Ο καιρός στην Κρήτη: «Χαλάει» από σήμερα - Επιβάλλεται προσοχή

Κρήτη
Ο καιρός στην Κρήτη: «Χαλάει» από σήμερα - Επιβάλλεται προσοχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ετοιμότητα οι φορείς για τη νέα κακοκαιρία

Την πόρτα της Κρήτης αναμένεται να “χτυπήσει” από σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία που ήδη από προχθές Τρίτη “σαρώνει” την υπόλοιπη χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, σύμφωνα με την ΕΜΥ, είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ: «Από το απόγευμα της Πέμπτης (σ.σ. σήμερα) θα επηρεαστούν επίσης οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια και η ανατολική Πελοπόννησος θα επηρεαστούν πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες. Τα έντονα φαινόμενα από το μεσημέρι της Πέμπτης και από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής».

Νέα επιδείνωση

Από αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο καιρός θα παρουσιάσει εκ νέου επιδείνωση στη δυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, με βαθμιαία εξασθένηση στο Ιόνιο από τις πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη.

Σε ετοιμότητα

Πάντως, λόγω της επιδείνωσης του καιρού στην Κρήτη, ο Δήμος Ηρακλείου ανακοινώνει πως θέτει σήμερα «σε κατάσταση ετοιμότητας τόσο το προσωπικό όσο και τον μηχανολογικό εξοπλισμό των αρμόδιων υπηρεσιών». Αναλυτικότερά: «Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει ότι, σύμφωνα και με το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ αναφορικά με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμόδιων υπηρεσιών για αύριο (σ.σ. σήμερα) Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, για συνδρομή και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν τους κατοίκους και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους».

Νέα κακοκαιρία, επιβάλλεται προσοχή απ' όλους

Προσοχή σήμερα, γιατί τη χώρα θα χτυπήσει άλλο ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας - σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων - και το κύμα αυτό θα καταφτάσει σήμερα και στην Κρήτη.

Νωπές είναι οι μνήμες από τα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας που έχουν χτυπήσει την Κρήτη (με ιδιαίτερη σφοδρότητα στους οικισμούς του Δήμου Χερσονήσου!), οπότε... ας προσέχουμε.

Θετικό είναι που, έστω και... κατόπιν εορτής, είδαμε να γίνονται έργα καθαρισμού, διαπλάτυνσης και εκβάθυνσης σε αρκετούς χειμάρρους. Και καλό είναι να μην ξαναδούμε τα απίστευτα φαινόμενα κάποιων... ξύπνιων, που προσπαθούν να περάσουν χείμαρρους από ιρλανδικές διαβάσεις. ενώ αυτοί έχουν ήδη πλημμυρίσει.

Μπορεί οι υλικές ζημιές να ήταν σημαντικές, αλλά τουλάχιστον δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα στις πρόσφατες πλημμύρες. Ας παραμείνει έτσι η κατάσταση. Δίχως θύματα.

(Φωτογραφία Rawpixel)

Πατήστε ΕΔΩ για συνεχή ενημέρωση για τον καιρό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News