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που θα συνεχίσουν να υφίσταται εξαιτίας της «τεχνικής λύσης» που έχει επιλεχθεί για την κατανομή των βοσκοτόπων.

Ξεχωριστές ερωτήσεις για τις περικοπές των επιδοτήσεων έχουν εξάλλου καταθέσει τόσο ο Σωκράτης Βαρδάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝ.ΑΛ.

«Ζούμε την πιο καταστροφική ΚΑΠ»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει πως τα προβλήματα αυτά δεν είναι άσχετα με την ΚΑΠ που βιώνουμε, και που θα παραταθεί για δύο ακόμα χρόνια, και η οποία ήταν και είναι η πιο καταστροφική, ιδιαίτερα για τους αμπελουργούς και τους ελαιοπαραγωγούς.

«Χάθηκε πάνω από το 50% των βασικών επιδοτήσεων που έπαιρναν οι αμπελουργοί και οι ελαιοπαραγωγοί. Και χάθηκε με περικοπές που γίνονταν κάθε χρόνο και όποιος θέλει μπορεί να δει στο βιβλιάριό του τι περικοπές του έχουν κάνει από το 2014 μέχρι σήμερα. Ενώ έλεγαν το 2014-2015 ότι οι περικοπές που ξεκινούσαν θα ήταν στο 2% με 4% τον χρόνο για νεοεισερχόμενους, φτάσαμε σε περικοπές κάθε χρόνο από 8% μέχρι και 12%. Έτσι, συνολικά μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει χαθεί πάνω από το 50% της επιδότησης του αμπελουργού και του ελαιοπαραγωγού»...

Στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει την ανάγκη «να ανασκουμπωθούμε και να δούμε τι θα κάνουμε με τη νέα ΚΑΠ από το 2023 και μετά»... Από την Κρήτη, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «πρέπει να φύγει μία πρόταση. Έχω μιλήσει τόσο με την Περιφέρεια όσο και με άλλους φορείς. Και λέω ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία πρόταση από την Περιφέρεια Κρήτης. Να φύγει με μία υπογραφή. Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα, διότι μέσα στην ελεύθερη αγορά, η ενίσχυση δίνεται ως στήριξη των παραγωγών, απέναντι στον ανταγωνισμό που δέχονται από τρίτες χώρες που μας φέρνουν τα προϊόντα τους πιο φτηνά. Εάν δε στηριχτούν αυτοί που παράγουν, τότε θα ερημώσουν πολλές καλλιέργειες. Τόσο απλά».

Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει την ανάγκη «το αμπέλι και η ελιά να αντιμετωπίζονται χωριστά σε σχέση με τις άλλες καλλιέργειες, από τη νέα ΚΑΠ»...

Στο μεταξύ, με πρόταση του ίδιου του Πρίαμου Ιερωνυμάκη, ως μέλους της διοίκησης της ΚΕΟΣΟΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύεται να εξετάσει επίσης την ένταξη του οινοποιήσιμου σταφυλιού στις κορωνοενισχύσεις, μέσα στο επόμενο διάστημα.

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News