Κρήτη

Πιστώνονται οι λογαριασμοί με τις επιδοτήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων

Με την δεύτερη δόση των άμεσων ενισχύσεων

Άρχισαν να πιστώνονται, περίπου στις 16:00 το απόγευμα οι λογαριασμοί των δικαιούχων παραγωγών της χώρας με τα χρήματα της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης.

Τελικά δεν εξοφλούνται στο 100% οι δικαιούχοι παραγωγοί, αλλά απομένει ένα 10% της βασικής ενίσχυσης και ένα 5% του «πρασινίσματος», που θα καταβληθούν σε τρίτη δόση μέσα στο καλοκαίρι.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου με αυτές τις παρακρατήσεις να πληρωθούν οι νεοεισερχόμενοι γεωργοί και οι νέοι αγρότες, με στόχο να μην απορριφθούν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί για νέες επιδοτήσεις, αλλά όλοι τους να μπορέσουν να πάρουν χρήματα από το εθνικό απόθεμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το εθνικό απόθεμα είναι ο «κουμπαράς» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάθε χρόνο «τροφοδοτείται» για το σκοπό αυτό, με ένα ποσοστό που «φεύγει» από τις άμεσες ενισχύσεις για να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια και να μπουν στην παραγωγική διαδικασία και περισσότεροι νέοι άνθρωποι.

Όπως λέει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, φέτος αντί για 2% η απόφαση ήταν να παρακρατηθεί επιπλέον ποσοστό 8% γιατί υπήρχαν πολύ περισσότερες αιτήσεις, από αυτές που θα μπορούσαν να καλυφθούν με το 2%. «Τα χρήματα αυτά εξ όσον γνωρίζουμε δεν παρακρατούνται οριστικά, αλλά θα επιστραφούν σε μία τρίτη δόση. Δεν είμαστε αρνητικοί σε αυτό, αλλά περιμένουμε την κυβέρνηση να βγει και να το πει δημόσια».

Έτσι από την βασική ενίσχυση παρακρατήθηκε ένα 10% και από το «πρασίνισμα» ένα 5%, ενώ ήδη από χθες οι νεοεισερχόμενοι γεωργοί και οι νέοι αγρότες πληρώθηκαν ως νέοι δικαιούχοι και έτσι το συνολικό ποσό για τη χώρα προς τους ανθρώπους της υπαίθρου, υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 70% της βασικής ενίσχυσης είχε μπει τον Οκτώβριο, ενώ απόψε η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης θα είναι «ορατή» στα ΑΤΜ για τους δικαιούχους παραγωγούς που έχουν λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς. Για τους υπόλοιπους παραγωγούς αναμένεται η δυνατότητα είσπραξης των χρημάτων να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, αφού συνηθίζεται «βαλέρ» για όλες τις τράπεζες, πλην της Πειραιώς, η οποία είναι ο φορέας διανομής των επιδοτήσεων.

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια