Σωματείο «Μινωικός πολιτισμός & Γραφές»: Αντίθετο στο δανεισμό αρχαίων για 50 χρόνια

Κρήτη
Σωματείο «Μινωικός πολιτισμός & Γραφές»: Αντίθετο στο δανεισμό αρχαίων για 50 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητά ο δανεισμός να μην ξεπερνά την πενταετία και με δικά τους έξοδα να χορηγούνται γνήσια αντίγραφα

Διαμαρτυρία του Σωματείο «Μινωικός πολιτισμός & Γραφές»  για το σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή, το οποίο νομοθετεί την δυνατότητα Δανεισμού αρχαιοτήτων για 50 χρόνια.Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΜΚΣ  «Μινωικός πολιτισμός & Γραφές» και Ερευνητής Αιγαιακών Γραφών Δρ. Μηνάς Τσικριτσής:

«Φαντασθείτε τα ευρήματα της γραμμικής Β  επειδή είναι πολλά και μοναδικά στο ΑΜΗ αυτά που είναι στις αποθήκες  να εξαχθούν σε διάφορα μουσεία για 50 χρόνια με πιθανότητα ανανέωσης. Στο νέο ιδρυτικό νόμο και Οργανισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων,που πλέον μετονομάζεται σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.), και άλλες διατάξεις του ΥΠΠΟΑ, με το άρθρο 59 αλλάζει η παράγραφος 12 του άρθρου 45 του Αρχαιολογικού Νόμου 3028/02, που αφορά τα Μουσεία. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 12 προστίθεται το εξής:  «β. Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου, επιτρέπεται, για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και εφόσον παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά, έκθεση και επιστροφή τους, η μακρόχρονη εξαγωγή αντικειμένων των συλλογών μουσείου, τα οποία μπορεί να αποτελούν και μνημεία, προκειμένου να εκτεθούν σε μουσειακούς ή παρεμφερείς χώρους, ιδίως όταν η ονομασία του τόπου έκθεσής τους ταυτίζεται με ή περιέχει εκείνη του εξάγοντος μουσείου και εκτίθενται μόνο δικές τους συλλογές. Με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται οι ειδικότεροι όροι της εξαγωγής, καθώς και η διάρκειά της, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα πενήντα (50) έτη, δυνάμενη να ανανεωθεί άπαξ». (!).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιτίθεται και αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «ουσιαστικά θεσμοθετείται η μόνιμη εξαγωγή αρχαιοτήτων, χωρίς μάλιστα να είναι σαφές αν οι όροι που υπάρχουν..». Το Σωματείο μας αντιτίθεται και προτείνει για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρα όπως και παλαιά, ο δανεισμός να μην ξεπερνά την πενταετία σε αρχαία ευρήματα και με δικά μας έξοδα να χορηγούμε γνήσια αντίγραφα για τις θεματικές εκθέσεις  των Μουσείων του εξωτερικού που το επιθυμούν.

Για αρχή προτείνουμε να δημιουργηθεί μια μόνιμη έκθεση με αντίγραφα στο Ευρωκοινοβούλιο για την πρώτη γραφή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που είναι η Ελληνική Γραμμική Β γραφή. Επιπλέον αναλαμβάνουμε δωρεάν να εκπαιδεύσουμε στην γραφή αυτή όσους Έλληνες Ευρωβουλευτές το επιθυμούν».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News