Ο καιρός στην Κρήτη: Πότε θα βρέξει - Πως θα κάνουμε Χριστούγεννα

Κρήτη
Ο καιρός στην Κρήτη: Πότε θα βρέξει - Πως θα κάνουμε Χριστούγεννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιόνια αναμένονται στη χώρα από το Σάββατο

Άστατος φαίνεται πως είναι ο καιρός στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες.

Μπορεί από το Σάββατο να ξεκινήσουν οι… χιονοπτώσεις, ωστόσο η θερμοκρασία μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων θα εμφανίσει άνοδο.

Προσοχή πρέπει να δοθεί και στους ανέμους, αφού την Κυριακή θα φτάσουν μέχρι και τα 8 Μποφόρ, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Τι καιρό θα κάνει στην Κρήτη

Αναφορικά με την Κρήτη, δε φαίνεται - σε πρώτη φάση - να επηρεάζεται από το χιονιά, ωστόσο αύριο, και δη το Σάββατο, αναμένονται βροχές ενώ - την επομένη των Χριστουγέννων - δεν αποκλείεται να σημειωθούν και καταιγίδες.

Με καλό καιρό τα Χριστούγεννα

Την πρόγνωση της ΕΜΥ επιβεβαιώνει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), το οποίο κάνει λόγο για ήπιο και σχετικά ζεστό καιρό ανήμερα των Χριστουγέννων.

Αναλυτικότερα: Ήπιος και σχετικά ζεστός καιρός αναμένεται να επικρατήσει ανήμερα των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται στα δυτικά καθώς και στη Θράκη, και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο.

Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν μόνο αραιές νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 

(Απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων από την μέση τιμή των ετών 1979-2010)

Η πρωτιά της Κρήτης

Μάλιστα, η Κρήτη φαίνεται να κατείχε και μια… χριστουγεννιάτικη πρωτιά τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το meteo .gr, τα Χριστούγεννα του 2010 στην Κρήτη το θερμόμετρο έδειξε 25 βαθμούς.

Τα έτη 2010, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 και 2019 η ημέρα των Χριστουγέννων κύλησε με καλές καιρικές συνθήκες, ενώ το 2010 ήταν μια ιδιαίτερα ζεστή για την εποχή ημέρα (π.χ. 25 βαθμοί στην Κρήτη) η οποία μάλιστα συνδυάστηκε με έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, γεγονός αρκετά σπάνιο. Σχετικά ζεστός και βροχερός ήταν ο καιρός το 2013, ενώ το 2011 και 2018 το σκηνικό του καιρού ήταν αμιγώς χειμερινό.

Κατά το τέλος του Δεκεμβρίου ωστόσο, αρκετά συχνά, ο καιρός παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές και εκδηλώνονται κακοκαιρίες. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα πάντα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα.

Ο καιρός στη χώρα, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου

  • Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στο Ιόνιο, την Κρήτη και τη Θράκη.
  • Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη στα ηπειρωτικά και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου

  • Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά και βόρεια.
  • Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και νωρίς το πρωί στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και τοπικά στα πελάγη θα φτάσουν τα 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή νέα άνοδο και θα κυμανθεί 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου

  • Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα δυτικά, τα νότια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου θα σημειωθούν σποραδικές βροχές.
  • Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου

  • Στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με βροχές που από το απόγευμα στα δυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες.
  • Χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στο Αιγαίο και από το βράδυ στο Ιόνιο, τοπικά 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου

  • Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από το απόγευμα στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, θα εξασθενήσουν.
  • Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και στα βορειοδυτικά ημιορεινά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

(Φωτογραφία Unsplash)

Πατήστε ΕΔΩ για συνεχή ενημέρωση για τον καιρό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News