Click Away: Στην... «εντατική» η αγορά της Κρήτης

Κρήτη
Click Away: Στην... «εντατική» η αγορά της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μουδιασμένη» η πρεμιέρα του click away στην Κρήτη

Χωρίς ουρές αλλά με πολλές αντιδράσεις και προβλήματα πραγματοποιήθηκε χθες η πρεμιέρα εφαρμογής του click away στην αγορά.

Στο Ηράκλειο, η πρεμιέρα του click away ήταν μουδιασμένη, όπως αποτυπώνουν και οι εικόνες από τα λιγοστά καταστήματα που άνοιξαν με τη μέθοδο του αυτή, ενώ από σήμερα αναμένεται να λειτουργήσουν περισσότερα καταστήματα.

Ο τρόπος αυτός, όπως φαίνεται, δυσκολεύει αρκετούς καταναλωτές να προβούν σε αγορές, με τον εμπορικό κόσμο και την ΟΕΒΕΝΗ να εκφράζουν τις ενστάσεις τους για τα νέα δεδομένα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο η αγορά ενόψει των γιορτών. Σύμφωνα με νέο ΦΕΚ, πάντως, μπορούν να ανοίξουν και τα κλειστά εμπορικά κέντρα, υπό προϋποθέσεις, προκειμένου να πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, αρκεί να έχουν ειδικό σημείο πώλησης σε χώρο εξωτερικώς του εμπορικού κέντρου.

Πώς γίνεται το click away

Η παραγγελία με το click away θα γίνεται είτε μέσω e-shop, είτε τηλεφωνικά, και η πληρωμή είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, είτε με POS, έξω από το κατάστημα. Η προαγορά του προϊόντος, δηλαδή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία, είναι υποχρεωτική, ενώ η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο. Για την παραλαβή ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω e-mail και να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής. Ταυτόχρονα απαιτείται και αποστολή SMS με τον κωδικό 2.

Η παραλαβή γίνεται από την είσοδο του καταστήματος, δηλαδή ο πελάτης δεν εισέρχεται στο κατάστημα, και η πληρωμή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Μεταξύ των πελατών πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα, ενώ στην ουρά μπορούν να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα. Η παραλαβή από τα καταστήματα δεν επιτρέπεται στην περίπτωση καταστημάτων που βρίσκονται μέσα σε κλειστά εμπορικά κέντρα ή που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος”.

Τα πρόστιμα

Σε επιχείρηση που θα βρεθεί, σε έλεγχο, στο εσωτερικό της πελάτης θα επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο - από 2.000 έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με τα τ.μ. - και θα επιβάλλεται ταυτόχρονα και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ότι παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα.

Καταναλωτές και καταστηματάρχες χαρακτηρίζουν «άβολη» τη μέθοδο αυτή, με τον πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπο Λεκάκη να τονίζει πως «δυστυχώς, η οικονομική ζημιά στο λιανικό εμπόδιο είναι ανεπανόρθωτη. Με αυτόν τον τρόπο δε δίνεται λύση. Η διαδικασία είναι δύσκολη, όπως και η μετάβαση στο κατάστημα, ενώ την ίδια ώρα τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά».

Δεν άνοιξαν τα σούπερ-μάρκετ

Χθες Κυριακή, σύμφωνα με τα μέτρα, θα ήταν προαιρετικά ανοιχτά τα σούπερ-μάρκετ, ενώ και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να λειτουργούν με το σύστημα του click away. Ωστόσο, και σε τοπικό επίπεδο, πολλά ήταν τα σούπερ-μάρκετ που προτίμησαν να απολαύσουν την κυριακάτικη αργία, παρά να ανοίξουν. Μάλιστα, στις βιτρίνες αρκετών σούπερ-μάρκετ είχε ήδη προ ημερών τοιχοκολληθεί σχετική ανακοίνωση, προς ενημέρωση των καταναλωτών, τονίζοντας πως δε θα λειτουργούσαν χθες Κυριακή, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τα μικρά καταστήματα.

Έτσι, παρά το προαιρετικό άνοιγμα των σούπερ-μάρκετ για χθες, όπως είχε ανακοινώσει ο Άδωνης Γεωργιάδης, ενόψει και των γιορτών των Χριστουγέννων, μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ στο Ηράκλειο, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, αποφάσισαν να μην ανοίξουν, προκειμένου να στηρίξουν το λιανεμπόριο - το οποίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα την περίοδο του lockdown. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση αλληλεγγύης, την οποία χαιρετίζουν καταναλωτές, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλήρως τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως μπήκε τέλος στην πώληση παιχνιδιών στα σούπερ-μάρκετ με φυσική παρουσία, καθώς, όπως τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η πώλησή τους θα επιτραπεί μετά το άνοιγμα της αγοράς μόνο με τη διαδικασία της παράδοσης εκτός καταστήματος. Όσα σούπερ-μάρκετ μπορούν να υποστηρίξουν τη διαδικασία του click away θα μπορούν να πουλήσουν παιχνίδια, αλλά όχι εντός του καταστήματος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Δείτε το ρεπορτάζ από το Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:

Τα απαγορευμένα...

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για το λιανεμπόριο. Τα προϊόντα τα οποία απαγορεύεται να πωλούνται στα σούπερ-μάρκετ διευκρινίζονται με τη νέα ΚΥΑ, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα προϊόντα αυτά είναι τα εξής:

α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41, β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42, γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43, δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών ύπνου (ΚΑΔ 47.51.51.08), το λιανικό εμπόριο κουβερτών και κλινοσκεπασμάτων ταξιδιού (εκτός από ηλεκτρικές κουβέρτες) (ΚΑΔ 47.51.51.17) και το λιανικό εμπόριο παπλωμάτων (ΚΑΔ 47.51.51.29)/ΚΑΔ 47.51, ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53, στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο βυσμάτων, πριζών και άλλων συσκευών για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων που δεν καταχωρίζονται αλλού [π.δ.κ.α.] (ΚΑΔ 47.54.54.07), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών θερμαντικών αντιστάσεων (ΚΑΔ 47.54.54.12), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών κουβερτών (ΚΑΔ 47.54.54.13), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης κλειστών χώρων και εδάφους (ΚΑΔ 47.54.54.16)/ΚΑΔ 47.54, ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα (ΚΑΔ 47.59.56.16), του λιανικού εμπορίου ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37), καθώς και του λιανικού εμπορίου συσκευών υγραερίου οικιακής χρήσεως (ΚΑΔ 47.59.58.38)/ΚΑΔ 47.59, η) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων (ΚΑΔ 47.65.67.02), λιανικού εμπορίου εορταστικών ειδών γενικά (ΚΑΔ 47.65.67.06), λιανικού εμπορίου εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κ.λπ. (ΚΑΔ 47.65.67.07)/ΚΑΔ 47.65, θ) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43), του λιανικού εμπορίου ανδρικών ή αγορίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.08), του λιανικού εμπορίου γυναικείων ή κοριτσίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.22) και του λιανικού εμπορίου ομπρελών (ΚΑΔ 47.71.71.48)/ΚΑΔ 47.71 και ι) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών υποδηματοποιίας (ΚΑΔ 47.72.72.02)/ΚΑΔ 47.72.

Το ωράριο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων επεκτείνεται έως τις 21:00 αντί 20:30. Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00. Τα καταστήματα τροφίμων έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν επίσης τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Χονδρεμπόριο

Ιδιαίτερα για τη λειτουργικά του χονδρεμπορικού εμπορίου, επειδή υπήρξαν καταγγελίες για παράτυπη λειτουργία, αποφασίστηκε ότι θα επιτρέπεται φυσική παρουσία μέσα σε αυτά τα καταστήματα μόνο για επαγγελματίες που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες θα κάνουν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away.

Αλλαγές προϊόντων

Τα δικαιώματα των καταναλωτών εξακολουθούν να ισχύουν. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα παραβιάζονται οι υγειονομικοί κανόνες. Άρα, αντικατάσταση του προϊόντος θα γίνεται ακριβώς με την ίδια διαδικασία: με ραντεβού που θα κλείνεται ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με το κατάστημα. Η αντικατάσταση θα γίνεται επίσης εκτός του καταστήματος.

Είσοδος σε κατάστημα μόνο σε όσους έχουν τιμολόγιο για οικοδομικά υλικά

Οι πωλήσεις μέσα από τον χώρο του καταστήματος σε επαγγελματίες θα επιτρέπονται στο εξής μόνο για τα είδη που συνδέονται με την οικοδομή. Ήδη οι αλυσίδες που σήκωσαν ρολά για να πωλούν με τιμολόγιο σε όλα τα επαγγέλματα θα υποχρεωθούν να ξανακλείσουν τα καταστήματά τους ή να τα λειτουργήσουν μόνο με τη μέθοδο του click away. Επομένως, και οι επαγγελματίες θα μπορούν να αγοράζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αγοράζουν και οι υπόλοιποι πολίτες. Απλώς, αντί για απόδειξη, θα ζητούν τιμολόγιο.

Κανονικά η είσοδος σε βιβλιοπωλεία και καταστήματα οπτικών

Στα καταστήματα οπτικών, η είσοδος στο κατάστημα θα επιτρέπεται κατόπιν ραντεβού. Δηλαδή, δεν αλλάζει κάτι. Στα βιβλιοπωλεία, ο κόσμος θα μπαίνει μέσα, αλλά θα πρέπει να τηρεί τους αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες (συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο κ.λπ.). Τα βιβλιοπωλεία που ανοίγουν από σήμερα θα λειτουργούν με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη μετεξέλιξη της ειδικής πλατφόρμας e-katanalotis, που θα είναι σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα. Επίσης, δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για τους καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Οι αλλαγές αυτές έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στον κλάδο των εμπόρων. Πάντως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ συνεδρίασε εκτάκτως για να συζητηθούν οι εξελίξεις και σε ψήφισμα που εξέδωσε διαμαρτύρεται «για την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away, που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, και για τη μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου».

Αγωνία από τους εμπόρους

Η ΕΣΕΕ, αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των εμπόρων, με την αγορά να έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα τόσο καιρό με αφορμή τα lockdown, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά τη διαγραφή χρεών και επιπλέον ζητάει:

  1. Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού “ακατάσχετου” επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού, που θα συνδεθεί με τα POS και θα δώσει στις επιχειρήσεις τη στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το λουκέτο.
  2. Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά και την ένταξή τους σε μια γενναία ρύθμιση.
  3. Την επαναφορά των 120 δόσεων για τις ήδη υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιορισμούς.
  4. Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και τη ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.
  5. Τη διατήρηση της μείωσης 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
  6. Τον σχεδιασμό ειδικής ενισχυμένης επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση ειδικά το εμπόριο και με κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.
  7. Την άμεση απόδοση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.
  8. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά.

Σημειώνεται ότι η μέθοδος εφαρμόζεται ήδη σε πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα, πολύ πριν την πανδημία. Η μέθοδος αναπτύχθηκε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και για την ευκαιρία που έχει ο έμπορος να πουλήσει κάτι ακόμα, όταν ο πελάτης έρθει να παραλάβει από το κατάστημά του.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News