Κορωνοϊός - Ιικό φορτίο στην Κρήτη: Τι δείχνουν τα αστικά λύματα σε 5 δήμους του νησιού

Κρήτη
Κορωνοϊός - Ιικό φορτίο στην Κρήτη: Τι δείχνουν τα αστικά λύματα σε 5 δήμους του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμηλό ιικό φορτίο σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο

«Οδηγός» για την πορεία της Πανδημίας στην Κρήτη αποτελούν και τα αστικά λύματα, με το ιικό φορτίο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά και με τον Κορωνοϊό να είναι ανιχνεύσιμος και στα αστικά λύματα του Δήμου Αγίου Νικολάου, όπως αποκαλύπτει η Άννα Ψαρουλάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας/Ανθρωποζωονόσων της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονικά υπεύθυνη του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης. 

Και όλα αυτά στο πλαίσιο προγράμματος ανίχνευσης κορωνοϊού, το οποίο χρηματοδοτεί ο ΕΟΔΥ. Στο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, εντάχθηκαν 5 ΔΕΥΑ και συγκεκριμένα, του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, των Χανιών, του Αγίου Νικολάου και της Σητείας. 

Ο τηλεοπτικός φακός βρέθηκε στο εργαστήριο, καταγράφοντας καρέ - καρέ την επεξεργασία των δειγμάτων που λαμβάνονται από τα αστικά λύματα. 

Πρόκειται για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς ανιχνεύει τον ιό στα λύματα προτού οι άνθρωποι εκδηλώσουν συμπτώματα. 

Ενώ με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα υπάρξει ακόμα καλύτερη εικόνα για την πορεία της Πανδημίας στην Κρήτη, όπως δήλωσε η κ. Άννα Ψαρουλάκη. 

Επόμενος στόχος του προγράμματος είναι οι στοχευμένοι έλεγχοι σε δομές. 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: Intime 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News