Κρήτη

Κρήτη - Εορτασμός Χριστούγεννων και Φώτων: Συνεδριάζουν εκτάκτως οι ιεράρχες μετά την ανακοίνωση των μέτρων

Σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε άνοιγμα των εκκλησιών μόνο για δύο ημέρες, ανήμερα Χριστουγέννων – Φώτων, με αυστηρούς κανόνες

Μετά τη  σημερινή εξαγγελία των κυβερνητικών μέτρων για τη λειτουργία των ιερών ναών, μέσα στην περίοδο των εορτών ,η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης θα πραγματοποιήσει εκτάκτως συνοδική σύσκεψη.

Η σύσκεψη θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τριτη, 15 Δεκέμβριου 2020 στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις στον ιερό κληρο, τις μοναστικές αδελφότητες και τον ευσεβή λαό της εκκλησίας Κρήτης.

Συνεδριάζει  και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνέρχεται την επόμενη εβδομάδα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Στο επίκεντρο της συζήτησης ο εορτασμός των Χριστουγέννων και η γιορτή των Φώτων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος:

«Συνέρχεται, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 164ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως και να τοποθετηθεί επί των ανακοινώσεων της Πολιτείας ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου».

 Υπενθυμίζεται πως σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε άνοιγμα των εκκλησιών μόνο για δύο ημέρες, ανήμερα Χριστουγέννων – Φώτων, με αυστηρούς κανόνες. 

Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Το άνοιγμα των εκκλησιών μόνο για δύο ημέρες, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι εκκλησίες θα ανοίξουν με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται εντός των ναών.

25 πιστοί στις Μητροπόλεις

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, θα επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες έως 9 πιστοί, ενώ για τους μητροπολιτικούς ναούς θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 25 πιστών.Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι ότι δε θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο την ημέρα των Θεοφανείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Εκκλησία Κρήτης:

«Μετά τη σημερινή εξαγγελία των κυβερνητικών μέτρων για τη λειτουργία των ιερών ναών, μέσα στην περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου, η ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης θα πραγματοποιήσει εκτάκτως συνοδική σύσκεψη, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, και ώρα 12η μεσημβρινή, προκειμένου να δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις στον Ιερό Κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες και τον ευσεβή λαό της Εκκλησίας της Κρήτης».

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησία Κρήτης».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια