Lockdown: Χωρίς βιβλία ένα μήνα πριν την εξεταστική οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κρήτη
Lockdown: Χωρίς βιβλία ένα μήνα πριν την εξεταστική οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβλήματα και στη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων λόγω COVID

Χωρίς συγγράμματα είναι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης ένα μήνα πριν την εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου. Πρόκειται για μια προβληματική κατάσταση, με τους φοιτητές να αντιδρούν, καθώς εξαιτίας της μη παράδοσης συγγραμμάτων αισθάνονται πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, με την ευθύνη να μην ανήκει στους ίδιους αλλά στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Η υγειονομική κρίση έφερε αλλαγές ακόμη και στον τρόπο διανομής και παράδοσης των συγγραμμάτων. Πριν την υγειονομική κρίση, τα συγγράμματα πήγαιναν σ’ ένα βιβλιοπωλείο του τόπου διαμονής του. Ο φοιτητής έδειχνε τη φοιτητική του ταυτότητα και τα λάμβανε τα συγγράμματα.

Η διασπορά του ιού. Ωστόσο, οδήγησε την κυβέρνηση να μεταφέρει τα μαθήματα στο διαδίκτυο και στα νέα τεχνολογικά μέσα. Η διανομή των συγγραμμάτων πραγματοποιήθηκε από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες το εαρινό εξάμηνο. Και ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα γινόταν και το χειμερινό εξάμηνο 2020-2021 μετά το καθολικό lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν έχουν λάβει ακόμη συγγράμματα, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει αβεβαιότητα και ανασφάλεια στους προπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν με τις σημειώσεις των μελών ΔΕΠ στις εξετάσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα τον Ιανουάριο.

Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω δηλώσεις των φοιτητών, οι οποίοι μιλούν με σαφήνεια για το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Ο Πέτρος Νικηφόρος Ράλλιος είναι τριτοετής φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου και κατοικεί στον Ωρωπό, Ανατολικής Αττικής. Ο Πέτρος κάνει σαφές το γεγονός πως η πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχει λάβει ούτε ένα σύγγραμμα στα χέρια της.

«Φτάνουμε στην εξεταστική. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα φτάσουμε στην εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου και υπάρχει μια αρκετά μεγάλη καθυστέρηση από τους εκδοτικούς οίκους και τις ταχυδρομικές εταιρείες για την παραλαβή συγγραμμάτων. Οι αιτήσεις έχουν γίνει εγκαίρως (πριν από ένα μήνα). Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχει λάβει ούτε ένα σύγγραμμα», σημειώνει, ενώ συνεχίζει: «Η κυβέρνηση, παρόλο που υποστηρίζει μέτρα τύπου ν+2 έτη σπουδών και ακολουθεί μια πολιτική ενάντια στους φοιτητές μεγαλύτερων ετών, εντούτοις δε μας βοηθάει και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις εργασίες μας. Στο πρώτο lockdown, σεβαστήκαμε το γεγονός πως ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής. Τώρα, φαντάζει προβληματική η κατάσταση αυτή ταλαιπωρίας».

«Εγώ αναγκάστηκα να αγοράσω συγγράμματα τα οποία κοστίζουν μεγάλο χρηματικό ποσό. Ανήκω στην κατεύθυνση Κλασικής φιλολογίας (Αρχαία, Λατινικά) και αναγκάστηκα, επειδή η βιβλιοθήκη είναι κλειστή, να αγοράσω πανεπιστημιακά συγγράμματα τα οποία κοστίζουν ακριβά» αναφέρει ο Γιώργος Σπυριδάκης, ο οποίος είναι τεταρτοετής φοιτητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με καταγωγή από τη Σητεία.

Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε: «Κανένας δεν έχει λάβει σύγγραμμα απ' όσο γνωρίζω. Εγώ χρειάζομαι τα συγγράμματα γιατί είναι πανάκριβα. Οι τιμές είναι εξωφρενικές. Δεν έχουμε καμία ειδοποίηση. Έχουμε στείλει ως φοιτητές εγκαίρως την αίτηση στο Εudoxus και απλά περιμένουμε. Η εξεταστική ξεκινάει και δεν έχουμε προετοιμαστεί όσον αφορά το βιβλιογραφικό υλικό που πρέπει να διαβάσουμε».

ΑΓΩΝΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

«Μας πιέζει ο χρόνος»

Τέλος, στη “Νέα Κρήτη” μίλησε και ο τριτοετής φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Βασίλης Μυκωνιάτης με καταγωγή από ένα ημιορεινό χωριό της Νάξου, το Φιλώτι, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση της μη παράδοσης των συγγραμμάτων.

«Δεν είναι πρωτοφανής η κατάσταση που συναντάμε με τα συγγράμματα. Στο προηγούμενο εξάμηνο, πολλά συγγράμματα ήρθαν μετά το πέρας της εξεταστικής. Πολλά παιδιά δεν ανταπεξήλθαν στην ύλη των μαθημάτων. Το ίδιο έχουμε και τώρα. Πολλοί φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια έχουν λάβει συγγράμματα, ενώ εμείς δεν έχομε λάβει ούτε ένα. Μας πιέζει ο χρόνος. Μια τέτοια κατάσταση γεμίζει ανασφάλεια τους φοιτητές και κυρίως τους πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν γνωρίζει ακόμα την ακαδημαϊκή ζωή από κοντά. Και είναι δύσκολο απορίες να λυθούν μέσα από τα μαθήματα τηλεδιασκέψεων», υποστήριξε.

Ο Βασίλης, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Είμαστε ανυπεράσπιστοι. Βοηθούν οι καθηγητές και οι διδάσκοντες, αλλά αυτό δε βοηθάει. Πρέπει να έχουμε τη βιβλιογραφία, ώστε να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις εξετάσεις. Υπάρχει μια διάχυτη απογοήτευση».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News