Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη: Νέα μικρή καθυστέρηση

Κρήτη
Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη: Νέα μικρή καθυστέρηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν αναμένεται να υπογραφεί τελικά σήμερα η σύμβαση της Αποκ. Διοίκησης με τον εργολάβο που θα εκτελέσει πρωτόκολλα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων

Απρόοπτα μέχρι την τελευταία στιγμή συνοδεύουν καταπώς φαίνεται τον διαγωνισμό, ύψους 1.135.000 ευρώ, για την εργολαβία κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών στην Κρήτη!

Σήμερα, βάσει του προγραμματισμού που είχε γίνει γνωστός, ήταν κανονικά να υπογραφεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, από τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Μαρία Κοζυράκη και τον ανάδοχο εργολάβο, η σύμβαση που θα βάλει μπρος τις κατεδαφίσεις με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα κατεδάφισης που είναι σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια για αυθαίρετες κατασκευές κυρίως στον αιγιαλό του νησιού, και με βάση φυσικά τη σχετική ιεράρχηση που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, η συνάντηση για την υπογραφή της σύμβασης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει αποφασιστεί να αναβληθεί προσωρινά, με αιτία, όπως μάθαμε ψάχνοντας το θέμα, το γεγονός ότι δεν έχουν κατατεθεί κάποια τυπικά δικαιολογητικά και έγγραφα εκ μέρους του μειοδότη του διαγωνισμού (όπως η εγγυητική επιστολή και άλλα).

Λογικά, δε συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας και τα σχετικά έγγραφα αναμένεται να κατατεθούν μέσα στις προσεχείς ημέρες, ώστε να “πέσουν” οι τζίφρες στη σύμβαση. Άλλωστε, ο ανάδοχος έχει μερικές ημέρες περιθώριο ακόμα για να τα καταθέσει και ως εκ τούτου μένει να δούμε πότε θα γίνει αυτό, ώστε να επαναπρογραμματιστεί η νέα ημερομηνία για να πέσουν οι υπογραφές.

Πάντως, είναι και αυτό μια ακόμα μικρή νέα καθυστέρηση σε μια αλυσίδα μίνι εμπλοκών και καθυστερήσεων που έχουμε δει στην πορεία των διαδικασιών του εν λόγω διαγωνισμού, ύψους 1,13 εκατ. ευρώ, που έμπλεξε σε περιπέτειες με νομικές προσφυγές.

Όπως έχουμε γράψει, ο 2ος κατά σειρά μειοδότης του διαγωνισμού είχε προσφύγει κατά του αποτελέσματος στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Η προσφυγή του είχε απορριφθεί τον Αύγουστο. Ωστόσο, ο 2ος μειοδότης προσέφυγε και στο Διοικητικό Εφετείο. Η υπόθεση εκδικάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η προσφυγή του απορρίφθηκε κι εκεί.

Μετά την απόρριψη της προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο και μόλις παρέλαβε την επίσημη δικαστική απόφαση στα χέρια της, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έστειλε τον φάκελο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τον απαραίτητο λεγόμενο προσυμβατικό έλεγχο.

Και έκτοτε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση περίμεναν το “πράσινο φως” του Ελεγκτικού, ώστε να προχωρήσουν στην κήρυξη του οριστικού αναδόχου και αμέσως μετά στην υπογραφή της σύμβασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στη διάθεσή μας, υπήρξαν και τελευταία νέες νομικές προσφυγές, από πλευράς αυτή τη φορά άμεσα ενδιαφερόμενων ιδιωτών, με φόντο τον προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι εντός των ημερών ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς θα υπογραφεί η σύμβαση και μέσα στο α' 3μηνο του 2021 να ξεκινήσουν οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, τις οποίες αναμένουμε εδώ και χρόνια...

Θυμίζουμε, ήταν πριν από 3 χρόνια περίπου, συγκεκριμένα ήταν 27 Νοεμβρίου του 2017, όταν μετά από πολλές αναβολές, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και παρουσία ισχυρής δύναμης της Αστυνομίας, εκτελέστηκε το τελευταίο πρωτόκολλο κατεδάφισης σε ιστορικό κατάστημα εστίασης στην παραλία του Καλαμακίου στα Χανιά.

ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

400 πρωτόκολλα κατεδάφισης

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχουν ενταχθεί τα έργα εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε ευαίσθητα περιβαλλοντικές περιοχές (αιγιαλός, παραλίες, δάση), με συνολικό προϋπολογισμό 1.135.000 ευρώ.

Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, περί τα 400 στον αριθμό, που έχουν εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στην πλειονότητά τους σχετίζονται με ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης - αν και δε λείπουν και κάποιες επιμέρους περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε οικίες ιδιωτών.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Νοεμβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, με νέα επιστολή τους είχαν ζητήσει από τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας να επισπεύσουν τις προσπάθειες για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που έχουν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέες. Η νέα αυτή επιστολή ήρθε σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής που είχε στείλει ο Κωστής Χατζηδάκης στις 15/05/2020, με την οποία ζητούσε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να κατεδαφίσουν όσες αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται σε δάση, δασικές και αναδασωτέες περιοχές, περιοχές αιγιαλού-παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές και έχουν εκδοθεί γι’ αυτές τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News