Έξι νέοι Ηρακλειώτες για την δημοκρατία του σήμερα

Κρήτη
Έξι νέοι Ηρακλειώτες για την δημοκρατία του σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η δημοκρατία μας χρειάζεται ενίσχυση»

«Ναι» στην ενίσχυση της δημοκρατίας υποστήριξαν ομόφωνα στη “Νέα Κρήτη” νέοι συμπολίτες μας. Σε μια περίοδο όπως η σημερινή, που χαρακτηρίζεται από θεσμική κρίση και δημοκρατικό έλλειμμα, η “Νέα Κρήτη” επιχείρησε να διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα απευθυνόμενη σε νέους μορφωμένους ανθρώπους, εάν πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της δημοκρατίας και προς ποια κατεύθυνση.

Είναι σημαντικό, όπως υποστηρίζουν, οι εκπρόσωποι της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του αστικού κοινοβουλευτισμού να κατανοήσουν εκ νέου την αξία του διαλόγου, αλλά και θεμελιώδεις αξίες που συγκρατούν το δημοκρατικό κεκτημένο. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να ενισχυθούν θεσμοί και αξίες. Να γίνει η δημοκρατία όχι απλά ένα επίκαιρο σύνθημα, αλλά ένας τρόπος ζωής που θα καθοδηγεί την ανθρώπινη πράξη.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ

«Δημοκρατικό έλλειμμα»

«Τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας λόγω της κατάστασης με τον COVID-19, υπάρχει μια αρκετά έντονη διαμάχη στο εσωτερικό που πηγάζει από το κατά πόσο είναι αληθινές ή κατά πόσο εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε ένα ήδη τεταμένο εσωτερικό κλίμα, οι απειλές και οι εκφοβισμοί από την πλευρά της Τουρκίας εξαιτίας των διεκδικήσεων του Ερντογάν στο Αιγαίο κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο ασαφή, και τους Έλληνες πολίτες περισσότερο σκεπτικούς για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Η παραπληροφόρηση και οι αστοχίες σε θέματα διαχείρισης συνθηκών σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν το δημοκρατικό έλλειμμα στη χώρα ακόμη μεγαλύτερο. Θα ήταν περισσότερο συνετό αυτές τις ώρες να πρυτάνευε η λογική και η ανάγκη κατανόησης των πρακτικών που εφαρμόζονται», υπογράμμισε ο πολιτικός επιστήμονας Μανόλης Χρηστάκης.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΠΙΔΗΣ

«Ο κίνδυνος της αναδίπλωσης»

«Η Δημοκρατία αποτελεί μια δυναμική διαδικασία, η οποία εξελίσσεται και σε κάθε βήμα εξέλιξης υπάρχει ο κίνδυνος της αναδίπλωσης είτε με την προσβολή δικαιωμάτων, είτε με την υπονόμευση των θεσμών, είτε ακόμα και με την ιδεολογική αμφισβήτηση της ίδιας της φύσης της Δημοκρατίας και των αξιών της. Παραδείγματα τέτοιας αναδίπλωσης είναι πολλά και διαφέρουν ανάλογα με την ελαστικότητα και τα αντανακλαστικά της κάθε εποχής. Παραδείγματα δημοκρατικής αναδίπλωσης στην εποχή μας αποτελούν τόσο η περίπτωση της Χρυσής Αυγής, όσο και τα φαινόμενα βίας, όπως το περιστατικό με την επίθεση εις βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Βλέπουμε ότι η Δημοκρατία μπορεί να προσβληθεί μέσα από διάφορες όψεις της κοινωνικής πραγματικότητας, πράγμα το οποίο αντιμετωπίζεται με αποφασιστικά βήματα μέσα από θεσμική και συνταγματική ρύθμιση και όχι μέσα από συναινέσεις», είπε ο Κώστας Λαπίδης, που είναι πολιτικός επιστήμονας-νομικός, καθώς επίσης υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

«Αφοσίωση στους δημοκρατικούς και νομικούς θεσμούς»

Από την πλευρά της, η Ελένη Κυριάκη, που είναι πολιτικός επιστήμονας και υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΕΛΜΕΠΑ, μας είπε: «Όπως είχε πει ο Αριστοτέλης, “ο άνθρωπος είναι ζώο πολιτικό”. Σε μια Δημοκρατία, οι άνθρωποι δεν είναι απλώς καταναλωτές, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, αποταμιευτές ή επενδυτές. Είμαστε πολίτες. Αυτός είναι ο δεσμός που μας ενώνει προς σε ένα κοινό εγχείρημα. Στις σημερινές συνθήκες, η ιδιότητα του πολίτη πρέπει να στηρίζεται στην αφοσίωση στους δημοκρατικούς και νομικούς θεσμούς και τις αξίες του ανοιχτού διαλόγου και της αμοιβαίας ανεκτικότητας που τους στηρίζουν. Εκεί λοιπόν που οφείλει το κράτος να ενισχύσει τη Δημοκρατία είναι προς την κατεύθυνση της παιδείας, αφού μέσω αυτής οι νέοι αναπτύσσουν τις ποιότητες εκείνες που αρμόζουν σε μια δημοκρατική κοινωνία, όπως είναι η διαλλακτικότητα, η εκτίμηση στον διάλογο, η έλλειψη δογματισμού και η αίσθηση ευθύνης απέναντι τόσο στους συμπολίτες, όσο και στην Πολιτεία εν γένει».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΕΛΗΣ

«Αξιοκρατία με κάθε τρόπο»

«Είναι κοινά αποδεκτό ότι η Δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα που έχουμε στη διάθεσή μας. Πρέπει επίσης να θεωρήσουμε βέβαιο ότι πρέπει να ενισχυθεί απλά ρίχνοντας μια ματιά γύρω μας, και δεν αναφέρομαι στη δυνατότητα όρασης αποκλειστικά. Συνεπώς, σαν μέρη αυτής της κοινωνίας, δε θα έλεγα ότι πρέπει να ενισχυθεί γενικώς, αλλά καλύτερα ότι εμείς πρέπει να την ενισχύσουμε μιλώντας για Δήμο. Απαντώντας λοιπόν στην ουσία, η Δημοκρατία, πέραν της λειτουργίας της ως “εφαρμογή”, λειτουργεί και ως κοινωνικό σύστημα, αξιακό και πολιτικό, στη βάση του ότι κάθε μας πράξη μέσα στην κοινωνία αποτελεί παράδειγμα και “πολιτική” με την έννοια της αλλαγής οποιασδήποτε νόρμας και καθιερωμένης συμπεριφοράς. Επιγραμματικά λοιπόν, θεωρώ ως προτεραιότητες την επιβολή της αξιοκρατίας με κάθε τρόπο, σε κάθε θεσμό, επιβολή ποινικοποίησης κάθε μορφής βίας, επιβολή καθιέρωσης δημοκρατικών αρχών και ιδεών σε όλους τους βαθμούς εκπαίδευσης των παιδιών», τόνισε ο ερευνητής-συνεργάτης του Τμήματος Κλινικής, Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ανδρέας Καρέλης.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

«Βελτίωση των μελών του κράτους»

Ο Στέλιος Λιονάκης, υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, είπε στη “Νέα Κρήτη”: «Θα ξεκινήσω αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία με στεναχωρεί ιδιαίτερα. Πρώτον, μια μερίδα της χώρας εμφανίζει διαχρονικά σημάδια παθογένειας και φανατισμού, που εκφράζεται με την τυφλή προσκόλληση σε κάποιο κόμμα, ανεξάρτητα από τις πράξεις και τις νομοθεσίες αυτού. Επίσης, παρατηρώντας σχόλια και σκέψεις που εκφράζει ένα μέρος του κόσμου μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, βλέπω έλλειψη γνώσεων, κριτικής ικανότητας, διάκρισης, αλλά και φανατισμό, που εκφράζονται με συζητήσεις τύπου καφενείου, χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα. Αυτό βέβαια πηγάζει από την εκπαίδευση, αφού μια ζωή διαβάζουμε για να περάσουμε εξετάσεις και όχι για τη μαγεία της γνώσης.

Σαφώς και πιστεύω ότι απαιτείται ενίσχυση της Δημοκρατίας. Η κύρια κατεύθυνση που συνιστάται να ενισχυθεί, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι η βελτίωση των μελών του κράτους που την εκφράζουν και αποφασίζουν γι’ αυτήν».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΕΡΕΒΕΛΑΚΗΣ

«Η τεκμηρίωση του “ονείρου της ελευθερίας”»

«Αναντίρρητα, η Δημοκρατία στις μέρες μας διέρχεται μια έντονη πολιτική κρίση και η πολιτική της αξία υπονομεύεται καθοριστικά από τη φαλκίδευση των θεσμών, από την απαξίωσή της ως αυταξίας του ζην, αλλά και από την περιφρόνηση προς τη συλλογική δράση ως κατ’ εξοχήν χαρακτηριστικού της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Αυτό που χρειάζεται εδώ είναι η κατηγορηματική προβολή και τεκμηρίωση του “ονείρου της ελευθερίας”. Η βαθιά κρίση που συνέχει όλες τις νεωτερικές ή μετα-νεωτερικές κοινωνίες εδράζεται σε πολλά και ετερόκλητα αίτια, τα οποία οφείλονται στην υποστασιακή αναμέτρηση του ανθρώπινου με το θείο. Με πιο απλά λόγια, ο άνθρωπος επιδιώκει την υπέρβαση της περατότητάς του ή ακόμη και του ίδιου του θείου· στην προσπάθειά του αυτή όμως περιπίπτει στη φενάκη της Ιστορίας, η οποία τον περικυκλώνει με τη μέγγενη της προόδου», υπογράμμισε ο Γιώργος Τσερεβελάκης, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Νεοελληνικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News