Επιδοτήσεις: Ζεστό χρήμα από σήμερα στις τσέπες των αγροτών

Κρήτη
Επιδοτήσεις: Ζεστό χρήμα από σήμερα στις τσέπες των αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινούν από σήμερα από σήμερα να καταβάλλονται - 1,5 δισ. ευρώ έως την παραμονή των Χριστουγέννων

Αρχίζουν σήμερα Τετάρτη και ολοκληρώνονται την παραμονή των Χριστουγέννων πληρωμές αγροτών της χώρας, με το συνολικό ποσό να φτάνει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Σε πρώτη φάση θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων παραγωγών της χώρας με τα ποσά της δεύτερης καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ το συνολικό πακέτο πληρωμών περιλαμβάνει επιδοτήσεις και αποζημιώσεις για τον πρωτογενή τομέα.

Αναλυτικότερα στοιχεία, μέσα από τη δική του ενημέρωση, έδωσε στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος πρώτος είχε αποκαλύψει τις συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμών, εδώ και αρκετό καιρό, προς την εφημερίδα μας, για την ενημέρωση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της Κρήτης, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και περιμένει όλα αυτά τα χρήματα με μεγάλη αγωνία!

«Ως προς την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι έρχεται η μεγαλύτερη δόση και με αυτή την πληρωμή κλείνει ο κύκλος των επιδοτήσεων του έτους 2020», λέει στην εφημερίδα μας ο Μύρων Χιλετζάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αγροτοσυνεταιριστή, σήμερα Τετάρτη θα μπουν στα βιβλιάρια του κόσμου 390 εκατομμύρια ευρώ για το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης. Ταυτόχρονα θα μπουν και 550 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν το “πρασίνισμα”. Έχουμε και τα χρήματα για τους γεωργούς της νεαρής ηλικίας (πρόγραμμα νέων αγροτών, κ.ά.) δηλαδή όσοι λαμβάνουν αγροτική επιδότηση και είναι κάτω των 40 ετών, που σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένα σε ποσοστό 36% της βασικής ενίσχυσης, από 25% που ήταν πέρυσι»...

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή των επιδοτήσεων, αυτή θα ξεκινήσει σήμερα και το αργότερο μέχρι μεθαύριο Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί. Όπως γίνεται κάθε χρόνο, οι πρώτοι στους οποίους θα μπουν τα χρήματα της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης θα είναι οι δικαιούχοι της Τράπεζας Πειραιώς. Και θα ακολουθήσουν αμέσως οι πληρωμές για τους παραγωγούς στις υπόλοιπες τράπεζες. Να υπενθυμίσουμε ότι στην πρώτη δόση πληρώθηκε το 70% της βασικής ενίσχυσης. Και τώρα θα μπει το υπόλοιπο 30% συν το “πρασίνισμα” μαζί με τα χρήματα για τους γεωργούς της νεαρής ηλικίας.

Ο Μύρων Χιλετζάκης υπενθυμίζει επίσης ότι «ο κύκλος πληρωμών ξεκίνησε από τις 4 Δεκεμβρίου όταν πιστώθηκαν τα αγροτοτοπεριβαλλοντικά. Εκεί μέσα συμπεριλαμβάνεται και επίσης η βιολογική κτηνοτροφία και η βιολογική γεωργία. Το ποσό αυτό ήταν στα 110 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα η μεγάλη πληρωμή που θα ξεκινήσει στις 16 του μήνα (σ.σ. σήμερα) θα ολοκληρωθεί και μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, δηλαδή την παραμονή των Χριστουγέννων και αφορά επίσης - εκτός από τις παραπάνω πληρωμές - την εξισωτική αποζημίωση 256 εκατομμυρίων ευρώ, που θα είναι και η τελευταία πληρωμή μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων...».

Ωστόσο, από τότε και μετά, «έχουμε και μία έξτρα πληρωμή σε σχέση με τις καθιερωμένες που είχαμε κάθε Δεκέμβριο, που θα είναι η ενίσχυση των γεωργών της ελαιοκαλλιέργειας, το περιβόητο 30ευρω, το οποίο θα ξεκινήσει και αυτό να πιστώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου. Αφορά 140.000 περίπου παραγωγούς. Και το χρηματικό ποσό που θα πάρουν είναι 126 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτές τις πληρωμές κλείνει ένας κύκλος πληρωμών, που όλες μαζί ανέρχονται περίπου σε 1 δισ. 500 εκατομμύρια ευρώ...». Επομένως, όπως εξηγεί ο κ. Χιλετζάκης, «σε σχέση με πέρυσι έχουμε τα επιπλέον 126 εκατομμύρια ευρώ του λεγόμενου κορωνοβοηθήματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ελαιοπαραγωγούς) και το κατά 10% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι για τους νεαρής ηλικίας παραγωγούς, που η ηλικία τους είναι κάτω των 40 χρόνων...».

«Κληρονομιά από... τον ΣΥΡΙΖΑ»

Τι συμβαίνει όμως με πάρα πολλούς κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, που αποκλείστηκαν από τα 30 ευρώ ανά στρέμμα; Ο Μύρων Χιλετζάκης λέει χαρακτηριστικά ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επί των ημερών του Βαγγέλη Αποστόλου είχε αλλάξει το ποσοστό του εισοδήματος για να μπορεί κάποιος να θεωρείται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. «Ενώ όλες οι κυβερνήσεις διατηρούσαν το 30% ως ποσοστό αγροτικού εισοδήματος του εισοδήματος για να μπορεί να διατηρεί κάποιος τον τίτλο τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ήρθε στη συνέχεια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αύξησε το όριο στο 51%, με συνέπεια χιλιάδες παραγωγοί σήμερα να αποκλείονται στο νησί μας από την ενίσχυση αυτή», σύμφωνα με όσα μας είπε χαρακτηριστικά ο Μύρων Χιλετζάκης.

Για παράδειγμα, χθες, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή-διαμαρτυρία από τον Ηρακλειώτη Μιχάλη Μανιούδη για τον αποκλεισμό της μητέρας του: «Αυτό που γίνεται με τις αποζημιώσεις για την COVID 19 για τους αγρότες είναι απαράδεκτο. Η μητέρα μου, κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσα, με εισφορές στον ΟΓΑ 30 χρόνια περίπου, έκανε σχετική αίτηση. Αλλά δεν της την έκαναν αποδεκτή, γιατί παίρνει δύο ενοίκια των 140 ευρώ και των 150 ευρώ τον μήνα αντίστοιχα και επειδή δεν πουλήσαμε λάδι πέρυσι και δεν έχει έσοδα από εκεί... Και μας απέρριψαν... Τους εξήγησα ότι το πουλήσαμε φέτος αυτό το λάδι, αλλά δεν τους νοιάζει! Είναι δύσκολα τα πράγματα για όλους. Αλλά σε κάποια πράγματα νιώθουμε ότι μας κοροϊδεύουν και δεν μπορεί να τα αφήνουμε έτσι...».

Πάντως, όσοι έκαναν αίτηση και αμέσως το σύστημα τούς “ενημέρωνε” για το ποσό που θα λάβουν, εκείνοι αμέσως είχαν θετική απάντηση. Οι “κομμένοι”, ωστόσο, παραγωγοί μόνο για τον νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, ανέρχονται ή και ξεπερνούν τους 4.000!

Ποιος ζει μόνο με αγροτικά;

Στο σημείο αυτό, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, σχολιάζοντας την επιστολή αυτή, λέει πως «η αλήθεια είναι ότι λίγοι σήμερα στη χώρα μας μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους μόνο από την αγροτική οικονομία. Με τον μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο... «Έχω στο χωριό 10 στρέμματα ελιές και 15 στρέμματα αμπέλι. Και μπορείς να ζήσεις; Πολλοί λοιπόν αγρότες, ενώ ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες επί σειρά ετών, αναγκάστηκαν να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα. Και αυτή η δεύτερη δουλειά τούς αφαίρεσε τώρα τον τίτλο τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη...».

Οι αποζημιώσεις για τον “Ιανό”

Αναφορικά με την αποζημίωση των παραγωγών και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιφέρειας της Κρήτης που επλήγησαν στις 19 και 20 Οκτωβρίου, καθώς και στις 6 και 10 Νοεμβρίου από έντονα καιρικά φαινόμενα, προ ημερών ο υπουργός Μάκης Βορίδης δήλωσε στη Βουλή ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2021 ο ΕΛΓΑ θα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως για την έγκαιρη καταγραφή το Υποκατάστημα Ηρακλείου στελεχώθηκε - πέραν του μόνιμου προσωπικού - με άλλους 14 γεωτεχνικούς, ενώ το προσεχές διάστημα θα προσληφθούν επιπλέον 6 εποχικοί γεωτεχνικοί. «Συνολικά το έργο των εκτιμήσεων διενεργείται από 27 γεωτεχνικούς», επισήμανε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε πως από την πρώτη στιγμή την περιοχή επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την επιτόπια αυτοψία των καταστροφών, παρουσία του προέδρου του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

(Φωτογραφία Rawpixel)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News