Κακοκαιρία: SOS από την Πολιτική Προστασία λόγω έκτακτου δελτίου επιδείνωσης

Κρήτη
Κακοκαιρία: SOS από την Πολιτική Προστασία λόγω έκτακτου δελτίου επιδείνωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες περιοχές αφορά - Πότε θα επηρεαστεί η Κρήτη

Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Τρίτη 08 Δεκεμβρίου 2020 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) σχετικά με νέα μεταβολή που θα παρουσιάσει ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες ως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (11-12-2020), ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, απευθύνει ισχυρή σύσταση στους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας και Αιτωλοακαρνανίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σύμφωνα και με το in.gr καλεί τους πολίτες ν’ ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.

Υπενθυμίζεται και σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα χτυπήσει την Κρήτη από την Πέμπτη.

Κύρια χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κακοκαιρίας είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ:

«Από τις βραδινές ώρες της Τρίτης έχουν επηρεαστεί  τα νησιά του Ιονίου και από αργά τη νύχτα η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Μακεδονία.

Την Τετάρτη από τις μεσημβρινές ώρες επηρεάστηκαν επίσης η κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, σταδιακά η δυτική Πελοπόννησος, η κεντρική Μακεδονία και από τις βραδινές ώρες η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Από το απόγευμα της Πέμπτης θα επηρεαστούν επίσης οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια και η ανατολική Πελοπόννησος θα επηρεαστούν πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες.

Τα έντονα φαινόμενα από το μεσημέρι της Πέμπτης και από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Δείτε εδώ την εξέλιξη του καιρού

Τι ανακοίνωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Σε πλήρη ισχύ βρίσκεται το έκτακτο Δελτίο Θυελλωδών Ανέμων που εξέδωσε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ειδικότερα και όπως ανακοίνωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη και πιο συγκεκριμένα:

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 22.30

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 10/10 UTC

ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 10/01 UTC ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΔΥΤΙΚΟΙ

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 22.30

ΑΠΟ 10/04 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 10/10 UTC

ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8

Για το λόγο αυτό και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους «ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας, να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους, κατά το χρόνο ισχύος του Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης - αγκυροβολίας των σκαφών τους. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News