Παρουσιάστηκε διαδικτυακά το λεύκωμα «ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ» του Νίκου Σταμπολίδη

Κρήτη
Παρουσιάστηκε διαδικτυακά το λεύκωμα «ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ» του Νίκου Σταμπολίδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πάθος , ενάργεια και ποίηση ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Σταμπολίδης μας συστήνει την Ελεύθερνα της Κρήτης

«Με ένα μεγάλο πέτρινο καράβι, που έστριψε την πλώρη του βορειοδυτικά της Ίδης κι άραξε μέσα στο άφατο πράσινο από τις ελιές και τα αμπέλια, τα αστυράκια και τους πρίνους, τα κυπαρίσσια και τα πλατάνια, μοιάζει ο λόφος της αρχαίας Ελεύθερνας (πρώην πρινές). δυο μικρές ρεματιές, δυο σφάκες,1 που μέσα τους ρέουν δυο χείμαρροι, περιβάλλουν τον λόφο-πλοίο, που πάνω του ταξίδεψαν χιλιάδες άνθρωποι στο διάβα της ιστορίας της κρήτης».

Απόσπασμα από το λεύκωμα «ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ» του Νικόλαου Χρ.Σταμπολιδη.

Η μεγαλύτερη επιβράβευση για τους αρχαιολόγους προέρχεται από την ίδια τη δουλειά τους.

Με πάθος , ενάργεια και ποίηση ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Σταμπολίδης μας συστήνει την Ελεύθερνα της Κρήτης που είχε γραφτεί ανεξίτηλα στη μνήμη του κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης.

Ζει και εργάζεται πολλούς μήνες το χρόνο στη Κρήτη. Περιπλανιέται ανάμεσα στις χαρουπιές και στις βενετσιάνικες ελιές της Ελεύθερνας .

Ανασαίνει τον αέρα του νησιού και ανασκάπτει το χώμα της ελεύθερης κρητικής γης απ' όπου κατάγεται .

Εδώ ανακάλυψε ομηρικούς κόσμους, γεμάτους νεκρούς πολεμιστές και περήφανες πριγκίπισσες. Μετά το μουσείο της Ελεύθερνας. Ο Νίκος Σταμπολίδης είδε άλλο ένα όνειρο ζωής να γίνεται πράξη, την έκδοση ενός πολυτελούς τόμου αφιερωμένος στην Αρχαία πόλη.

Η Lamda Develpoment και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση παρουσίασαν το νέο τόμο του εκδοτικού προγράμματος «ο Κύκλος των Μουσείων με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ» του Νικόλαου Χρ.Σταμπολιδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στις 12:00 διαδικτυακά.

Την έκδοση προλόγισε η υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Από το 1997, με τη χρηματοδότηση του Ομίλου Λάτση και του Τραπεζικού Ομίλου Eurobank και εν συνεχεία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, εκδίδεται κάθε χρόνο τόμος αφιερωμένος σε ένα αρχαιολογικό μουσείο της χώρας, με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς λευκωμάτων που, με την επιστημονική εγκυρότητα και την αισθητική τους προσέγγιση, συμβάλλουν στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση των επιμέρους σελίδων της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού.

Όπως είπε ο ίδιος ο Νίκος Σταμπολίδης «Ο τόμος αυτό είναι ένα έργο αγάπης. Γεννήθηκε ανάμεσα σε δύο απαγορεύσεις . Την καραντίνα της Άνοιξης και αυτόν τον νέο εγκλεισμό».

Αποτελεί εκδοτικό ρεκόρ .

Η μητέρα του, του είχε πει … «Το χάρισμα είναι για να χαρίζεται!»

Γι αυτό και εκείνος την δουλεία και τη γνώση τόσων χρόνων μας την επιστρέφει …

Η εμπειρία της ανασκαφής , της συντήρησης, της τεκμηρίωσης … το Μουσείο και η έκδοση αυτού του τόμου , ανήκουν σε όλους.

Ρεπορτάζ για το Μουσείο από την εκπομπή "Καλό Μεσημέρι"

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News