Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Πότε θα επηρεαστεί η Κρήτη

Κρήτη
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Πότε θα επηρεαστεί η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρά φαινόμενα στην Αττική κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής 11 προς Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας είναι οι ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι οι οποίοι αναμένονται στην Αττική κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής 11 προς Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Πιο αναλυτικά, αύριο Σάββατο αναμένονται βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Νότιοι άνεμοι έως 8 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 9 μποφόρ.

Ειδικότερα, βροχές αναμένονται σε όλη τη χώρα ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές όπου τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι αυξημένες.

Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, άσχημα καιρικά φαινόμενα θα πληξουν την Κρήτη το Σάββατο κατά διαστήματα, αλλά και την Κυριακή.

Α. Πιο αναλυτικά, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν:

  1. Την Παρασκευή (11-12-2020) από αργά το απόγευμα τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, από το βράδυ την Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο (12-12-2020) την Αττική. Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και από τα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  2. Το Σάββατο (12-12-2020) την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κατά διαστήματα την Κρήτη μέχρι το μεσημέρι και από το απόγευμα τα Δωδεκάνησα.
  3. Την Κυριακή (13-12-2020), την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα βαθμιαία τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.
     
  4. Τη Δευτέρα (14-12-2020) την ανατολική χώρα και κυρίως την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Εξασθένηση των 

φαινομένων αναμένεται από τις απογευματινές ώρες.

Β. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν τοπικά στο Ιόνιο την Παρασκευή (11-12-2020) και στο Αιγαίο το Σάββατο

(12-12-2020) και την Κυριακή (13-12-2020).

Βορείων διευθύνσεων άνεμοι θα επικρατήσουν τη Δευτέρα (14-12-2020) εντάσεως 8 μποφόρ στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο.

Η ανακοίνωση από την Πολιτικη Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το Α.Α. 9/2020 ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ της Ε.Μ.Υ., κακοκαιρία θα επικρατήσει με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από θυελλώδεις ανέμους και πιθανώς χαλαζοπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Έντονα φαινόμενα προβλέπονται για την Κρήτη από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και την Κυριακή.

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

  • Ασφαλίστε αντικείμενα και πρόχειρες κατασκευές, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, φροντίστε να ενημερωθείτε πρώτα για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Αν είναι δυνατόν, μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, έτσι ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν η καταιγίδα εκδηλωθεί ενώ οδηγείτε, ασφαλίστε το όχημα εκτός δρόμου, μακριά από μεγάλα δέντρα ή υπαίθριες κατασκευές, ενεργοποιήστε τα φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ) και περιμένετε έως ότου υποχωρήσουν τα φαινόμενα.
  • Μην διασχίζετε σε καμία περίπτωση δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, ακόμα και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσης της καταιγίδας.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων Αρχών, όπως Τροχαία κ.λπ.
  • Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης:

100  ΕΛΑΣ

199  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

112  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας οι Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων

Από το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας & Πυροσβεστικού Σταθμού του Δήμου Χανίων επισημαίνεται προς τους πολίτες ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.), επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα, Παρασκευή 11/12/2020, το απόγευμα, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους στα

πελάγη και πιθανώς κατά τόπους τις χαλαζοπτώσεις.  

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων κατόπιν ενημέρωσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την πιθανή εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ακολούθως, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣIΑΣ

Ειδικότερα σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, προτρέπονται οι πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους, ώστε να μη παρασυρθούν από νερά της βροχής.

Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτηρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν την παραμονή σε υπόγεια, όπου μπορεί να εγκλωβιστούν από τα νερά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Σε περίπτωση ανάγκης να καλούν εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Να τοποθετούν σε εμφανές σημείο στο σπίτι, τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκη.

Να μεριμνούν ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr. Τηλέφωνο Επικοινωνίας με Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας & Πυροσβεστικού Σταθμού Δήμου Χανίων: 2821341681, 28213 41799.

Φωτογραφία: unsplash

Δειτε εδώ την εξέλιξη του καιρού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News