«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: «9 λεπτά δεν ήταν αρκετά για μια αίτηση στην Κρήτη»

Κρήτη
«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: «9 λεπτά δεν ήταν αρκετά για μια αίτηση στην Κρήτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα ανέφερε ο μηχανικός Πρόδρομος Σενίκ για την… εμπειρία του από την διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το φετινό πρόγραμμα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε όλη την Κρήτη το διαθέσιμο ποσό του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που δεσμεύτηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά, με συνέπεια βεβαίως πολλοί ενδιαφερόμενοι να μην προλάβουν να υποβάλουν αίτηση και να μείνουν τελικά με… άδεια χέρια.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε γκρίνια και παράπονα στις τάξεις μηχανικών, λογιστών, συμβούλων έργων και πολιτών, ενώ ήδη έχουν υπάρξει σχετικές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας από θεσμικούς και πολιτικούς φορείς τόσο για το ποσό του προγράμματος που αντιστοιχεί στην Κρήτη αλλά και για την διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο neakriti.gr o κ. Πρόδρομος Σενίκ, Χημικός Μηχανικός και Ενεργειακός Επιθεωρητής με πολύχρονη εμπειρία στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», η φετινή χρονιά ξεχώρισε για… όλους τους λάθος λόγους.

Ο κ. Σενίκ τονίζει πως ενώ επιχείρησε να ολοκληρώσει 2 αιτήσεις μόλις 9 λεπτά μετά την έναρξης της υποβολής αιτήσεων, έλαβε ως απάντηση πως είχαν… ήδη εξαντληθεί οι πόροι για την περιφέρεια Κρήτης.

Η καταγγελία του κ. Πρόδρομου Σενίκ:

«Είμαι Χημικός Μηχανικός από το 2003 και Ενεργειακός Επιθεωρητής από το 2013, έχω ασχοληθεί με το Πρόγραμμα Εξοικονομώ σε όλους τους κύκλους του. Αυτό που αντιμετωπίσαμε στον προηγούμενο κύκλο, το οποίο αποτελούσε διασυρμό για τον κλάδο των Μηχανικών και κοροϊδία για τους πελάτες μας, κατάφερε το Αρμόδιο Υπουργείο να εξευτελίσει ακόμα περισσότερο.

Νομίζαμε ότι είχαμε πιάσει τον πάτο του βαρελιού, αλλά απ’ ότι μας έδειξε ο Αρμόδιος Υπουργός, υπάρχει και πιο χαμηλά. Τόσος εμπαιγμός πια; Με ποιο τρόπο μπορεί να δικαιολογηθεί ο υπεύθυνος μηχανικός που ασχολείται με τις αιτήσεις του για τουλάχιστον 4 μήνες ώστε να τις οργανώσει και να τις φέρει στο επίπεδο που είναι ικανές για να ενταχθούν, όταν πρέπει να ενημερώσει τον πελάτη του ότι ενώ η αίτηση του ολοκληρώθηκε μέσα σε 9 λεπτά και 07 δεύτερα δεν εγκρίθηκε επειδή εξαντλήθηκαν τα κονδύλια για την περιφέρεια του.

Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί όταν ταυτόχρονα το γραφείο τύπου του ΥΠΕΝ ανακοινώνει ευθαρσώς ότι η πλατφόρμα στην Περιφέρεια Κρήτης έκλεισε στις 10.14; Σας ρωτάω μετά από αυτήν την ανακοίνωση δεν θα νιώσει ο πελάτης βαθιά εξαπατημένος από έναν αδικαιολόγητα ψεύτη μηχανικό;

Φτάνει πια. Πότε επιτέλους θα αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία, τα Τεχνικά Επιμελητήρια, οι Περιφέρειάρχες τους πολίτες αυτής της χώρας με λίγη αξιοπρέπεια; Μην προκαλείτε και μην προσβάλετε άλλο την νοημοσύνη μας. Σεβαστείτε την ανάγκη του κόσμου και τον κόπο των Μηχανικών, που ακόμη και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, εν καιρώ κορωνοϊού, προσπαθούν να κινήσουν τα γρανάζια μιας βαθιά πληγωμένης οικονομίας θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή των δικών τους ανθρώπων, των πελατών τους αλλά και την δική τους.

Τα επίσημα στατιστικά από έναν πολίτη – μηχανικό είναι τα εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πληθυσμός Περιφέρειας Κρήτης 634,930 (2019) Πληθυσμός Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 309,015

Προϋπολογισμός Κρήτης 28,2εκατ. € Προϋπολογισμός Νοτίου Αιγαίου 23 εκατ. €

Κατατέθηκαν 4468 αιτήσεις Κατατέθηκαν 1903 αιτήσεις

Εγκρίθηκαν 1308 αιτήσεις Εγκρίθηκαν 1211 αιτήσεις

Ποσοστό Επιτυχίας 29,27% Ποσοστό Επιτυχίας 63,64%

Ο πληθυσμός είναι πάνω από διπλάσιος όπως φαίνεται παραπάνω. Τα κεφάλαια που δόθηκαν από το Πρόγραμμα ανά Περιφέρεια βάσει των επίσημων ανακοινώσεων του Υπουργείου είναι εντελώς δυσανάλογα με τον Πληθυσμό.

Πιστεύετε κε Υπουργέ ότι θα είχαμε πρόβλημα αν είχαμε στην Περιφέρεια Κρήτης ποσοστό επιτυχίας 64%? Είναι προφανές το τι έφταιξε και επίσης που έγινε το λάθος. Αξίζει να το δει και ο Κος Περιφερειάρχης για την καταφανέστατη αδικία που υπέστη η Κρήτη. Τα νούμερα είναι αμείλικτα και λένε πάντα την αλήθεια.

Ο χρόνος διάρκειας της πλατφόρμας επίσης δεν ήτανε αυτός που αναφέρετε στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται από τα στοιχεία που αντλώ από την ίδια την πλατφόρμα του ΥΠΕΚΑ, εκτός και αν τα ρολόγια στην Αθήνα δείχνουν κάτι άλλο από αυτό που βλέπουμε εμείς στην οθόνη μας.

Το επίσημο Κεντρικό Όργανο των Μηχανικών άφαντο! Το τοπικά ΤΕΕ αντιδρούν αλλά όχι οργανωμένα και με κοινή κατεύθυνση. Από πού θα προστατευτούμε σε αυτή τη χώρα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και με αξιοπρέπεια»;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News