Κρήτη

Σ. Βαρδάκης: «Τεχνάσματα Βορίδη με την ενίσχυση των κτηνοτρόφων»

Εξαιρέθηκαν πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ζήτημα της ένταξης των αιγοπροβατοτρόφων οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του ΥπΑΑΤ στην ειδική ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο, πραγματοποίησαν 34 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Συγκεκριμένα, στις 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η καταβολή της ειδικής ενίσχυσης σε αιγοπροβατοτρόφους οι οποίοι δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα, λόγω χαμηλών τιμών των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα, μετά και από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.) σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και σε πρόσφατα δημοσιεύματα, πάνω από 4.000 αιγοπροβατοτρόφοι είχαν εξαιρεθεί από το μέτρο της ενίσχυσης των 4 ευρώ, ανά ενήλικο θηλυκό ζώο, ακόμα και αν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το αρμόδιο Υπουργείο για να εισπράξουν την ενίσχυση, λόγω του COVID-19.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, φαίνεται ότι δεν  εφαρμόστηκαν πλήρως οι όροι που θέτει η σχετική Υπουργική Απόφαση, καθώς τελικά, δικαιούχοι κρίθηκαν όσοι πληρώθηκαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση του 2019 και οι αιγοπροβατοτρόφοι που κατοικούν στα νησιά και δεν έχουν μονάδες μεταποίησης γάλακτος. Επίσης την ειδική ενίσχυση δεν έλαβαν πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι που το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν λάβει την ενίσχυση de minimis.

Εκτός της αποζημίωσης έμειναν ακόμα οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι παράγουν μόνο κρέας, όσοι δεν είχαν 4 δειγματοληψίες στο γάλα που παρέδωσαν, οι κληρονόμοι της εκμετάλλευσής κτηνοτρόφων που απεβίωσαν μέσα στο 2020, αλλά και κτηνοτρόφοι που δεν έκαναν καθόλου αίτηση από λάθος ή αμέλεια των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.), τα οποία ανέλαβαν να κάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες, αν και για άλλες κρατικές ενισχύσεις, ισχύει το ακατάσχετο, σε πολλούς κτηνοτρόφους κατασχέθηκε ακόμη και αυτό το ποσό, το οποίο σημειωτέον ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο.

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Βαρδάκης καλεί τον Υπουργό να απαντήσει, ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που απορρίφθηκαν και ποιοι οι κύριοι λόγοι απόρριψης, πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για ενστάσεις των αποκλεισθέντων και ποιο το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης και εξέτασης και νέων πληρωμών και τέλος, αν προτίθεται να προβεί στις δέουσες ρυθμίσεις ώστε να επιστραφούν τα ποσά που κατασχέθηκαν από δικαιούχους που έλαβαν την ειδική ενίσχυση.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια