«Έρχονται» οι επιδοτήσεις - Λιομάζωμα χωρίς να χάνουν το επίδομα

Κρήτη
«Έρχονται» οι επιδοτήσεις - Λιομάζωμα χωρίς να χάνουν το επίδομα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε θα μπουν στα βιβλιάρια των δικαιούχων παραγωγών της χώρας τα χρήματα της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης

Δόθηκε, επιτέλους, η λύση που εδώ και μήνες είχε δρομολογήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά προσέκρουσε στην περίεργη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση υπογραφής της πολυπόθητης εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την ενασχόληση των ανέργων στον πρωτογενή τομέα.

Χθες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς έδωσε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται από βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης οι πιέσεις για πληρωμή ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού σε μεγαλύτερες κατηγορίες αγροτών.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα "Απασχόληση σε αγροτικές εργασίες κατά τη διάρκεια της τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας", είναι πλέον γεγονός. Όπως αναφέρει ο Στέλιος Βοργιάς στη σχετική του ανακοίνωση, «μετά τις συνεχείς πιέσεις του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, επιτέλους οι περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΑΕΔ ενημερώθηκαν με σχετική εγκύκλιο (ΑΠ 7295 30/11/20) για την εφαρμογή του Ν. 4671 της 09ης/06/2020 (!!), που αφορά την ενασχόληση των ανέργων στον πρωτογενή τομέα (μέχρι 70 ημερομίσθια), χωρίς να χάνουν το επίδομα ή την κάρτα ανεργίας τους.

Πραγματικά μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η μεγάλη καθυστέρηση ανταπόκρισης του υπουργείου Εργασίας σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την απασχόληση, για το οποίο χρειάστηκαν, παρά τις παρεμβάσεις μας, να περάσουν 5 ολόκληροι μήνες για την εφαρμογή του.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας επανάφερε το θέμα με νέα νομοθετική διάταξη στις 26/11/2020».

«Στηρίξτε τους ελαιοπαραγωγούς»

Χθες, εξάλλου, σχετική ερώτηση για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών υπέβαλαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής Ηρακλείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Μανόλης Συντυχάκης και οι βουλευτές του ίδιου κόμματος Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Σύμφωνα με την ερώτηση, «η φετινή συγκομιδή ελιάς στην Κρήτη βρίσκει τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς αντιμέτωπους με ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα. Ενώ η διαφαινόμενη καλή σοδιά δημιούργησε προσδοκίες για αναπλήρωση εισοδήματος, μετά την περσινή καταστροφή, η τιμή παραγωγού ελαιολάδου, που διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ/κιλό, δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής.

Το μέτρο 21 "Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19" του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης πρόβλεψε κλιμακωτή επιδότηση για την περυσινή παραγωγή, αναλογική της έκτασης εκμετάλλευσης, κατά μέσο όρο περίπου 30 ευρώ/στρέμμα, με δικαιούχους μόνο κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, με διορία υποβολής αιτήσεων αρχικά ως τις 27/11, η οποία μετά την κατακραυγή μετατέθηκε μόλις κατά 5 ημέρες.

Το συγκεκριμένο μέτρο ήταν ανεπαρκές, δεν καλύπτεται το χαμένο εισόδημα, καθώς η επιδότηση με βάση τη μέση παραγωγή της Κρήτης αντιστοιχεί σε μόλις 10 λεπτά/κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ενώ τα κριτήρια καθορισμού των δικαιούχων και το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο απέκλεισαν μεγάλο τμήμα παραγωγών.

Οι μη κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης αποκλείστηκαν με τη δικαιολογία ότι έχουν άλλα κύρια εισοδήματα, τη στιγμή που και αυτά δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα λόγω της κατακόρυφης πτώσης της τουριστικής κίνησης, ενώ η όποια αναπλήρωση έλαβαν και γι' αυτά τα εισοδήματα ήταν με το σταγονόμετρο. Πρόκειται για αδικία».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό: «Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτήν την αδικία και να προβλέψει νέα χρηματοδότηση για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος του συνόλου των ελαιοπαραγωγών, τόσο αυτών που θα λάβουν την ενίσχυση του μέτρου 21, που είναι ανεπαρκής, όσο και αυτών που δεν εντάχθηκαν στο μέτρο;

Σε σχέση με το φετινό εισόδημα τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να εξασφαλιστεί τιμή στους ελαιοπαραγωγούς που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να τους αφήνει εισόδημα επιβίωσης και ταυτόχρονα η τιμή στην κατανάλωση να είναι προσιτή στα λαϊκά στρώματα;».

Για τις ενισχύσεις των θερμοκηπίων

Στο μεταξύ, χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι η Κρήτη υπέστη μεγάλες καταστροφές τόσο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις 20-22 Οκτωβρίου 2020, τα οποία προκάλεσαν ζημιές και καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, όσο και από τα πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα λίγες μέρες αργότερα, στις 6-10 Νοεμβρίου, που προκάλεσαν πολύ μεγαλύτερες και ευρύτερες καταστροφές σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού. Και (ξανά) ζήτησε από τον υπουργό να ισχύσουν και στην Κρήτη αναλογικά οι διαδικασίες των Νόμων 4728/2020 και 4737/20, που εφαρμόστηκαν για τους πληγέντες από τον μεσογειακό κυκλώνα "Ιανό" στη Θεσσαλία, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε και ο διοικητής του ΕΛΓΑ, που επισκέφτηκε το νησί τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία που είναι επιβαρυντική και για τους ασφαλισμένους.

Επιπλέον, ο βουλευτής αναφέρθηκε στον άδικο αποκλεισμό των μισών παραγωγών προϊόντων θερμοκηπίων της Κρήτης από τις αποζημιώσεις για τον κορωνοϊό, αφού η αγροτική παραγωγή Μαρτίου και Απριλίου και εν πολλοίς Μαΐου και Ιουνίου έχει συμπεριληφθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ «επίσπορης καλλιέργειας» του 2019 και το ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο γίνονται οι αιτήσεις καταβολής αποζημιώσεων δέχεται μόνο δηλώσεις ΟΣΔΕ 2020, και ζήτησε την άμεση επίλυση του θέματος, με τη δυνατότητα συμπερίληψης και των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2019, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ο υπουργός, σε ό,τι αφορά τον άδικο αποκλεισμό των μισών παραγωγών προϊόντων θερμοκηπίων, δεσμεύτηκε στον κ. Κεγκέρογλου ότι βαίνει προς επίλυση τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά επιμένει στην άρνησή του για αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του "Ιανού" για τις καταστροφές στην Κρήτη και ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα προσληφθούν εκτάκτως για τον ΕΛΓΑ, επιπλέον των 14, 6 ακόμη γεωτεχνικοί.

Για τον ΕΛΓΑ

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετική του ανακοίνωση, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ έχει βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων, έχει προχωρήσει σε ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του είτε μέσω προσλήψεων, είτε μέσω μετακίνησης προσωπικού, και έχει ενισχυθεί με σημαντικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ, η οποία προχωράει ώστε οι εκτιμήσεις να είναι πιο αντικειμενικές και δίκαιες.

«Όλα αυτά δεν είχαν γίνει την προηγούμενη 15ετία», σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτά τα βλέπουν οι παραγωγοί μας και διαπιστώνουν τη σημασία που δίνουμε στη βελτίωση του Οργανισμού».

Αναφορικά με την αποζημίωση των παραγωγών και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιφέρειας της Κρήτης, που επλήγησαν στις 19 και 20 Οκτωβρίου, καθώς και στις 6 και 10 Νοεμβρίου από έντονα καιρικά φαινόμενα, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2021 ο ΕΛΓΑ θα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών, σημειώνοντας πως για την έγκαιρη καταγραφή το υποκατάστημα Ηρακλείου στελεχώθηκε - πέραν του μόνιμου προσωπικού - με άλλους 14 γεωτεχνικούς, ενώ το προσεχές διάστημα θα προσληφθούν επιπλέον 6 εποχικοί γεωτεχνικοί.

Έρχονται Τετάρτη οι αγροτικές επιδοτήσεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής, απαντώντας στον Βασίλη Κεγέρογλου, ο υπουργός ανακοίνωσε ως ημερομηνίες καταβολής των επιδοτήσεων, για την εξόφληση των δικαιούχων παραγωγών, την ερχόμενη Τετάρτη 16 με Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτό το χρονικό διάστημα μάς είχε αποκαλύψει, και μέσα από δικές του πληροφορίες εδώ και αρκετό καιρό, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης. Ως γνωστόν, πρόκειται να καταβληθεί η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης για πρώτη φορά τόσο νωρίς, καθώς κάθε χρόνο καταβάλλεται κοντά στα Χριστούγεννα.

Είναι το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, συν το "πρασίνισμα" και αναμένονται για το ίδιο χρονικό διάστημα και τα χρήματα της ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού, στους δικαιούχους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, με τα 30 ευρώ ανά στρέμμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News