«Ζεστό» χρήμα για τους αγρότες – Αύριο η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης

Κρήτη
«Ζεστό» χρήμα για τους αγρότες – Αύριο η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε αναμένεται να πιστωθεί η δεύτερη δόση των επιδοτήσεων

Αύριο Παρασκευή, τελικά και μέχρι το απόγευμα, πιστώνονται  οι λογαριασμοί των δικαιούχων παραγωγών με τη δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Από την στιγμή της πίστωσης, οι δικαιούχοι με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς, θα μπορούν να εισπράξουν σήμερα τα χρήματα της επιδότησης τους από τα ΑΤΜ με τη χρήση της κάρτας αναλήψεων. Οι δικαιούχοι με βιβλιάρια στις άλλες τράπεζες, θα "δουν" τα χρήματα τους από το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Παρά την ανακοίνωση του ίδιου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ότι στις 16 και στις 17 του μήνα θα γίνονταν οι πληρωμές του "τσεκ" για την εξόφληση των αγροτοκτηνοτρόφων με τη δεύτερη δόση των επιδοτήσεων τους, τελικά η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στους νέους αγρότες και στους νέους γεωργούς, μοιράζοντας από το εθνικό απόθεμα τα νέα δικαιώματα για το έτος 2020.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με σημερινή του ανακοίνωσή ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, ότι ολοκληρώθηκε η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2020.

"Οι δικαιούχοι γεωργοί δύνανται να ενημερωθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη», όπου αναρτήθηκε η ατομική τους πράξη προσδιορισμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος 2020.

Δικαιούχοι εθνικού αποθέματος έτους 2020 σύμφωνα με τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις είναι οι ενεργοί γεωργοί:

Νεαρής ηλικίας που είναι έως 40 ετών κατά το έτος υποβολής της αίτησης 2020 για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης και δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης ή έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγούνται της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2020 για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης, δηλαδή μεταξύ των ετών 2015-2019.

Οι νεοισερχόμενοι που αρχίζουν γεωργική δραστηριότητα από το έτος 2018 και μετά και κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας, δεν άσκησαν γεωργική δραστηριότητα στο όνομα τους και υπ’ ευθύνη τους ούτε ήλεγχαν νομικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα.

Επιπλέον, οι επιλέξιμες εκτάσεις τους να είναι από 0,4 εκτάρια και άνω.

Μη δικαιούχοι

Μη δικαιούχοι εθνικού αποθέματος έτους 2020 είναι:

-Οι γεωργοί οι οποίοι δεν αιτήθηκαν τη χορήγηση εθνικού αποθέματος έτους 2020 με εμπρόθεσμη ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2020.

-Οι μη ενεργοί γεωργοί.

-Οι γεωργοί με επιλέξιμες εκτάσεις για χορήγηση δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος μικρότερες των 0,4 εκταρίων.

-Οι νεαρής ηλικίας ή νεοεισερχόμενοι γεωργοί, οι οποίοι έχουν λάβει δικαιώματα βασικής ενίσχυσης ή αύξηση της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων τους στον περιφερειακό μέσο όρο του εθνικού αποθέματος ως φυσικά ή ως νομικά πρόσωπα ή για λογαριασμό κάποιου νομικού προσώπου (ως διαχειριστές), από το εθνικό απόθεμα το έτος 2015 ,2017, 2018, 2019.

-Οι γεωργοί που παραχώρησαν οικειοθελώς μέρος ή το σύνολο των δικαιωμάτων τους στο εθνικό απόθεμα τα έτη 2016-2020."

Μέχρι παραμονές Χριστουγέννων

Όπως έχουμε ήδη γράψει, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, μας είπε ότι πέρα από την εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης, συνολικά στην ύπαιθρο σε επίπεδο χώρας, θα εισρεύσουν μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων, γύρω στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων το ένα και πλέον διεσεκατομμύριο ευρώ, αφορά στην εξόφληση των δικαιούχων της δεύτερης δόσης των επιδοτήσεων, συν την πληρωμή των νέων αγροτών και των νεοεισερχόμενων γεωργών.

Συγκεκριμένα, στα βιβλιάρια των δικαιούχων της Ενιαίας Ενίσχυσης, θα μπουν αύριο 390 εκατομμύρια ευρώ για το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης. Ταυτόχρονα θα μπουν και 550 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν στο “πρασίνισμα”.

Ωστόσο,  «έχουμε και μία έξτρα πληρωμή σε σχέση με τις καθιερωμένες που είχαμε κάθε Δεκέμβριο, που θα είναι η ενίσχυση των γεωργών της ελαιοκαλλιέργειας, το περιβόητο 30ευρω, το οποίο θα ξεκινήσει και αυτό να πιστώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου. Αφορά 140.000 περίπου παραγωγούς. Και το χρηματικό ποσό που θα πάρουν είναι 126 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτές τις πληρωμές κλείνει ένας κύκλος πληρωμών, που όλες μαζί ανέρχονται περίπου σε 1 δισ. 500 εκατομμύρια ευρώ...», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο καταβλήθηκε η προκαταβολή (70%) της βασικής ενίσχυσης ύψους 696.596.038,36 ευρώ, σε συνολικά 539.609 δικαιούχους.

Στην πληρωμή θα συμπεριληφθούν και οι παραγωγοί, που με τους τελευταίους υπολογισμούς θα έχουν συνολικό ποσό βασικής ενίσχυσης μεγαλύτερο των 250 ευρώ. Σημειώνεται ότι 47.076 παραγωγοί με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ δεν πληρώθηκαν τον Οκτώβριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News