Κρήτη

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τσίμπησε» 5 λεπτά η τιμή - Αυξημένη η ζήτηση

Πωλείται, περίπου, 82 λεπτά το λίτρο στο Ηράκλειο - Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Σχετικά ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης, όπως αυτή διαμορφώνεται στα πρατήρια του Ηρακλείου και της Κρήτης.

Η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου ήταν στα 0,75 λεπτά το λίτρο, ενώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν μια τιμή αρκετά συμφέρουσα, αν θυμηθούμε πως πέρυσι είχε ξεκινήσει να διατίθεται προς 1,13 ευρώ το λίτρο.

Η μείωση αυτή της τιμής, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, οδήγησε ολοένα και περισσότερους καταναλωτές στην έγκαιρη αγορά του, μιας και χρόνια είχαμε να δούμε το πετρέλαιο να πέφτει σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, παρουσιάζεται στο πετρέλαιο θέρμανσης μια αύξηση των 5 λεπτών ανά λίτρο, συγκριτικά με την πρώτη περίοδο διάθεσής του, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να προσφέρεται στα 0,82-0,83 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο σε τοπικό επίπεδο.

«Ο κόσμος δίνει παραγγελίες και μάλιστα μεγαλύτερες από άλλες χρονιές, για τον λόγο ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το τελευταίο βέβαια διάστημα είχαμε μια αύξηση στο αργό πετρέλαιο που φάνηκε στη συνολική τιμή διάθεσης, αλλά και πάλι η αύξηση είναι μικρή. Πολυκατοικίες και νοικοκυριά ήταν εκείνα που έσπευσαν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, αφού τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Ουσιαστικά λοιπόν θα λέγαμε πως είμαστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι στιγμής κίνηση στα πρατήριά μας όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης», είπε ο κ. Σαμόλης.

Σε άλλες περιοχές βέβαια της χώρας η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε η διάθεσή του στους καταναλωτές, παρουσιάζεται μειωμένη συγκριτικά πάντα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατά 40%-50%, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες. Ανασταλτικό ρόλο σε αυτό, όπως λένε οι πρατηριούχοι, έπαιξε το ότι οι επιχειρήσεις είναι κλειστές λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ άλλοτε οι επαγγελματίες ήταν εκείνοι που εκτόξευαν στα ύψη τη ζήτηση και την κατανάλωση, προκειμένου να γεμίζουν εγκαίρως τις δεξαμενές τους για να κρατούν τα καταστήματά τους ζεστά, αναμένοντας την πελατεία.

Αρκετοί έμποροι καυσίμων, βέβαια, εκτιμούν ότι ο περισσότερος κόσμος προμηθεύτηκε πετρέλαιο θέρμανσης ήδη από το πρώτο lockdown, όταν οι τιμές ήταν ακόμα πιο χαμηλές. Αυτή τη στιγμή, όπως λένε, όσοι αγοράζουν, το κάνουν μόνο για να συμπληρώσουν πετρέλαιο, όπως επίσης και όσοι την περίοδο του πρώτου lockdown δεν πρόλαβαν να αρπάξουν την ευκαιρία για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους. Ελπίδα για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης είναι, όπως σημειώνουν οι πρατηριούχοι, η κακοκαιρία που αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις

Ολοκληρώνεται η αναμονή για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2020-2021, με την πλατφόρμα να ανοίγει εντός των προσεχών ημερών ή και ωρών. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προ ημερών εξήγγειλε πως η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης θα εκδοθεί άμεσα και θα καθορίζει αναλυτικά τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι φέτος το επίδομα θέρμανσης δε θα το λάβουν μόνο όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Με τη σχετική απόφαση, στη λίστα των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης θα προστεθούν όσοι χρησιμοποιούν: φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή pellet (για ορεινές περιοχές, πληθυσμιακό όριο 2.500).

Τα ποσά

Συγκεκριμένα, για το φυσικό αέριο ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τους λογαριασμούς από τον Οκτώβριο μέχρι τον επόμενο Απρίλιο. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, το υγραέριο και τα καυσόξυλα, το επίδομα θέρμανσης θα καθοριστεί με τον “παραδοσιακό” τρόπο, τα τιμολόγια. Τα ποσά του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα ξεκινούν από τα 80 ευρώ και θα φτάνουν ακόμη και τα 600-700 ευρώ, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα;

Φέτος εφαρμόστηκε μια ακόμη αλλαγή σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, καθώς δε θα ισχύσουν οι γνωστές ζώνες περιοχών. Αντ’ αυτού, σε συνεργασία με την ΕΜΥ δημιουργήθηκε ένας νέος χάρτης, με τις περιοχές να διαχωρίζονται με λεπτομέρεια ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια του χρόνου. Εν ολίγοις, στον νέο χάρτη ελήφθη υπόψη το πόσες μέρες η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.

Οι δικαιούχοι

Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, όταν πραγματοποιούν τις αιτήσεις τους, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής: Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ. Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ, που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια