«Υπάρχουν αδικίες μεταξύ των ξενοδοχοϋπαλλήλων» - Ποιοι θα πάρουν μεγαλύτερο Δώρο Χριστουγέννων

Κρήτη
«Υπάρχουν αδικίες μεταξύ των ξενοδοχοϋπαλλήλων» - Ποιοι θα πάρουν μεγαλύτερο Δώρο Χριστουγέννων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ορισμένοι δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα ενοικίου - Τι γίνεται με το επίδομα άδειας

Σε εργαζόμενους διαφόρων ταχυτήτων “μοιράζει” η κυβέρνηση τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όπως λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του σωματείου τους και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας τους Νίκος Κοκολάκης. Ήδη, με σχετική καταγγελία του, το Σωματείο κάνει λόγο για αδικίες σε βάρος πολλών ξενοδοχοϋπαλλήλων, με αφορμή τις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας για την καταβολή δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας.

Όπως επισημαίνει το Σωματείο, οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή από τους εργοδότες είτε έκαναν μονομερώς δηλώσεις θα λάβουν μειωμένο δώρο, λόγω των αναστολών, αφού θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού και όχι του ονομαστικού μισθού στο σύνολό του και θα καταβληθεί από το κράτος απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Όπως τονίζεται, οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που ήταν σε αναστολή όλο το χρονικό διάστημα από 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου θα λάβουν περίπου 350 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων, ενώ μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2021 θα λάβουν από το κράτος μόνο την αναλογία δώρου από τις αναστολές για τον μήνα Δεκέμβριο.

Επίσης θίγουν και το ζήτημα του επιδόματος αδείας, τονίζοντας ότι με την απόφασή της η κυβέρνηση να δώσει άδεια και επίδομα αδείας μόνο στους εργαζόμενους όσων ξενοδοχείων άνοιξαν αδικεί τους υπόλοιπους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, με καταλυτική ημερομηνία καταβολής στις 21 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους που οι εργασιακή τους σχέση τελεί σε αναστολή, εξακολουθούν να δικαιούνται άδεια και επίδομα αδείας, καθώς ο χρόνος αναστολής τους υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας για τα συγκεκριμένα δικαιώματα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η καταβολή αδείας και επιδόματος αδείας είναι υποχρέωση του εργοδότη που λειτούργησε την επιχείρηση κατά τη λήξη της σεζόν.

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων ως εξής:

Οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα το εισπράξουν από τους εργοδότες τους επί του ονομαστικού τους μισθού.

Οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή από τους εργοδότες είτε έκαναν μονομερώς δηλώσεις θα λάβουν μειωμένο δώρο, λόγω των αναστολών, αφού θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού και όχι του ονομαστικού μισθού στο σύνολό του, και θα καταβληθεί από το κράτος απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που ήταν σε αναστολή όλο το χρονικό διάστημα από 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου θα λάβουν περίπου 350 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων.

Μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2021 θα λάβουν από το κράτος μόνο την αναλογία του δώρου από τις αναστολές για τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου του 2020 όσοι δουλεύουν όλο τον χρόνο.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, διαπιστώνουμε και εκφράζουμε την άποψη ότι με την απόφασή της η κυβέρνηση να δώσει άδεια και επίδομα αδείας μόνο στους εργαζόμενους όσων ξενοδοχείων άνοιξαν αδικεί τους υπόλοιπους.

Ζητούμε να πάρουν άδεια και επίδομα αδείας όλοι οι αναστελλόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ανεξάρτητα αν άνοιξε ή όχι το ξενοδοχείο που εργάζονταν, από το κράτος το οποίο και τους ασφάλισε την περίοδο 2020».

Επιδότηση ενοικίου μόνο στην αναστολή σύμβασης

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” κατέγραψε χθες και τη σχετική ενημέρωση για το δικαίωμα ενός ξενοδοχοϋπαλλήλου να ενταχθεί στο μέτρο της επιδότησης ενοικίου, ώστε να πληρώσει 40% μικρότερο ενοίκιο είτε στο σπίτι στο οποίο διαμένει ο ίδιος, είτε στο σπίτι που ενοικιάζει για τις ανάγκες των σπουδών του παιδιού του. «Όσοι εργαζόμενοι ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, εκτός από τα 534 ευρώ που έπαιρναν, είχαν πλήρη ασφάλιση επί των 534 ευρώ, δηλαδή 25 ένσημα τον μήνα, και είχαν και έκπτωση ενοικίου 40%. Και επίσης είχαν παύση πληρωμών για τις οφειλές τους προς τις τράπεζες για όσο διάστημα ήταν σε αναστολή. Αυτό το δικαίωμα της μείωσης ενοικίου υπήρχε στους εργαζόμενους αυτούς και για τους φοιτητές. Αν δηλαδή ήταν γονείς φοιτητών και είχαν το συμβόλαιο ενοικίου στο δικό τους όνομα, είχαν αυτό το δικαίωμα. Αλλά όσοι δεν ήταν σε αναστολή, δεν είχανε το δικαίωμα αυτό. Ούτε αυτοί που είναι στο επίδομα ανεργίας το έχουν το δικαίωμα αυτό. Και γι’ αυτόν τον λόγο επιμέναμε και λέγαμε ότι έπρεπε να επεκταθεί μέχρι και τον Δεκέμβριο η αναστολή της σύμβασης, για να πηγαίναμε πιο ομαλά από τον Ιανουάριο στην έναρξη της νέας περιόδου»...

Στο μεταξύ, ο Νίκος Κοκολάκης λέει στην εφημερίδα ότι το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου θα σταθεί στο πλευρό του κλάδου και ενόψει των Χριστουγέννων θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει τις οικογένειές τους, μέσα από τη διανομή τροφίμων με προτεραιότητα στις πολύτεκνες και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι στη χειρότερη κατάσταση σήμερα βρίσκονται οι νέοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι δεν είχαν ξαναδουλέψει την προηγούμενη χρονιά και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν σε κανένα πρόγραμμα...

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News