Κρήτη

Στην Βουλή το θέμα της απόκρυψης προτάσεων των επιστημόνων ήδη από τον Μάρτιο

«Προϋπολογισμός της ανεργίας, της φτωχοποίησης και της εξαθλίωσης της κοινωνίας»

Για προϋπολογισμό της ύφεσης, της ανεργίας, της φτωχοποίησης και της εξαθλίωσης της κοινωνίας, έκανε λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της βουλής, κατά τη συζήτηση για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2021, τον οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Βαρδάκης σχολίασε: «Αν σήμερα ήταν Πρωθυπουργός ο Τσίπρας και είχαμε χιλιάδες νεκρούς από covid 19, συνανθρώπους μας να πεθαίνουν εκτός Μ.Ε.Θ., ο Τσίπρας να σουλατσάρει ανέμελος χωρίς προστατευτικά μέτρα, αν ο Τσίπρας είχε βίλες και δεκάδες ακίνητα, αν ήταν ο Τσίπρας Πρωθυπουργός και είχαμε την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη και το 70% των εργαζομένων να αμείβονται με μισθό κάτω των 600 ευρώ, αν παραθέριζαν οι καταδικασθέντες εγκληματίες Χρυσαυγίτες Παππάς και Λαγός, θα ζητούσατε εσείς και τα ΜΜΕ την κεφαλή του επί πίνακι.»

Ο κ. Βαρδάκης, απαρίθμησε τα πλήγματα που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ, με τη διάλυση του ΟΜΕΔ, την κατάργηση βασικών αρχών συλλογικών συμβάσεων, αλλά και τα όσα ακόμα σχεδιάζονται, όπως η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η κατάργηση του 8ώρου και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, ακόμα και η συρρίκνωση των πόρων του ΟΑΕΔ για τα επιδόματα και τα προγράμματα απασχόλησης.

Επίσης αναφέρθηκε στη έλλειψη μέριμνας από την Κυβέρνηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ακόμα και η μη επιστρεπτέα προκαταβολή που θα λάβουν οι επιχειρήσεις από τις Περιφέρειες, κατάσχονται για οφειλές στο Δημόσιο.

Ο κ. Βαρδάκης κατά την τοποθέτησή του εξαπέλυσε επίθεση στην ελλειμματική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, καθώς αυτή τη περίοδο κυριαρχεί ο φόβος στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους αγρότες, στους υποψήφιους συνταξιούχους, στην υγεία, και στις επιχειρήσεις.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Βαρδάκης, αποκάλυψε επιστολή Επιστημόνων, οι οποίοι προειδοποιούσαν από τον Μάρτιο, για τους κινδύνους του δεύτερου κύματος της πανδημίας και ζητούσαν την λήψη μέτρων. Ωστόσο αν και η επιστολή έφτασε στο γραφείο του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας, δυστυχώς θάφτηκε. Γιατί άραγε;;

«Η κυβέρνηση επιμένει πεισματικά στις ιδεολογικές εμμονές της και αδυνατεί να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και τις υφιστάμενες επείγουσες ανάγκες, γι’ αυτό από τον νέο προϋπολογισμό απουσιάζουν οι σοβαρές δαπάνες για την παιδεία και την υγεία.

Απουσιάζουν πολιτικές στήριξης των εργαζομένων, των ευάλωτων ομάδων, των ανέργων, καθώς σε μία περίοδο ακραίων οικονομικών συνθηκών και κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας, η κυβέρνηση μειώνει τους πόρους υπέρ του κοινωνικού κράτους αλλά και του ΟΑΕΔ.

Σε ότι αφορά τα έως τώρα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτά αποδείχτηκαν πλήρως ανεπαρκή και είμαστε μάρτυρες του δράματος και των αδιεξόδων αυτών των συνανθρώπων μας. Είμαστε μάρτυρες και της παντελούς εγκατάλειψης του πρωτογενούς τομέα.

Αποτύχατε παταγωδώς στο δεύτερο κύμα πανδημίας. Αγνοήσατε την μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τον Αύγουστο που προέβλεπε ένα δεύτερο πιο επιθετικό κύμα πανδημίας με τριπλάσια κρούσματα και θάψατε επιστολή που έφτασε στο γραφείο σας 16 Μαρτίου, εννέα (9) έγκριτων επιστημόνων με “Σχέδιο για επιθετικό και εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο για Sars-Cov-2 στην Ελλάδα".

Αποτέλεσμα!!! Αδράνεια 8 μηνών και χιλιάδες νεκροί από Covid-19.

Ο προϋπολογισμός, εξυπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τους φίλους και ημετέρους της κυβέρνησης, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας εκτεθειμένο και απροστάτευτο στην ήδη υφιστάμενη οικονομική και κοινωνική κρίση».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια