Στη Βουλή το αποκαλυπτικό έγγραφο της εφημερίδας «Νέα Κρήτη»

Κρήτη
Στη Βουλή το αποκαλυπτικό έγγραφο της εφημερίδας «Νέα Κρήτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποκάλυψη της επιστολής των 9 επιστημόνων για την έξοδο της χώρας από την κρίση υπ’ όψιν του Σώματος από τον Σωκράτη Βαρδάκη

Θέμα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021 έγινε αποκάλυψη της “Νέας Κρήτης”, με τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη να καταθέτει στα πρακτικά το σχετικό φύλλο. Πρόκειται για επιστολή που συντάχθηκε από 9 επιστήμονες οι οποίοι προτείνουν ένα εναλλακτικό ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου της χώρας μας από την υγειονομική λαίλαπα, με την κυβέρνηση να εφαρμόζει την πολιτική σιωπής.

Συγκεκριμένα, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας νομού Ηρακλείου, μίλησε στην ελληνική Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό που αποτελεί τον ανώτερο νόμο του κράτους.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Βαρδάκης σχολίασε: «Αν σήμερα ήταν πρωθυπουργός ο Τσίπρας και είχαμε χιλιάδες νεκρούς από COVID-19, συνανθρώπους μας να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, ο Τσίπρας να σουλατσάρει ανέμελος χωρίς προστατευτικά μέτρα, αν ο Τσίπρας είχε βίλες και δεκάδες ακίνητα, αν ήταν ο Τσίπρας πρωθυπουργός και είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη και το 70% των εργαζομένων να αμείβονται με μισθό κάτω των 600 ευρώ, αν παραθέριζαν οι καταδικασθέντες εγκληματίες χρυσαυγίτες Παππάς και Λαγός, θα ζητούσατε εσείς και τα ΜΜΕ την κεφαλή του επί πίνακι».

Ο κ. Βαρδάκης απαρίθμησε τα πλήγματα που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από την αρχή της διακυβέρνησης της Ν.Δ., με τη διάλυση του ΟΜΕΔ, την κατάργηση βασικών αρχών συλλογικών συμβάσεων, αλλά και τα όσα ακόμα σχεδιάζονται, όπως η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η κατάργηση του 8ώρου και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, ακόμα και η συρρίκνωση των πόρων του ΟΑΕΔ για τα επιδόματα και τα προγράμματα απασχόλησης.

Επίσης αναφέρθηκε στην έλλειψη μέριμνας από την κυβέρνηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ακόμα και η μη επιστρεπτέα προκαταβολή που θα λάβουν οι επιχειρήσεις από τις Περιφέρειες κατάσχεται για οφειλές στο Δημόσιο.

Ωστόσο, ο κ. Βαρδάκης έφερε στο ελληνικό Κοινοβούλιο κι ένα αποκαλυπτικό έγγραφο με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2020, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η “Νέα Κρήτη” και το οποίο έδειχνε ξεκάθαρα πως οι επιστήμονες είχαν προτείνει έναν άλλο δρόμο που θα μας επέτρεπε να έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα, προλαμβάνοντας ίσως ένα δεύτερο “λουκέτο”.

Οι 9 επιστήμονες

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ το υπέγραφε ο διευθυντής ενημέρωσης της “ΚΡΗΤΗ ΤV” Γιώργος Σαχίνης. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο που παρατίθετο στο ρεπορτάζ, 9 επιστήμονες έκαναν λόγο για μια εναλλακτική πορεία που μπορεί να ακολουθήσει η Ελλάδα. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν ακολούθησε τους 9 αυτούς επιστήμονες, αλλά την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Γι’ αυτό ο κ. Βαρδάκης από το βήμα της Βουλής χρέωσε προσωπική ευθύνη στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του, οι οποίοι, όπως είπε, θα λογοδοτήσουν στο εγγύς μέλλον.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Βαρδάκης αποκάλυψε την επιστολή των επιστημόνων, οι οποίοι προειδοποιούσαν από τον Μάρτιο για τους κινδύνους του δεύτερου κύματος της πανδημίας και ζητούσαν τη λήψη μέτρων. Ωστόσο, αν και η επιστολή έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας, δυστυχώς θάφτηκε. Γιατί άραγε;

«Η κυβέρνηση επιμένει πεισματικά στις ιδεολογικές εμμονές της και αδυνατεί να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και τις υφιστάμενες επείγουσες ανάγκες, γι’ αυτό από τον νέο προϋπολογισμό απουσιάζουν οι σοβαρές δαπάνες για την παιδεία και την υγεία.

Απουσιάζουν πολιτικές στήριξης των εργαζομένων, των ευάλωτων ομάδων και των ανέργων, καθώς, σε μια περίοδο ακραίων οικονομικών συνθηκών και κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας, η κυβέρνηση μειώνει τους πόρους υπέρ του κοινωνικού κράτους αλλά και του ΟΑΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τα έως τώρα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτά αποδείχτηκαν πλήρως ανεπαρκή και είμαστε μάρτυρες του δράματος και των αδιεξόδων αυτών των συνανθρώπων μας. Είμαστε μάρτυρες και της παντελούς εγκατάλειψης του πρωτογενούς τομέα».

«Αδράνεια οκτώ μηνών»

«Αποτύχατε παταγωδώς στο δεύτερο κύμα πανδημίας», συνέχισε ο κ. Βαρδάκης. «Αγνοήσατε τη μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου τον Αύγουστο, που προέβλεπε ένα δεύτερο, πιο επιθετικό κύμα πανδημίας, με τριπλάσια κρούσματα, και θάψατε επιστολή, που έφτασε στο γραφείο σας στις 16 Μαρτίου, εννέα 9 έγκριτων επιστημόνων με “Σχέδιο για επιθετικό και εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο για SARS-Cov-2 στην Ελλάδα”.

Αποτέλεσμα; Αδράνεια 8 μηνών και χιλιάδες νεκροί από COVID-19.

Ο προϋπολογισμός εξυπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τους φίλους και ημετέρους της κυβέρνησης, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας εκτεθειμένο και απροστάτευτο στην ήδη υφιστάμενη οικονομική και κοινωνική κρίση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων στην υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ζήτησε ομοψυχία από όλα τα κόμματα προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά είπε, «να καταφέρουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News